Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Hacsek és Sajó

Központ október 12, 2012 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Szereti maga az állatokat? / – Attól függ. A macskákat ki nem állhatom, de a kutyákat például szeretem. A kutya egy intelligens állat. / – Kutyája válogatja. Nekem egyszer volt egy olyan hülye kutyám, hogy ha két óráig nem szólítottuk a nevén, újra kellett tanítani neki.  / – Madarat tolláról, kutyát gazdájáról.  – Hát a lovakat? / – Azokat csak messziről, mert a régi mondás szerint: elöl-hátul veszélyes, középen meg kényelmetlen. De miért készít velem zoológiai mélyinterjút? Megbízták a második bárka megépítésével, és az én preferenciáim alapján készül összeállítani az utaslistát?

– Nem. Láttam a hírekben, hogy a bukaresti parkokban mostantól lovas rendőrök vigyázzák a közbiztonságot, és, amennyiben beválik, kiterjesztik vidéki városokra is.

– Szerintem már az elnevezés is rossz: ha a két állat intelligenciáját nézzük, akkor nem lovas rendőrnek kellene hívni, hanem rendőrös lónak.

– Nekem az emeletes paraszt jobban tetszik.

– Remélem ők is majd saját kezűleg kell összeszedjék a lócitromot, mint az ebtulajdonosok a kutyagumit.

– Remélje. De képzelje el, milyen rend lesz Vásárhelyen, ha itt is bevetik őket: peckesen fognak föl és alá galoppírozni a Rózsák terén, az Ismeretlen Bakától az Avram Jankó szoborig, és árgus szemekkel figyelik, hogy a nyugdíjasok szabályosan ülnek-e a padokon.

– Apropó, nyugdíjasok: emlékszik még Vass Leventére?

– Valami rémlik, majdnem polgármesterjelölt-jelölt lett még a télen. Ejsze nyugdíjba ment?

– Dehogy ment! Csak ama ötlettel rukkolt elő nemrégiben egy, az Idősek Világnapja alkalmával szervezett kerekasztal-megbeszélésen, hogy Marosvásárhelynek fel kellene vállalnia az idősek fővárosa szerepet.

– És egyben át is keresztelnénk Mamavásárhelyre, nem?

– A kerekasztal egy másik lovagja, Peti András pedig ama infót osztotta meg a (nagyot)hallgatósággal, miszerint Japánban a gyermekjátszótereket az idősek számára is használhatóvá teszik. Ezt ők még egyelőre nem tervezik ugyan, de próbálják támogatni az idős személyeket: buszbérletkedvezmény, szociális juttatások, fűtéspótlék satöbbi.

– Először talán a melegvíz- és fűtésproblémát oldanák meg, hogy legyen mit pótlékozni.

– Én már el is képzeltem ezt a mamás-tatás játszóteret: horizontális mászókák, vérnyomás-kiegyenlítős lipinkák, beépített szédülésgátlós körhinta, homokozóba rejtett Algocalminos és egyéb gyógyszeres dobozok…

– Ja, mellettük pedig fedett járókeret-parkolók meg sétabotmegőrzők.

– A legjobb még hátravan: a geronto-excalibur egyik lovaginája, a zsudectanács-alelnök asszony is szólásra emelkedett: szerinte idősklubokat lehetne kialakítani a régi kazánházakban!

– Sőt! Kár is a kialakítással vesződni, már most összejárhatnának esténként ezekbe a lepusztult, omladozó, leokádott falú betonkockákba kötögetni, horgolgatni, horkolgatni. Miért fagyjanak meg magányosan, egyenként otthon, amikor megtehetik együtt?

– Az öregeknél már csak a kóbor kutyáknak van virágosabb életük errefelé…

– Olyan jól viszik a korcsok?

– Nem ők viszik jól, hanem őket viszik: olvastam, hogy a Prut utcai streetmix-panzióból múlt kedden tizenegy hómlessz ebet szállítottak Németországba, ahol állatvédő szervezetek örökbe adják őket helybélieknek.

– Nyomorult dajcsok, már kóbor kutyáik sincsenek, kénytelenek tőlünk importálni.

– Medvéket is akartunk ajándékozni nekik, de köszönték szépen. Vajon miért?

– Mert tudják, hogy ezek kukázó medvék. Nemrég egy német turista kilőtt egyet Brassó mellett. Le is tartóztatták…

– Miért?

– Mert nem a panzió melletti kukában turkált, hanem az Audijában. De nem is ez volt a fő baj…

– Hanem?

– Hanem az, hogy barnának barna volt ugyan, meg szagos is, de nem brummogott, és nem a saját bundája volt rajta, hanem az ő feleségéé!


Share Button
Ennyien olvasták: 558

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.