Központ
2017. december 12. kedd, Gabriella
Derült
Ma
Derült
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Jórészt felhős
Csütörtök
Jórészt felhős

Hacsek és Sajó

Központ október 12, 2012 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Szereti maga az állatokat? / – Attól függ. A macskákat ki nem állhatom, de a kutyákat például szeretem. A kutya egy intelligens állat. / – Kutyája válogatja. Nekem egyszer volt egy olyan hülye kutyám, hogy ha két óráig nem szólítottuk a nevén, újra kellett tanítani neki.  / – Madarat tolláról, kutyát gazdájáról.  – Hát a lovakat? / – Azokat csak messziről, mert a régi mondás szerint: elöl-hátul veszélyes, középen meg kényelmetlen. De miért készít velem zoológiai mélyinterjút? Megbízták a második bárka megépítésével, és az én preferenciáim alapján készül összeállítani az utaslistát?

– Nem. Láttam a hírekben, hogy a bukaresti parkokban mostantól lovas rendőrök vigyázzák a közbiztonságot, és, amennyiben beválik, kiterjesztik vidéki városokra is.

– Szerintem már az elnevezés is rossz: ha a két állat intelligenciáját nézzük, akkor nem lovas rendőrnek kellene hívni, hanem rendőrös lónak.

– Nekem az emeletes paraszt jobban tetszik.

– Remélem ők is majd saját kezűleg kell összeszedjék a lócitromot, mint az ebtulajdonosok a kutyagumit.

– Remélje. De képzelje el, milyen rend lesz Vásárhelyen, ha itt is bevetik őket: peckesen fognak föl és alá galoppírozni a Rózsák terén, az Ismeretlen Bakától az Avram Jankó szoborig, és árgus szemekkel figyelik, hogy a nyugdíjasok szabályosan ülnek-e a padokon.

– Apropó, nyugdíjasok: emlékszik még Vass Leventére?

– Valami rémlik, majdnem polgármesterjelölt-jelölt lett még a télen. Ejsze nyugdíjba ment?

– Dehogy ment! Csak ama ötlettel rukkolt elő nemrégiben egy, az Idősek Világnapja alkalmával szervezett kerekasztal-megbeszélésen, hogy Marosvásárhelynek fel kellene vállalnia az idősek fővárosa szerepet.

– És egyben át is keresztelnénk Mamavásárhelyre, nem?

– A kerekasztal egy másik lovagja, Peti András pedig ama infót osztotta meg a (nagyot)hallgatósággal, miszerint Japánban a gyermekjátszótereket az idősek számára is használhatóvá teszik. Ezt ők még egyelőre nem tervezik ugyan, de próbálják támogatni az idős személyeket: buszbérletkedvezmény, szociális juttatások, fűtéspótlék satöbbi.

– Először talán a melegvíz- és fűtésproblémát oldanák meg, hogy legyen mit pótlékozni.

– Én már el is képzeltem ezt a mamás-tatás játszóteret: horizontális mászókák, vérnyomás-kiegyenlítős lipinkák, beépített szédülésgátlós körhinta, homokozóba rejtett Algocalminos és egyéb gyógyszeres dobozok…

– Ja, mellettük pedig fedett járókeret-parkolók meg sétabotmegőrzők.

– A legjobb még hátravan: a geronto-excalibur egyik lovaginája, a zsudectanács-alelnök asszony is szólásra emelkedett: szerinte idősklubokat lehetne kialakítani a régi kazánházakban!

– Sőt! Kár is a kialakítással vesződni, már most összejárhatnának esténként ezekbe a lepusztult, omladozó, leokádott falú betonkockákba kötögetni, horgolgatni, horkolgatni. Miért fagyjanak meg magányosan, egyenként otthon, amikor megtehetik együtt?

– Az öregeknél már csak a kóbor kutyáknak van virágosabb életük errefelé…

– Olyan jól viszik a korcsok?

– Nem ők viszik jól, hanem őket viszik: olvastam, hogy a Prut utcai streetmix-panzióból múlt kedden tizenegy hómlessz ebet szállítottak Németországba, ahol állatvédő szervezetek örökbe adják őket helybélieknek.

– Nyomorult dajcsok, már kóbor kutyáik sincsenek, kénytelenek tőlünk importálni.

– Medvéket is akartunk ajándékozni nekik, de köszönték szépen. Vajon miért?

– Mert tudják, hogy ezek kukázó medvék. Nemrég egy német turista kilőtt egyet Brassó mellett. Le is tartóztatták…

– Miért?

– Mert nem a panzió melletti kukában turkált, hanem az Audijában. De nem is ez volt a fő baj…

– Hanem?

– Hanem az, hogy barnának barna volt ugyan, meg szagos is, de nem brummogott, és nem a saját bundája volt rajta, hanem az ő feleségéé!


Share Button
Ennyien olvasták: 266

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.