Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Hacsek és Sajó

Központ október 4, 2012 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Isten éltesse sokáig! / – Miért éltetne? Nincs se szülinapom, se névnapom. / – De ma van az állatok világnapja! / – Akkor viszont kívánom, marhája! Sőt, meg is hívom egy kőműves Actimelre… / – Az micsoda? / – Féldeci. / – Jöhet. Ugyanis egy üzleti javaslatot akarok megvitatni, olyankor szokás inni. Mármint erőset is. / – Eressze! / – Olvastam, hogy a görögök néhány lakatlan szigetük bérbe-, illetve eladásával próbálnak enyhíteni az országban uralkodó gazdasági mizérián. Arra gondolkoztam, hogy kéne vegyünk egyet.

– Kissé mellélőtte a házszámot. Nekem annyi megtakarított pénzem sincs, hogy egy díszpálmát vegyek, nemhogy egy egész szigetet.

– Nem is úgy értettem, hogy mi ketten dobjuk össze az árát, hanem az erdélyi magyarok, zusammen.

– Úgy már talán futná. És mihez kezdenénk egy lakatlan szigettel, annyian?

– Hogyhogy mihez?! Hát odaköltöznénk testületileg! Meg lenne oldva az önrendelkezés, autonómia, anyanyelvhasználat, minden!

– Maga nem is olyan hülye, mint amilyennek leképződik a retinámon. De mi volna az alkotmányos formája, tulipán- vagy fenyőköztársaság, és Kelemen Hunor vagy Szász Jenő lenne az elnök? Esetleg csillagmonarchia, Őbajuszsága I. Tibor királlyal az élén?

– Azt eldöntenénk később. Először is találjunk nevet neki…

– Mondjuk Székelysziget. Vagy Hungarian Island.

– Például. Szorgos az erdélyi magyar, pikk-pakk felvirágoztatnánk! Városokat, településeket alapítanánk, olyan elnevezésekkel, amelyek emlékeztetnek Erdélyre, de egyben nemzetköziek is: Maros Harbor, Brassólulu, Csíkago, Kézdiville, Sepsisaintgeorge, Goldengyéres, Bigenyed, Fogaras Valley, Ulan Bátos, Ciudad de Mikháza, Newdvarhely, Kolozsnapolis, Sós Lake City satöbbi.

– Na jó, ne galoppírozzuk el magunkat ennyire. Nekem van egy másik ötletem, ahhoz el se kéne tiplizzünk; azaz nem az enyém, Smaranda Enachétól pontáztam.

– Akkor az olyan is…

– Azt mondta nemrég, idézem: „egyedül a monarchia menthetné ki Romániát a jelenlegi erkölcsi és politikai válságból”.

– Szép. Tán Mihály királyt akarja visszacsücsültetni a trónra? Szegény már olyan vén, hogy nem mer hanyatt feküdni, nehogy beessenek a szemei. Ha valaki rászólna, hogy viselkedjék korához illően, rögvest feldobná a papucsát.

– Ha országos szinten nem is, de itt Erdélyországban nyélbe üthetnénk a dolgot.

– Hogyan?

– Hozzuk ide Vilmos herceget, és koronázzuk királlyá a Maros vagy a korcsolyapálya jegén! Amúgy is rokon: nagyanyja, Bözsi királynő, alias II. Erzsébet az erdőszentgyörgyi Rhédey Claudia grófnő ükunokája.

– Benne vagyok. Úgy legalább nemcsak különféle bulvárlapokban sasolhatnánk bájos felesége, Katika cickóit, hanem élőben is bámulhatnánk, amikor a Víkenden vagy a Cementlapoknál süttetné magát a drága. Már csak valami apropót kellenék találni hezzá.

– Magának is mindenhez apropó kell, mint Csegzi Alejandrónak?

– Tanácsos úr hogy jön ide?

– A Borsos Tamás-szobor kapcsán: azt kegyeskedett méltóztatni nyilatkozni múlt héten, hogy elkészült az új Tomi-büszt, és csak azért nem pakolták még föl a talapzatra, mert ünnepélyes légkörben szeretnék visszahelyezni, várják a megfelelő alkalmat.

– Ha ugyanarról az alkalomról van szó, amelyik a régit ellopó tolvajt szülte, akkor várhatnak, mert bizonyára még szoptat.

– A szopásról jut eszembe: megint jól beszoptuk a Bernády-suli-cumit…

– Hogyhogy?

– A helyi RMDSZ visszavonta a korábban már benyújtott, a kettes iskola Dr. Bernády György Gimnáziumra való átnevezéséről szóló határozat-tervezetet. Állítólag egy olyan dokumentumon dolgoznak, amelyet majd semmilyen kifogással nem lehet megtámadni.

– Magyarán: a visszavont tervezet támadható volt.

– Valahogy úgy.

– Istenem, ezek aztán vérprofik! Tudja, mikor lesz itt Bernády iskola?

– Mikor?

– Amikor feltámad Gyuri bácsi, és épít egy másikat!


Share Button
Ennyien olvasták: 496

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.