Központ
2017. november 17. péntek, Gergő, Hortenzia
Borús
Holnap
Borús
Eső valószínű
Vasárnap
Eső valószínű
Eső valószínű
Hétfő
Eső valószínű

Hacsek és Sajó

Központ március 21, 2013 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Mit szól, mily cudar időnk vala tizenötödikén? / – Ne is mondja! Szinte a kecsáp-mustár-rézgálic trikolórral indultam el a Postarétre, mert az ablakon kinézve azt hittem, / december elseje van. / – Olyankor is szokott ünnepelni? / – Nem, de ezután fogok. Ha az aradi románok megtisztelnek bennünket azzal, hogy kimennek ünnepelni a miénken, mi is kimehetünk az övéken. / – Micsoda? / – Nem néz televizort? Az aradi Noua Dreapta szarvezet maroknyi lelkes csoportja kidzsesszelt az ún. Magyar-Román Megbékélési Parkba aznap délelőtt, és megpróbáltak elégetni egy szép nagy székelyzászlót. Csakhogy a vastag papír átnedvesedett a havazásban, így többszöri próbálkozás után sem sikerült meggyújtaniuk. Végül dühösen összegyűrték és eldobták.

– Próbálkoztak volna valami könnyebben gyúló anyaggal…

– Éspedig?

– Mittudomén…, például a totemoszlopra kötözött rablómóc öreganyjuk alá rakott rőzsemáglyával. Aztán mi szépet látott-hallott a Vértanúknál?

– Csak a szokásost. De az az érzésem, hogy az RMDSZ-es beszélymondók közül vagy mindenkinek van egy Közhelyszótára, vagy csak egyiküknek, de azt kézről-kézre adják.

– Amennyiben?

– Idézem őket, sorban; Borbély László: „Mi marosszékiek, akik bizonyítottunk a történelem során, és véráldozatot is hoztunk akár ’48-ban, akár 1956 után, akár ’89 decemberében vagy ’90 márciusában, azt akarjuk, hogy ne legyen soha többé véráldozat. De azt a verejtékes harcot, amit 1990 óta folytatunk, és amely azt jelenti, hogy mindennap próbálunk pluszjogokat kivívni a magyar közösségnek, tovább kell folytatni”.

– Érdekes, én a huszonhárom év alatt még csak homlokból finoman gyöngyözni sem láttám egyiküket se, nemhogy beleizzadva az ádáz harcba.

– Kelemen Atilla szerint Vásárhely az egyik legbátrabb magyar város, illetve „a nem engedünk a negyvennyolcból mondásból nekünk ma azt kell tudni, hogy nem engedünk a széthúzásnak, nem engedünk a nem együvé tartozásnak”.

– Szép, magvas gondolat, csakhogy az ő szájzatából, öt nappal az Autonómia-tüntetés után valahogy nem a leghitelesebb.

– Végül a frissen és überdemokratikusan megválasztott városi RMDSZ-vezér, Peti András emelkedett szólásra: március tizenötödikét a modern magyar társadalom születésnapjának nevezte, és figyelmeztette hallgatóságát, hogy évről évre emlékeznünk kell a márciusi ifjakra, a forradalom és szabadságharc áldozataira.

– Süljön ki az a két szép szemem forró zsírban, ha nem ugyanezt mondták kezdivásárhelyi óvódások is a Duna-híradóban! Apropó, Kézdivásárhely: az ottani ünnepségen részt vett a magyar miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt is, aki Bocskai-szerkóban, lóháton csatlakozott a főtéri huszár-hagyományőrzőkhöz.

– Na és? Mégse hajthatott bicajjal a lovasok közé… De vajon Orbán Viktor is tud lovagolni? Képzelje, mekkora sikert aratna Tusványoson, ha legközelebb lóháton vágtatna be a táborba!

– És Szász Jenőt felfogadná lovászfiúnak, mi? Feltéve, ha addigra elkészül a nemzetstratégiánkkal Jenci boy.

– Azt hallotta, hogy múlt szombaton Orbán felvett egy fiatal csíkszeredai párocskát a viktormobilba, az M1-es autópályán?

– Nem. Ott a sztrádán is szabad stoppolni?

– Dehogy. Csak volt az a kis hószállingózással megspékelt tavaszi szellő, több százan rekedtek a hó fogságában kocsistól, kamionostól. Orbán épp a helyszínre igyekezék tájékozódni, katasztrófavédelmice, amikor megpillantá őket az út szélén baktatva; megállt, felvette, és elfurikázta a néhány kilométerre veszteglő kamionjukig.

– Áldott jó ember ez a Viktor, na. Vagy lehet, hogy csak a csajt vette észre, azért állt meg, mint Bródy: „ott állt a lány az út jobboldalán…”.

– Nem kizárt. Láttam a rövid videót Orbán Facebook-oldalán, elég szemrevaló a kis székely punetti. Persze, azóta már olyan hírek is keringenek, hogy az egész előre meg volt rendezve.

– Na ja, az ítéletidőt pedig Vona Gáborék rendelték meg, hogy mindenki lássa: náluk még az időjárás is szélsőséges!

– Semjénre visszatérve: nem sokat használ Magyarország megítélésének, hogy Zsoltika lóháton nyargalászik fel és alá az ősi román földön. Ugyanis egy friss közvélemény-kutatatás szerint a románok 41%-a ellenséges országnak tartja Magyarországot. Oroszország a második a latorlistán 27%-kal, ugyanakkor a megkérdezettek zöme Olaszországot és Spanyolországot tekinti baráti államnak.

– Azé’ én közvélemény-kutatnék egyet a spanyolok és az olaszok körében is, halám, vajon mutuális-e a lájkolás.

– Ha eltekintünk a sok vendégmunkanélkülitől, akkor nem kizárt, hiszen tudtommal nekik nem exportáltunk nyerítő marhahúst.

– A lóhús-ügy már lerágott csont, újabban az aflatoxinos tej és a Németországba küldött antibiotikumos pulykahús került terítékre.

– Nem vágom, miért csinálnak kázust ebből a dajcsok. Tegyük fel, hogy éppen gennyes mandula- vagy arcüreggyulladással küszködik ama bajor paraszt, aki elfogyaszt egy emberes adag, román pulykamellből készült cordon bleu-t: jól is lakik, und meg is gyógyul!

– Lehet, de hogy én húsvétra bégető kinderbirkát fogok kaufolni a piacon, még ha drágább is úgy, mint az üzletben, az már ziher. Ki tudja, hány töltött kutyát és tojásos görényt ettünk már eddig is, többet nem reszkírozok.

– Mi nem szeretjük a bárányt.

– S akkor mit szoktak zabálni húsvétkor?

– Bárányt.

– Most mondta, hogy nem szeretik…

– Nem. De egy évben egyszer ki lehet bírni!


Share Button
Ennyien olvasták: 184

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.