Központ
2020. augusztus 08. szombat, László

Hacsek és Sajó

Központ november 2, 2012 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Miféle szórólapot böngészget, Praktikerest? / – Nem. Baumaxost. / – Tudtommal az is barkácsáruház. / – Na és? / – Hát, nem az a kipökött ezermájszter fajta, magának még a kalapácshoz is használati útmutatót kéne adni. Aztán mi a nyüvet akar venni, digitális szemmértéket? / – Diszperzitet. Meséltem, hogy beázott a konyhánk, újra akarom festeni.

– Jobb, ha szakemberre bízza. Én két évvel ezelőtt haverek segítségével festettem ki a lakást; hetekig tartott, és közben annyi sört betermeltünk, hogy az árából még két háromszobást ki lehetett volna festetni profikkal, plusz a lépcsőházat.

– Hoppá! Azt írja itt, hogy november végéig a bajuszosok tíz százalékkal olcsóbban kaufolhatnak náluk.

– Biztos azért, mert az a kicsi bajuszos pofa a maszkotájuk. Ilyen alapon a dagadtaknak is adhatnának kedvezményt a Michelin-gumik vásárlásakor, vagy a Peugeot-szalonban az oroszlán jegyében született klienseknek. De magának nincs bajusza, képes lesz csak ezért növeszteni?

– Nem, majd elküldöm anyósomat. De vannak ennél fontosabb bajok is…

– Meséljen…

– Nem látta, ki mindenki indul a parlamenti választásokon? Florea, Marius Pascan, Csegzi bá, Lokodi Edit megyei vájszprezident asszony… Mi lesz velünk, ha ezek mind elmennek, és itt hagynak bennünket, árván? Mi lesz a megyével, mi lesz a várossal?

– Azért még ne fakadjon sírva, na! Florea végül úgy döntött, hogy nem indul. Szerintem csak Frundát hergelte vele.

– Ez a Csatlós Johanna sem indul?

– Kicsoda, az alpolgármester-muff, Ionela Ciotlaus?

– Ja. Akinek a múlt csütörtöki tanácsülésen eme szavak hagyták el villás nyelve rekesztékét: nem kétnyelvű utcanévtáblákat kell kihelyezni Vásárhelyen, hanem – a békés együttélés érdekében – többnyelvű turisztikai információs táblákat!

– Kár, hogy nem voltam ott, mert adtam volna egy tippet neki, hogy hova rakjon turisztikai táblát, a biztos megélhetése érdekében! Pedig mostanáig kvázi szimpatizáltam ezt a Johanna főcácát.

– A párt- és elvtársa, bizonyos Olimpiu Sabău Pop pedig azzal vicckedett, hogy Mihai Viteazul nevét esetleg Zoltánra akarják-e lefordítani, majd azt is hozzáböffentette, hogy Románia hivatalos nyelve a román, és semmi sem indokolja, hogy magyarul is kiírják az utcák elnevezését.

– Ő is fagyinak nézheti a hivatalos román nyelvével a nem hivatalos magyar trottyomat!

– Végül persze nem sikerült megéltetni a határozat-tervezetet, mert az uszélések tartózkodtak, de képzelje: az RMDSZ-eseken kívül Claudiu Maior is mellette szavazott!

– Rég nem láttam…, nagyon beteg?

– Nem tudom, de valami nincs rendben vele; a tanácsülés után azt nyilatkozta, idézem: „Ionela Ciotlaus kijelentései, hogy a város magyar nemzetiségű lakosai turisták, valamint, hogy a kétnyelvű utcanévtáblák csak a turisták tájékozódását hivatottak elősegíteni, egyáltalán nem voltak helyénvalóak, sőt, inkább elrugaszkodottak a valóságtól”.

– Ezt mikor mondá, még mielőtt kiderült, hogy Florea mégse jelölteti magát szennyátornak, vagy utána?

– Az tökmindegy, ő biztos végig tudta, hogy csak kamuzik. Miért?

– Mert, ha a főnöke tényleg elhúzna, akkor időközi polgármester-választást írnának ki, és – mivel valszeg ő lenne a román főjelölt – a kampányban jól jött volna neki ez a szép magyarbarát gesztus.

– Most már tárgytalan ugyan, de vajon az RMDSZ kit indított volna? Mert ha Claudiusszal szemben is csúnyán lebőgne a jelöltjük, akkor nem takarózhatnának azzal, amivel már három ízben is, hogy Florea túl erős. Vagy igen?

– Valahogy kimagyaráznák azt is, nem kell félteni őket. És asszem már meg is van a következő, régi-új jelöltjük…

– Kicsoda?

– Láttam egy beszélgetést az ETV-ben, a Bernády Napok kapcsán; a végén azt mondta a meghívott (a Bernády Alapítvány elnöke), hogy lassan megérdemelne ez a város egy Bernády-kaliberű polgármestert, majd sejtelmesen elmosolyodott…

Share Button
Ennyien olvasták: 590

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.