Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Jórészt felhős
Csütörtök
Jórészt felhős
Borús
Holnap
Borús
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Hacsek és Sajó

Központ november 22, 2012 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Szereti maga a halat? / – Szeretem bizony! Bár a tengeri és a tavi halakat kevésbé, viszont a folyamit annál inkább. De az igazi az, amit én magam fogok, az a legfinomabb! / – Na, akkor egyhamar nem kap foszformérgezést, ha csak saját kezűleg fogott márnát és paducot fogyaszt. Én szeretem a tengerit is. Amellett, hogy finom, még egészséges is: a japcsik rengeteg tengeri halat esznek, és náluk a legalacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. / – Ebben lehet valami, a pingvineknél is ritka az infarktus. Aztán melyiket szereti, azt, amelyik olyan, mint egy szerelmes tini?

– Az melyik?

– A merlucius: mindig máshol van a feje. Magyarul hekk, csak mi nem használjuk.

– Ja, azt is. De tegnap például cápát ettem.

– Ó, milyen kár, hogy nem fordítva történt! Lehet cápát kapni Vásárhelyen, vagy interneten rendelte, a shark.com oldalról?

– Lehet, a Realban.

– Nafene! És nem félnek kihalászni az akváriumból?

– Nem élő cápa, hanem szépen, egyenként becsomagolt, guszta cápaszeletek. Olyan gyönyörű fehér a húsa, mint egy RMDSZ-sál.

– És finom is?

– Egy túrót! Olyan íze és állaga van, mint egy csirkének, aki világéletében csak gumicukrot és kerékpárbelsőt csipegetett: édeskésen ízetlen, s fölébe még rágós is.

– Akkor jól megszívta. Remélem, sokba került.

– Az még hagyján; 715 gramm volt mélyhűtött állapotban, aztán lemértem otthon, miután kifagyott, és alig negyvendekásra fogyott, annyi víz kijött belőle.

– Hát igen, ahogy a régi mondás tartja: fele cápa, fele víz.

– Ért más bosszúság is a múlt héten…, látta, hogy ellopták az ötletemet?

– Melyiket? És kik?

– Emlékszik, hogy mondtam magának még a nyáron: ha már nem tudjuk kiharcolni, hogy legyen Bernády-iskola és Kossuth utca, tegyük ki a táblákat mi, törvénytelenül, legalább arra a pár percre, amíg észreveszik?

– Valami rémlik. Megcsinálták?

– Meg hát! Valami Erdélyi Magyar Ifjak nevű szervezet aktivistái múlt szerdán felpattintottak egy „str. Kossuth Lajos utca” táblát a Rádió GaGával szemközti Teleki-Köpeczi ház falára.

– S mi lett?

– Az lett, hogy perceken belül, nyomtalanul és villámgyorsan eltávolították, az újság szerint ismeretlen tetvesek, izé, tettesek, de egyértelmű, hogy rendőrök voltak.

– Oda kellett volna állítani egy ilyen erdélyi magyar ifjat, hogy őrizze, ha már felszerkotálták.

– Nekem már a tököm tele van ezzel az egész kétnyelvű utcanévtáblás cirkusszal!

– Tán tud valami áthidaló megoldást a problémára?

– Tudok: szereljék le az összeset, és mi is számozzuk meg az utcákat, ahogy New Yorkban, pl. „str. 26 utca”, aztán mindenki a saját anyanyelvén olvassa ki.

– Nahát, hülyében ilyen okosat még nem is láttam! Esetleg a sulinevekre is van valamilyen zseniálisan marha ötlete?

– Van. Azokat nem magyar vagy román személyiségekről nevezném el, hanem hollywoodi alakokról: „Scoala Generala HARRY POTTER Általános Iskola”, „Gimnaziul BATMAN Gimnázium” vagy „Liceul Teoretic SUPERMAN Elméleti Líceum”.

– Mi van az egyetemekkel?

– Azokat ugyanígy: „Universitatea de Arta Teatrala AL PACINO Színművészeti Egyetem”, a Petru Maior helyett „Universitatea BOHUMIL HRABAL Egyetem”, az orvosi neve pedig Dr. HOUSE lenne.

– S a vágóhídé Dr. ZHIVAGO, mi?

– A marhákról jut eszembe: van a Facebookon egy „Pe tricolor e scris unire” oldal, ahova különböző trikolóros képeket töltenek fel a cöránok; akad olyan is köztük, aki magára tetováltatta a zászlót vagy Decebal képét.

– Na és? Mi a baj azzal, ha valaki hazafi?

– Semmi. Sőt, én is agyaltam már azon, hogy csináltassak egy Pontás, Crines vagy Vadimos tetkót, de végül elvetettem az ötletet…

– Miért?

– Mert ahová én tetováltatnám őket, ott úgyse látnám soha!

Share Button
Ennyien olvasták: 207

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.