Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Hacsek és Sajó

Központ szeptember 27, 2012 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Mondja, járt már a meggyesfalvi közösségi boltban? / – Nem. Miféle közösségi bolt, iWiW-es csuprokat és Facebook-os pólókat árulnak? / – Nem úgy közösségi, hogy jelölné ismerősnek a szapora! Olyan csereberélős üzlet: bevisz valamilyen régi használati tárgyat, s kap érte egy másikat. / – Aha. Szóval, ha beviszem az asszony régi Sanda villanyvarrógépét, adnak cserébe, teszem azt, egy pontyozó botot? / – Azért ennyire nem egyszerű. A bevitt tárgyat az üzletvezetővel közösen felárazzák és kiteszik a polcra, maga pedig annak fejében elvihet valamit az ott található tárgyak közül, amire szüksége van, ugyanolyan értékben. De miért kéne magának pont egy használt horgászbot? Szeretne végre egy olyan bottal pecázni, amivel már fogtak halat?

– Kretén! Az csak példa volt, mondhattam volna tréningnadrágot vagy szalonnát is.

– Ruhát és élelmiszert nem vesznek be, így nem lehet zakuszkát cserélni alsógatyára vagy hagymát pongyolára.

– Vágom már: cserekereskedelem, és ez az üzlet a közvetítő. Mint amikor a falusi kofák tojással fizetnek a buszon.

– Marhuljon csak! Még megérjük, hogy káposztáért veszünk könyvet, vagy krumpliért színházjegyet!

– Ez nem is rossz ötlet. Asszem beszélek is Gáspárikkal, hogy hány zsák pityókáért adna nekem egy olyan macerás bérletet.

– Nem macerás bérlet, ütődött, hanem mecénás! De hagyjon a színházzal, megharagudtam rájuk!

– Miért, a ruhatáros kilopta a kabátjából a bélést?

– Nem. Múlt héten meghirdettek egy színházlátogatási kedvezményt, „Gyere nagyival a színházba!” szlogennel, a Kőműves Kelemenre: a nagymamával együtt érkező unoka egy lejes jegyet válthatott.

– Hallottam róla. De maga se nem unoka, se nem nagymama. Talán Piroskával vagy a farkassal állított be, netán egy vadásszal?

– Fenéket! Nagyanyám urnájával mentem, de nemhogy nem adtak kedvezményt, még el is kergettek.

– Hogy kergetné meg a dümbovicai vérmedve! Visszatérve erre a csereberélős kócerájra: esernyőt nem látott a polcon? Egy olyan régit, szakadtat, viharvertet.

– Szent Péter esernyőjére gondol?

– A Kovács Péterére, pontosabban ama RMDSZ-ernyőre, amely alá állítólag mindenki befér, legalábbis régebb ezzel a szöveggel reklámozták. Bizonyára időközben eladták az ószeren, megkajálták a molyok, szétmarta a savas eső, vagy csak baromira összement, mert még Toró T. Tibornak vagy Szász Jenőnek se jut alatta hely, pedig most már igencsak suvadnának befelé alája.

– Épp olvastam, hogy Szász Jenő szerint még most sem késő összefogni, és az EMNP is erősen paktálna, paktálgatna Hunorékkal, azok viszont hallani se akarnak ilyesmiről.

– Ha objektíven nézzük, abszolút érthető. Nem is deriválom, Toróék miért kuncsorognak; ilyen még az oviban sincs, hogy reggel összetépjük egymás rajzait, árulkodunk, csúfolódunk, aztán püpü, nem jár, délben együtt építünk homokvárat.

– Erről jut eszembe: hallotta, mit mondott Victor Ponta tanévnyitáskor, a nulladik osztállyal kapcsolatban?

– Mit?

– Kábé ugyanezt: püpü, nem jár, jövőtől vissza minden, illetve vissza a nulladik osztály az oviba.

– Hol lesz már akkor Victorka! Ha rajtam állna, az egyetemeken is bevezetném ezt a felkészítő évet: a diákok egy évig csak ismerkednének, piálgatnának, bulizgatnának…

– Pont ezt csinálják első éven is.

– Igen, de nem lennének vizsgák, és a tej-kifli program mintájára létrehoznám nekik a sör-miccs és vodka-jég programot. És, ha valami csoda folytán mégiscsak összeverődne a transzilván magyar nagykoalíció, bevehetnék a választási ígéretek közé. Már egy szlogen-versikét is írtam…

– Lökje!


Minden magyar számít,

Ha pálinka bágyít,

Ingyen sör és ingyen vodka,

Ingyencirkusz, ingyenkonyha.

Hunor, Tibor, Jenő:

Egységben az erő,

Csillag-tulipános fenyő –

Mától fogva ez a nyerő!


Share Button
Ennyien olvasták: 617

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.