Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Hacsek és Sajó

Központ december 22, 2012 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Nézte az X-Faktor döntőjét azokkal a szép zavaros szemeivel? / – Nézte a görcs. De azt tudom, hogy nem az erdélyi kislány nyerte meg, hanem az ottani barna fiatalember. / – Hát, ez van. Nyert már Tolvai Renáta Megasztárt, László Attila Csillag születiket…, nem nyerhetünk mindent mi. / – Tulajdonképpen mindegy, ha erdélyi is nyer, mert utána elviszik innen, és Magyarországon folytatja, amíg jön az új széria. / – Ez is igaz, aki egy kicsit is tehetséges, azt előbb-utóbb begyűjtik. Dancs Annamarit is átemelték, a Szomszédnéni Produkciós Irodát is, Szász Jenőt is… Ha Toró T. Tibort is elcsalják, hát én kárt teszek magamban! / – Apropó, Magyarország: láttam a tévében, hogy ott is divat a turkálósdi, de nemcsak vásárolni lehet rongyokat, ahogy itt, hanem árulni is, párszáz forintos asztalpénz ellenében. Egyfajta kicsi fedett ócskapiacok. / – Ja, nyomorog ott is a pórpopor. De inkább azt mondja meg, hogy százmillió forint sok pénz?

 

– Ahogy vesszük. Nekem sok, és az átszámított 80-90 000 forintos átlagfizuhoz képest se kevés. Miért?

– Mert olvastam, hogy még az idén 100 millió forintot kap a Szász Jenő vezette Nemzetstratégiai Intézet. Amint azt bizonyára maga is tudja, az Orbán-kormány rendeletben döntött arról még októberben, hogy, idézem: „a magyar örökség korszerű újrafogalmazása, a magyar jövő valódi határainak felismerése és tudatos kiépítése elősegítésének érdekében szükséges egyes állami feladatok ellátására kormányrendeletben létrehozza a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet”.

– Na, hát ennyi lóvéból Jenő összeeszkábálhat egy jó nagy nemzetstratégiát…

– Azt is mondta Orbán, hogy az intézet létszáma a jövő januári indulásakor százfős lesz.

– Akkor viszont csak egy közepest, vagy két kicsit.

– Azt hallotta, hogy januártól tilos lesz a dohányzás?

– Hol? Mindenhol?

– Nem. Egyelőre csak a szolgálati autókban, a taxikban, a játszótereken és az egyetemeken. Sőt, az éttermekben is szigorításokat vezetnek be: amennyiben a helyiségben dohányozni lehet, kiskorúak nem léphetnek be oda.

– Ez úgy füstbe ment terv, ahogy van. Plusz, én eddig se hívtam taxit, amikor rá akartam gyújtani. De abban ugyanbiza mi a logika, hogy a játszótereken is betiltják? Az nyílt tér. Vagy attól félnek, hogy a kétévesek rákapnak, és ott fognak csikkezni a homokozó szélén?

– Nem tudom. De a lényeg, hogy kocsmákra és szórakozóhelyekre nem vonatkozik a megszorítás.

– Ez ellentmondás, mert szerintem a játszótér is szórakozóhely. Azé’ az se semmi, hogy az egyetemeken is betiltják! Már látom is magam előtt a sok ősz hajú és szakállú, görnyedt professzort, ahogy szünetekben pöfékelve gyúródnak a budiban, reszketve, hogy mikor bukkan fel a takarítónő a kanyarban. Nincs véletlenül valami jó híre is?

– De van: japán tudósok megállapították, hogy a sör gyógyítja a megfázást, a tüdőgyulladást és a hörghurutot!

– Ezt a gyógymódot én már évtizedek óta ismerem, csak nem sörrel, hanem szilvapálinkával.

– Azt találták, hogy a sör több fontos alapanyaga is nagy mennyiségben tartalmazza a humulone nevű alfasavat, amely nagymértékben segíti az emberi immunrendszert a vírus legyőzésében. Mindössze egy hátulütője van az egésznek…

– Micsoda?

– Az, hogy a japcsik számításai szerint harminc kis dobozos, vagyis kábé tíz liter sör elfogyasztása juttat annyi humulone-t a szervezetbe, hogy az valóban hatásos legyen.

– És? Mi ezzel a baj?

– Hogyhogy mi?! Maga be tud nyakalni egy láda sört, együltében?!

– Attól függ, milyen meleg van, és mennyire vagyok szomjas. De ha jó a társaság, akár télen is legurítok annyit.

– Húsz üveg sört?! Annyitól négykézláb mászna haza, ember! Bár sanszosabb, hogy elalszik útban hazafelé, és, ha nem is fagy meg, de alaposan megfázik!

– Dehogy fázom! Az imént mondta, hogy véd a megfázástól az a sok humulone!


Share Button
Ennyien olvasták: 433

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.