Központ
2017. november 24. péntek, Emma
Jórészt felhős
Ma
Jórészt felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Borús
Vasárnap
Borús

Hacsek és Sajó

Központ november 2, 2012 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Miféle szórólapot böngészget, Praktikerest? / – Nem. Baumaxost. / – Tudtommal az is barkácsáruház. / – Na és? / – Hát, nem az a kipökött ezermájszter fajta, magának még a kalapácshoz is használati útmutatót kéne adni. Aztán mi a nyüvet akar venni, digitális szemmértéket? / – Diszperzitet. Meséltem, hogy beázott a konyhánk, újra akarom festeni.

– Jobb, ha szakemberre bízza. Én két évvel ezelőtt haverek segítségével festettem ki a lakást; hetekig tartott, és közben annyi sört betermeltünk, hogy az árából még két háromszobást ki lehetett volna festetni profikkal, plusz a lépcsőházat.

– Hoppá! Azt írja itt, hogy november végéig a bajuszosok tíz százalékkal olcsóbban kaufolhatnak náluk.

– Biztos azért, mert az a kicsi bajuszos pofa a maszkotájuk. Ilyen alapon a dagadtaknak is adhatnának kedvezményt a Michelin-gumik vásárlásakor, vagy a Peugeot-szalonban az oroszlán jegyében született klienseknek. De magának nincs bajusza, képes lesz csak ezért növeszteni?

– Nem, majd elküldöm anyósomat. De vannak ennél fontosabb bajok is…

– Meséljen…

– Nem látta, ki mindenki indul a parlamenti választásokon? Florea, Marius Pascan, Csegzi bá, Lokodi Edit megyei vájszprezident asszony… Mi lesz velünk, ha ezek mind elmennek, és itt hagynak bennünket, árván? Mi lesz a megyével, mi lesz a várossal?

– Azért még ne fakadjon sírva, na! Florea végül úgy döntött, hogy nem indul. Szerintem csak Frundát hergelte vele.

– Ez a Csatlós Johanna sem indul?

– Kicsoda, az alpolgármester-muff, Ionela Ciotlaus?

– Ja. Akinek a múlt csütörtöki tanácsülésen eme szavak hagyták el villás nyelve rekesztékét: nem kétnyelvű utcanévtáblákat kell kihelyezni Vásárhelyen, hanem – a békés együttélés érdekében – többnyelvű turisztikai információs táblákat!

– Kár, hogy nem voltam ott, mert adtam volna egy tippet neki, hogy hova rakjon turisztikai táblát, a biztos megélhetése érdekében! Pedig mostanáig kvázi szimpatizáltam ezt a Johanna főcácát.

– A párt- és elvtársa, bizonyos Olimpiu Sabău Pop pedig azzal vicckedett, hogy Mihai Viteazul nevét esetleg Zoltánra akarják-e lefordítani, majd azt is hozzáböffentette, hogy Románia hivatalos nyelve a román, és semmi sem indokolja, hogy magyarul is kiírják az utcák elnevezését.

– Ő is fagyinak nézheti a hivatalos román nyelvével a nem hivatalos magyar trottyomat!

– Végül persze nem sikerült megéltetni a határozat-tervezetet, mert az uszélések tartózkodtak, de képzelje: az RMDSZ-eseken kívül Claudiu Maior is mellette szavazott!

– Rég nem láttam…, nagyon beteg?

– Nem tudom, de valami nincs rendben vele; a tanácsülés után azt nyilatkozta, idézem: „Ionela Ciotlaus kijelentései, hogy a város magyar nemzetiségű lakosai turisták, valamint, hogy a kétnyelvű utcanévtáblák csak a turisták tájékozódását hivatottak elősegíteni, egyáltalán nem voltak helyénvalóak, sőt, inkább elrugaszkodottak a valóságtól”.

– Ezt mikor mondá, még mielőtt kiderült, hogy Florea mégse jelölteti magát szennyátornak, vagy utána?

– Az tökmindegy, ő biztos végig tudta, hogy csak kamuzik. Miért?

– Mert, ha a főnöke tényleg elhúzna, akkor időközi polgármester-választást írnának ki, és – mivel valszeg ő lenne a román főjelölt – a kampányban jól jött volna neki ez a szép magyarbarát gesztus.

– Most már tárgytalan ugyan, de vajon az RMDSZ kit indított volna? Mert ha Claudiusszal szemben is csúnyán lebőgne a jelöltjük, akkor nem takarózhatnának azzal, amivel már három ízben is, hogy Florea túl erős. Vagy igen?

– Valahogy kimagyaráznák azt is, nem kell félteni őket. És asszem már meg is van a következő, régi-új jelöltjük…

– Kicsoda?

– Láttam egy beszélgetést az ETV-ben, a Bernády Napok kapcsán; a végén azt mondta a meghívott (a Bernády Alapítvány elnöke), hogy lassan megérdemelne ez a város egy Bernády-kaliberű polgármestert, majd sejtelmesen elmosolyodott…

Share Button
Ennyien olvasták: 223

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.