Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Hacsek és Sajó

Központ október 18, 2012 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Egyet se búsuljon, lesz még itt magyar világ! / – Miből jósolja ezt, maga kocsma-Nostradamus, kávézaccból vagy sörhabból? / – Bizonyos biztató jeleket vélek felfedezni… / – Tán nyergelik már Orbán Viktor fehér lovát? Vagy Dorin Florea megtanult még két magyar szót a „kellemes ünnepeket” és a „boldog új évet” mellé? / – Egyik sem; az Arta moziban hetente egyszer magyar szinkronos filmet vetítenek! / – Az már dá! Bizonyára az RMDSZ járta ki nekünk Bukarestben, a kis lépések politikája részeként.

– Továbbá: a színházban magyarul feliratozzák a román előadásokat. Sőt, jeltolmácsok bevetését is tervezik; a színpad két szélén fognak állni: egyikük a román süketnémáknak mutogatja majd, hogy mi zajlik a színpadon, a másik a magyaroknak.

– Nem kéne itt megállni. Átnevezhetnék a kettes sulit Bernády iskolára, mondjuk havonta egy napra, és a Calarasilor utca sarkára is kirakhatnák a Kossuth utca táblát, minden vasárnap, hajnali háromtól négyig.

– A Romulust és Remust szoptató anyafarkast pedig helyettesíthetnénk néha egy kuvasszal vagy komondorral, akár kannal is. A kutyatej sokkal táplálóbb.

– Hogy lehet valaki ilyen krónikusan hülye? Lefogadom, anno az iskolából is csak azért nem kergették el, mert féltek, hogy nem találna haza.

– Ebben téved, nagyon is jó tanuló voltam, egyfajta szemi-eminens. Csak az érettségin botlottam meg, a magyar szóbelin Sütő András Anyám könnyű álmot ígér című könyvéről kellett volna recenzálnom.

– Pedig az könnyű…

– Annak, aki olvasta! Próbáltam kitalálni, miről szólhat, összehordtam egy csomó zagyvaságot anyákról meg álmokról meg ígéretekről, Ödipusz, Anyám tyúkja, Freud, Jung, Mózes, Dürrenmatt, volt ott minden, mint a karácsonyfán. Még Krúdy Gyula Álmoskönyvét és József Attila hallgatag, emésztési gondokkal küszködő anyját is belekevertem, aki ment és eregetett némán…

– Végül meghúzták?

– Átengedtek egy kegyelemötössel, de megeskettek, hogy el fogom olvasni.

– Gondolom, a mai napig sem olvasta el.

– Még nem, mert arról nem volt szó, hogy mikor, ergo nem esküdtem hamisan, mint Basescu az államelnök-jelöltes vitán.

– Ő sem esküdött hamisan: azt kérdezték tőle, hogy megütte-e azt a kölyköt, mire azt felelte, hogy nem verte ököllel pofán. De apropó, Basescu: láttam a hírekben, hogy Türkmenisztánban vendégeskedett múlt héten. Biztos hamar megtalálta a közös hangot Gurbanguly Berdimuhamedow-val, a türkmén elnökkel.

– Miért, ez a Gurbi is matróz volt régebb?

– Azt nem tudom, viszont olyan keménykezű diktátor, hogy Saddam Hussein hozzá képest egy Teréz apa. Állítólag Kadhafi is vett tőle magánórákat, de Obamától kezdve az összes nagykutya elnézi neki, mert annyi földgázuk van, amennyiből a világ összes kifogyott öngyújtóját újra lehetne tölteni.

– Erről jut eszembe: mit szól hezzá, hogy Orbán Viktor Szász Jenőt kérte fel a Nemzetstratégiai Intézet megalapítására és vezetésére?

– Egyszerű nemzetstratégiai húzás a jó Viktor részéről; felfelé buktatták, ahogy az okostojás politológus-mókusok mondanák. Ugyanis miatta nem jöhetett létre eddig az erdélyi magyar jobboldal (kon)fúziója, így hát kirántották, mint a retket az ágyásból.

– Az MPP szombati kongresszusán Biró Zsoltot kenték fel új elnökké, Jenő pedig megindító búcsúbeszélyben köszönte meg kollégáinak az együttnyűködést, jó munkát kívánva az új elnökségnek.

– Én csak azt nem értem, miért vártak ennyit. Korábban miért nem vette észre egyik odaáti potentát sem, hogy Jenő a kerékkötő?

– Van ez így, hogy az ember későn vesz észre dolgokat. Például, nálunk beázott tegnap a konyhai mennyezet, de be voltam kissé pálinkázva, így csak késve és közvetve vettem észre…

– Miből vette észre?

– Abból, hogy már két órája eszem a levest.Share Button
Ennyien olvasták: 524

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.