Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Hacsek és Sajó

Központ november 22, 2012 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Szereti maga a halat? / – Szeretem bizony! Bár a tengeri és a tavi halakat kevésbé, viszont a folyamit annál inkább. De az igazi az, amit én magam fogok, az a legfinomabb! / – Na, akkor egyhamar nem kap foszformérgezést, ha csak saját kezűleg fogott márnát és paducot fogyaszt. Én szeretem a tengerit is. Amellett, hogy finom, még egészséges is: a japcsik rengeteg tengeri halat esznek, és náluk a legalacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. / – Ebben lehet valami, a pingvineknél is ritka az infarktus. Aztán melyiket szereti, azt, amelyik olyan, mint egy szerelmes tini?

– Az melyik?

– A merlucius: mindig máshol van a feje. Magyarul hekk, csak mi nem használjuk.

– Ja, azt is. De tegnap például cápát ettem.

– Ó, milyen kár, hogy nem fordítva történt! Lehet cápát kapni Vásárhelyen, vagy interneten rendelte, a shark.com oldalról?

– Lehet, a Realban.

– Nafene! És nem félnek kihalászni az akváriumból?

– Nem élő cápa, hanem szépen, egyenként becsomagolt, guszta cápaszeletek. Olyan gyönyörű fehér a húsa, mint egy RMDSZ-sál.

– És finom is?

– Egy túrót! Olyan íze és állaga van, mint egy csirkének, aki világéletében csak gumicukrot és kerékpárbelsőt csipegetett: édeskésen ízetlen, s fölébe még rágós is.

– Akkor jól megszívta. Remélem, sokba került.

– Az még hagyján; 715 gramm volt mélyhűtött állapotban, aztán lemértem otthon, miután kifagyott, és alig negyvendekásra fogyott, annyi víz kijött belőle.

– Hát igen, ahogy a régi mondás tartja: fele cápa, fele víz.

– Ért más bosszúság is a múlt héten…, látta, hogy ellopták az ötletemet?

– Melyiket? És kik?

– Emlékszik, hogy mondtam magának még a nyáron: ha már nem tudjuk kiharcolni, hogy legyen Bernády-iskola és Kossuth utca, tegyük ki a táblákat mi, törvénytelenül, legalább arra a pár percre, amíg észreveszik?

– Valami rémlik. Megcsinálták?

– Meg hát! Valami Erdélyi Magyar Ifjak nevű szervezet aktivistái múlt szerdán felpattintottak egy „str. Kossuth Lajos utca” táblát a Rádió GaGával szemközti Teleki-Köpeczi ház falára.

– S mi lett?

– Az lett, hogy perceken belül, nyomtalanul és villámgyorsan eltávolították, az újság szerint ismeretlen tetvesek, izé, tettesek, de egyértelmű, hogy rendőrök voltak.

– Oda kellett volna állítani egy ilyen erdélyi magyar ifjat, hogy őrizze, ha már felszerkotálták.

– Nekem már a tököm tele van ezzel az egész kétnyelvű utcanévtáblás cirkusszal!

– Tán tud valami áthidaló megoldást a problémára?

– Tudok: szereljék le az összeset, és mi is számozzuk meg az utcákat, ahogy New Yorkban, pl. „str. 26 utca”, aztán mindenki a saját anyanyelvén olvassa ki.

– Nahát, hülyében ilyen okosat még nem is láttam! Esetleg a sulinevekre is van valamilyen zseniálisan marha ötlete?

– Van. Azokat nem magyar vagy román személyiségekről nevezném el, hanem hollywoodi alakokról: „Scoala Generala HARRY POTTER Általános Iskola”, „Gimnaziul BATMAN Gimnázium” vagy „Liceul Teoretic SUPERMAN Elméleti Líceum”.

– Mi van az egyetemekkel?

– Azokat ugyanígy: „Universitatea de Arta Teatrala AL PACINO Színművészeti Egyetem”, a Petru Maior helyett „Universitatea BOHUMIL HRABAL Egyetem”, az orvosi neve pedig Dr. HOUSE lenne.

– S a vágóhídé Dr. ZHIVAGO, mi?

– A marhákról jut eszembe: van a Facebookon egy „Pe tricolor e scris unire” oldal, ahova különböző trikolóros képeket töltenek fel a cöránok; akad olyan is köztük, aki magára tetováltatta a zászlót vagy Decebal képét.

– Na és? Mi a baj azzal, ha valaki hazafi?

– Semmi. Sőt, én is agyaltam már azon, hogy csináltassak egy Pontás, Crines vagy Vadimos tetkót, de végül elvetettem az ötletet…

– Miért?

– Mert ahová én tetováltatnám őket, ott úgyse látnám soha!

Share Button
Ennyien olvasták: 531

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.