Központ
2017. december 18. hétfő, Auguszta
Hózápor
Ma
Hózápor
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Jórészt felhős
Szerda
Jórészt felhős

Hacsek és Sajó

Központ október 4, 2012 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Isten éltesse sokáig! / – Miért éltetne? Nincs se szülinapom, se névnapom. / – De ma van az állatok világnapja! / – Akkor viszont kívánom, marhája! Sőt, meg is hívom egy kőműves Actimelre… / – Az micsoda? / – Féldeci. / – Jöhet. Ugyanis egy üzleti javaslatot akarok megvitatni, olyankor szokás inni. Mármint erőset is. / – Eressze! / – Olvastam, hogy a görögök néhány lakatlan szigetük bérbe-, illetve eladásával próbálnak enyhíteni az országban uralkodó gazdasági mizérián. Arra gondolkoztam, hogy kéne vegyünk egyet.

– Kissé mellélőtte a házszámot. Nekem annyi megtakarított pénzem sincs, hogy egy díszpálmát vegyek, nemhogy egy egész szigetet.

– Nem is úgy értettem, hogy mi ketten dobjuk össze az árát, hanem az erdélyi magyarok, zusammen.

– Úgy már talán futná. És mihez kezdenénk egy lakatlan szigettel, annyian?

– Hogyhogy mihez?! Hát odaköltöznénk testületileg! Meg lenne oldva az önrendelkezés, autonómia, anyanyelvhasználat, minden!

– Maga nem is olyan hülye, mint amilyennek leképződik a retinámon. De mi volna az alkotmányos formája, tulipán- vagy fenyőköztársaság, és Kelemen Hunor vagy Szász Jenő lenne az elnök? Esetleg csillagmonarchia, Őbajuszsága I. Tibor királlyal az élén?

– Azt eldöntenénk később. Először is találjunk nevet neki…

– Mondjuk Székelysziget. Vagy Hungarian Island.

– Például. Szorgos az erdélyi magyar, pikk-pakk felvirágoztatnánk! Városokat, településeket alapítanánk, olyan elnevezésekkel, amelyek emlékeztetnek Erdélyre, de egyben nemzetköziek is: Maros Harbor, Brassólulu, Csíkago, Kézdiville, Sepsisaintgeorge, Goldengyéres, Bigenyed, Fogaras Valley, Ulan Bátos, Ciudad de Mikháza, Newdvarhely, Kolozsnapolis, Sós Lake City satöbbi.

– Na jó, ne galoppírozzuk el magunkat ennyire. Nekem van egy másik ötletem, ahhoz el se kéne tiplizzünk; azaz nem az enyém, Smaranda Enachétól pontáztam.

– Akkor az olyan is…

– Azt mondta nemrég, idézem: „egyedül a monarchia menthetné ki Romániát a jelenlegi erkölcsi és politikai válságból”.

– Szép. Tán Mihály királyt akarja visszacsücsültetni a trónra? Szegény már olyan vén, hogy nem mer hanyatt feküdni, nehogy beessenek a szemei. Ha valaki rászólna, hogy viselkedjék korához illően, rögvest feldobná a papucsát.

– Ha országos szinten nem is, de itt Erdélyországban nyélbe üthetnénk a dolgot.

– Hogyan?

– Hozzuk ide Vilmos herceget, és koronázzuk királlyá a Maros vagy a korcsolyapálya jegén! Amúgy is rokon: nagyanyja, Bözsi királynő, alias II. Erzsébet az erdőszentgyörgyi Rhédey Claudia grófnő ükunokája.

– Benne vagyok. Úgy legalább nemcsak különféle bulvárlapokban sasolhatnánk bájos felesége, Katika cickóit, hanem élőben is bámulhatnánk, amikor a Víkenden vagy a Cementlapoknál süttetné magát a drága. Már csak valami apropót kellenék találni hezzá.

– Magának is mindenhez apropó kell, mint Csegzi Alejandrónak?

– Tanácsos úr hogy jön ide?

– A Borsos Tamás-szobor kapcsán: azt kegyeskedett méltóztatni nyilatkozni múlt héten, hogy elkészült az új Tomi-büszt, és csak azért nem pakolták még föl a talapzatra, mert ünnepélyes légkörben szeretnék visszahelyezni, várják a megfelelő alkalmat.

– Ha ugyanarról az alkalomról van szó, amelyik a régit ellopó tolvajt szülte, akkor várhatnak, mert bizonyára még szoptat.

– A szopásról jut eszembe: megint jól beszoptuk a Bernády-suli-cumit…

– Hogyhogy?

– A helyi RMDSZ visszavonta a korábban már benyújtott, a kettes iskola Dr. Bernády György Gimnáziumra való átnevezéséről szóló határozat-tervezetet. Állítólag egy olyan dokumentumon dolgoznak, amelyet majd semmilyen kifogással nem lehet megtámadni.

– Magyarán: a visszavont tervezet támadható volt.

– Valahogy úgy.

– Istenem, ezek aztán vérprofik! Tudja, mikor lesz itt Bernády iskola?

– Mikor?

– Amikor feltámad Gyuri bácsi, és épít egy másikat!


Share Button
Ennyien olvasták: 224

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.