Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Hacsek és Sajó

Központ február 7, 2013 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Várja már a márciusi bulit? / – Miféle márciusi bulit? / – Ejnye, olyan tájékozatlan, mint egy (Nép)újságíró! A Székely Nemzeti Tanács a Székely Szabadság Napjává nyilvánította március tizedikét, a Marosszéki Székely Tanács pedig vállalta, hogy nagyméretű autonómiatüntetést szervez a marosvásárhelyi Postaréten. / – Vagy úgy! De miért pont akkor, és miért pont ott?

– Nemcsak tájékozatlan, hanem műveletlen is, mint a pityókafőd. Azért, mert ott végezték ki 1854. március 10-én a Makk-féle összeesküvés székely tagjait: bágyi Török Jánost, martonosi Gálfi Mihályt és nagyváradi Horváth Károlyt. A rendezvényre meghívták az Erdélyi Magyar Néppárt, a Magyar Polgári Párt és az RMDSZ képviselőit is.

– Magát is meghívták?

– Személyesen még nem. Habár lehet, hogy nem is lesz belőle semmi…

– Miért?

– Mert a polgármester múlt héten kijelentette: kérni fogja a szervezőket, hogy vagy halasszák el egy későbbi időpontra, vagy hívják meg a románokat is, és az önrendelkezés helyett közösen követeljék, hogy a romániai közigazgatási átszervezés után létrejövő régió székhelye Marosvásárhely legyen.

– Magyarán: finoman jelezte, hogy nem fogja engedélyezni az utcabált.

– Olyasmi. Szerinte előre, nem pedig a múltba kellene tekinteni.

– Vajon honnét szedte a csumpá­lák ezt a magvas gondolatot? Mert valahonnan rémlik nekem, mint Ilosvainak Toldi termetes növése…

– Lövésem sincs.

– Beugrott: a Juventusból!  Hogyaszongya: Föl, föl, ti rabjai a földnek, föl, föl, te éhes proletár! A győzelem napjai jönnek, rabságodnak vége már! A múltat végképp eltörölni…

– Ez nem a Juventus, maga ütődött, hanem az Internacionálé!

– Jól van, na, mindig keverem ezt a két csapatot.

– De ezen egyelőre kár ételődni, sok film lemejen addig a Dunán. Csak szóltam, hogy írja be az előjegyzési naplójába.

– Szerintem is. Annyi más érdekes dolog van, de feszt a politikás ökörségeivel fáraszt. Például, a minap olvastam, hogy brit kutatók megállapították: a nők szerda délután fél négykor a legcsúnyábbak!

– Lehet, de ahogy én a brit fehérnépeket ismerem, nekik tökmindegy, hogy éppen milyen nap van… Kész esztétikai környezetszennyezés. Kivéve Katikát, vele szívesen eltöltenék egy hosszú hétvégét.

– Milyen Katika?

– Vilike felesége, Katalin hercegné. Ami pedig a maga feleségét illeti, szerintem egy szerdai ebéd után állhatott meg a konyhájukban a falinaptár.

– Na na! Azért a magáé se maradna le a dobogóról egy Keresztes Ildikó hasonmásversenyen! Ugyanebből a kutatásból derült ki az is, hogy a nők szerda-csütörtökön nassolnak a legtöbbet, valamint az is, hogy a párok a legnagyobb valószínűséggel csütörtökön szeretkeznek. Biztos ebből született meg a torkos csütörtök ötlete.

– Ne disznólkodjon!

– Én nem aztán! A torkos csütörtök a farsang különleges napjainak egyike, mely valaha része volt a magyar népszokásoknak is. Lényege, hogy a közelgő nagyböjt előtt ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag ételeket, és megengedett volt a szokásosnál mohóbban, torkosabban étkezni. Itt nálunk is egyre több étteremben féláron lehet zabálni torkos csütörtökönként.

– Hát, amekkora árakkal operálnak a vásárhelyi vendéglők zömében, nekem még a félár is borsos. De vajon a piát is kedvezményesen mérik olyankor? Mert az már érdekelne.

– Nem valószínű. Viszont vannak olyan kocsmák, ahol, külföldi mintára, bevezették a happy hourt.

– Az micsoda, hatvan percen keresztül mindenki vigyorog, mint egy jehovista fatacskó?

– Nem. Az illető órában minden korsó sör mellé kap még egyet, grátisz.

– Kár, hogy a vodkára nem érvényes, mert akkor órákig happy lennék utána.

– Nézze, mit ír az újság: tavaly 845 házasság köttetett Vásárhelyen, és 3976 újszülöttet törzskönyveztek.

– Ezek szerint mégsem az égben köttetnek? Nincs lebontva nemzetiségekre a gyerekek száma?

– Nincs.

– Akkor megtippelem: abból a 3976-ból 76 magyar, kilencszázat az ortodox pópa keresztelt, a maradék háromezer pedig Ronaldo, Rosalinda, Termopan meg Jose Armando.

– Ilyesmiket nem mondjon, mert még magát is meg találja dorgálni Gáspárik, ahogy a Marosvásárhelyi Rádiót…

– Őket miért dorgálta meg?

– Mert elhangzott a szilveszteri kabaréjukban egy cigányos, pardon, romás jelenet.

– Nafene! Ha jól emlékszem, a kilencvenes években, amikor még exrektor-direktor úr is kabarézgatott, gyakran Gazsinak öltözve kacagtatta ma…, izé, a nagyérdeműt. Vajon saját magát hordta le utána?

– Lehet, hogy igen, csak olyankor, amikor nem látta, nem hallotta senki.

– A kisebbségekről jutott eszembe: maga igényelte a magyar állampolgárságot?

– Még nem, jövő héten készülünk beadni a papírokat. Miért?

– Hallottam fülemmel a rádióban, hogy idéntől az állampolgársági vizsgán bevezették az alap-, közép- és felsőfokot.

– Most hülyéskedik?

– Nem. Az alapfokú vizsgán elég tudni a Himnuszt, a Szózatot, a hét vezért és az Aranycsapatot, a középfokún viszont már az Árpád-házi királyokat, a fontosabb csaták évszámait, Orbán Viktor kedvenc kajáit és a Jókai-összest is kérik.

– És a felsőfokún?

– Az a legnehezebb, értelemszerűen. Habár lexikális tudást nem igényel, gyakorlati próba…

– Miben áll?

– Elviszik a Hortobágyra, beöltöztetik díszmagyarba, és egy vágtázó ló hátán állva kell kiraknia a bűvös kockát.

– Mars ki!

Share Button
Ennyien olvasták: 494

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.