Központ
2017. december 11. hétfő, Árpád, Árpádina
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Hacsek és Sajó

Központ december 22, 2012 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Nézte az X-Faktor döntőjét azokkal a szép zavaros szemeivel? / – Nézte a görcs. De azt tudom, hogy nem az erdélyi kislány nyerte meg, hanem az ottani barna fiatalember. / – Hát, ez van. Nyert már Tolvai Renáta Megasztárt, László Attila Csillag születiket…, nem nyerhetünk mindent mi. / – Tulajdonképpen mindegy, ha erdélyi is nyer, mert utána elviszik innen, és Magyarországon folytatja, amíg jön az új széria. / – Ez is igaz, aki egy kicsit is tehetséges, azt előbb-utóbb begyűjtik. Dancs Annamarit is átemelték, a Szomszédnéni Produkciós Irodát is, Szász Jenőt is… Ha Toró T. Tibort is elcsalják, hát én kárt teszek magamban! / – Apropó, Magyarország: láttam a tévében, hogy ott is divat a turkálósdi, de nemcsak vásárolni lehet rongyokat, ahogy itt, hanem árulni is, párszáz forintos asztalpénz ellenében. Egyfajta kicsi fedett ócskapiacok. / – Ja, nyomorog ott is a pórpopor. De inkább azt mondja meg, hogy százmillió forint sok pénz?

 

– Ahogy vesszük. Nekem sok, és az átszámított 80-90 000 forintos átlagfizuhoz képest se kevés. Miért?

– Mert olvastam, hogy még az idén 100 millió forintot kap a Szász Jenő vezette Nemzetstratégiai Intézet. Amint azt bizonyára maga is tudja, az Orbán-kormány rendeletben döntött arról még októberben, hogy, idézem: „a magyar örökség korszerű újrafogalmazása, a magyar jövő valódi határainak felismerése és tudatos kiépítése elősegítésének érdekében szükséges egyes állami feladatok ellátására kormányrendeletben létrehozza a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet”.

– Na, hát ennyi lóvéból Jenő összeeszkábálhat egy jó nagy nemzetstratégiát…

– Azt is mondta Orbán, hogy az intézet létszáma a jövő januári indulásakor százfős lesz.

– Akkor viszont csak egy közepest, vagy két kicsit.

– Azt hallotta, hogy januártól tilos lesz a dohányzás?

– Hol? Mindenhol?

– Nem. Egyelőre csak a szolgálati autókban, a taxikban, a játszótereken és az egyetemeken. Sőt, az éttermekben is szigorításokat vezetnek be: amennyiben a helyiségben dohányozni lehet, kiskorúak nem léphetnek be oda.

– Ez úgy füstbe ment terv, ahogy van. Plusz, én eddig se hívtam taxit, amikor rá akartam gyújtani. De abban ugyanbiza mi a logika, hogy a játszótereken is betiltják? Az nyílt tér. Vagy attól félnek, hogy a kétévesek rákapnak, és ott fognak csikkezni a homokozó szélén?

– Nem tudom. De a lényeg, hogy kocsmákra és szórakozóhelyekre nem vonatkozik a megszorítás.

– Ez ellentmondás, mert szerintem a játszótér is szórakozóhely. Azé’ az se semmi, hogy az egyetemeken is betiltják! Már látom is magam előtt a sok ősz hajú és szakállú, görnyedt professzort, ahogy szünetekben pöfékelve gyúródnak a budiban, reszketve, hogy mikor bukkan fel a takarítónő a kanyarban. Nincs véletlenül valami jó híre is?

– De van: japán tudósok megállapították, hogy a sör gyógyítja a megfázást, a tüdőgyulladást és a hörghurutot!

– Ezt a gyógymódot én már évtizedek óta ismerem, csak nem sörrel, hanem szilvapálinkával.

– Azt találták, hogy a sör több fontos alapanyaga is nagy mennyiségben tartalmazza a humulone nevű alfasavat, amely nagymértékben segíti az emberi immunrendszert a vírus legyőzésében. Mindössze egy hátulütője van az egésznek…

– Micsoda?

– Az, hogy a japcsik számításai szerint harminc kis dobozos, vagyis kábé tíz liter sör elfogyasztása juttat annyi humulone-t a szervezetbe, hogy az valóban hatásos legyen.

– És? Mi ezzel a baj?

– Hogyhogy mi?! Maga be tud nyakalni egy láda sört, együltében?!

– Attól függ, milyen meleg van, és mennyire vagyok szomjas. De ha jó a társaság, akár télen is legurítok annyit.

– Húsz üveg sört?! Annyitól négykézláb mászna haza, ember! Bár sanszosabb, hogy elalszik útban hazafelé, és, ha nem is fagy meg, de alaposan megfázik!

– Dehogy fázom! Az imént mondta, hogy véd a megfázástól az a sok humulone!


Share Button
Ennyien olvasták: 236

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.