Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Hacsek és Sajó

Központ március 28, 2013 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Baj van… / – Micsoda? Hogy Brassai Zsombort tették a megyei RMDSZ élére? Csak egészség legyen! / – Nem az. Nekem végleg elegem lett az egész tulipántos bagázsból, kábé annyira érdekelnek, mint egy eszkimó vénasszonyt a kongói helyhatósági választások. / – Akkor mi, tán ezzel a márciusi téllel van tele a hószandálja? Mi tagadás, szép kis jégvirágvasárnapunk volt! Ha anno is ilyen idő lett volna, akkor Jézus nem csacsiháton dzsesszel be Jeruzsálembe, hanem sítalpakon vagy korcsolyázva. / – Az sem. Mosmár lassan ejsze csak kitavaszodik… / – Ja, ez itt a kulcsszó, hogy lassan. Október eleje óta nem voltam pecázni, egész nap a horgászcsatornákat bámulom, az asszony még a Barátok köztöt is a szomszédban kénytelen nézni.

– Hóban és hidegben nem lehet horgászni?

– Elvileg lehet, csakhogy a kárászok és paducok még el se indultak Afrikából. De nyögje már ki, mi bántja!

– Tánja. Depis.

– Ebből csupán két dolgot nem értek: ki a búbánat az a Tánja, és mi az, hogy depis?

– Depis, vagyis depressziós. Tánja pedig az állatkerti elefántunk.

– És miből állapították meg, hogy depressziós? Egész nap lógatja az ormányát, nem veszi fel a telefont, és nem jár társaságba?

– Igen, lógatja, és állandóan ringatja magát, mint valami autista. Egy állatvédő csoport már a Facebookon is tiltakozik, és arra szólítják fel a szimpatizánsokat, hogy küldjenek levelet az EU bíróságára, különféle állatvédő szervezeteknek és más közintézményeknek, Tánja szabadon bocsátását kérve. Sőt, a legfrissebb infók szerint az Európai Bizottság hamarosan vizsgálódni is fog az ügyében.

– Szabadon? Hova? Szerencsétlen oszloplábú nőstény-Táncsics napok alatt éhen pusztulna, vagy Cold Valley-beli orvvadászok legyilkolnák az agyaráért.

– Az indiai elefánttehénnek nincs agyara. De az állatkert igazgatója, Kopacz András szerint nemrég amerikai és holland szakértők megvizsgálták a tohonyát, és egészségesnek találták.

– Olyan tintapacás

Rorschach-tesztet nem csináltattak vele? Abból kiderülne az is, ha esetleg paranoiás, obszesszív-kompulzív, pánikbeteg, skizofrén vagy pszichopata.

– Elmondta azt is, hogy Tánja életének első 28 évét magányosan töltötte egy franciaországi állatkertben, ennek hatására antiszociális a viselkedése. Később spanyol és olasz állatkertekbe került, ahol már más elefántokkal élhetett együtt, de nem tudott megbarátkozni velük. Ennek ellenére hamarosan társat fog kapni.

– Hiába, azzal se fog összecimbizni. Olvastam tegnap a Facebookos nyilatkozatát, idézem: „Utálom az elefántokat. Ez az igazság. Ki nem állhatom őket, és nem keresek mentséget. Nem tudom leírni, van bennem valami, egy ellenszenv… Irritálnak. Talán genetikai dolog, ilyen volt az édesapám is”.

– Hogy lehet ilyen gyógyíthatatlanul marha?! Ez a kovásznai trikolór benticás fetica nyilatkozata, csak persze nem elefántokkal, hanem magyarokkal.

– Lehet, na. Annyi állat kereng a Facebookon, hogy már keverem őket… Aztán a nagy húsvétozásban el ne felejtse előre vinni az órát, vasárnap kezdődik a nyári időszámítás.

– Mikor szoknak már le erről az ökörségről? Az égvilágon semmi értelme nincs, csak megzavarja a parasztok bioritmusát, az őszi visszaállításkor pedig a vonatok egy órát vesztegelnek, habár itt nálunk szerencsére annyit késnek, hogy fel se tűnik.

– Nem éppen. Például, ezáltal a családtagok hosszabb időt tudnak együtt eltölteni a szabadban, ami javítja a családon belüli kapcsolatokat, a szülő-gyermek viszonyt, továbbá kevesebb áramot is fogyasztanak.

– Viszont annál többet szemetelnek. Ezt is a nyomorult Tánja fogja leszívni, mert a depressziósok igencsak megsínylik, hogy a reggelek újra sötétek.

– Maga sötét, mint a vakond belső zsebe, éjjel. Váltsunk témát: mit szól hozzá, hogy hamarosan Sütő András mellé kerülhet?

– Azzal még várnék egy cseppet…, vagy annyira rosszul nézek ki?

– Nem úgy értettem, hogy a temetőbe!

– Hanem?

– Peti András városi RMDSZ-vezér egy olyan kezdeményezéssel állt elő – már be is nyújtotta a határozattervezetet –, hogy a testület engedélyezze egy Sütő András szobor elhelyezését a Színház téren. És nem is akármilyen Sütő-szoborról vagyon szó, hanem egy padon ülőről, amely mellé majd bárki odaülhet, pihenni vagy fényképeszkedni.

– Az más. És ki fogja megszobrolni?

– Még nem tudni…

– Nem másért, csak nem ártana, ha a változatosság kedvéért valamelyest hasonlítana a modellre, nem úgy, mint a Petőfi- vagy a Borsos Tamás szobor esetében.

– Valójában nem Peti András ötlete, hanem a Sütő András Baráti Társaság Egyesületé. Ugyanakkor ez csak egy leendő Színház téri szoborparknak volna az első darabja.

– Akkor önként és dalolva fogják megszavazni, még Briscaruék is! Leszen egy üldögélő Sütő András, egy állingáló Paunescu, egy kórházi ágyon fetrengő Mihaila Cofariu, egy görkorizó Decebal meg egy snowboardos Burebista. Utóbbi négy természetesen vasból vagy bronzból, a Sütő-szobor pedig környezetbarát anyagból, hogy Florea befogja végre a környezetvédők pofáját, és egyúttal demonstrálja: nem ő beteg, hanem ama fák, amelyeket kivágat…

– Vagyis, miből készülne a Sütő András szobor?

– Jégből!


Share Button
Ennyien olvasták: 526

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.