Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Hacsek és Sajó

Központ április 4, 2013 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Mit szól hezzá, hogy a luxusadó-emelés miatt esment drágult a sör meg a cigi? Ugyanakkor, a pénzügyminiszter ígérete szerint július elsejétől 9%-ra csökken a mindennapi kenyerünk áfája. / – Mostantól fogva nem tud érdekelni az ilyesmi. Se a drágulás, se az olcsulás…, már ami az élelmiszereket illeti. / – Nefene! Ejsze nyert a lottón, vagy örökölt egy disznóhizlaldát? / – Egyik sem. Teljesen más okból: ezután kizárólag pránával fogok táplálkozni! / – Mit ivott és mennyit, hogy már kora délben be van nyomva? / – Semmit és semennyit. Komolyan beszélek.

– Aztán milyen párnákat akar zabálni: kispárnákat, nagypárnákat, esetleg díszpárnákat? Vagy azt a szakállas viccet akarja elsütni, hogy álmában vattacukrot evett, és reggel nem találta a párnáját?

– Nem párna, ütődött, hanem prána!

– Az meg mi a lócsics?

– A prána a fény energiája, más szóval a csí életenergia. Olvastam egy ezoterikus szájton, hogy bizonyos emberek csak és kizárólag fénnyel táplálkoznak. Elhatároztam: én is fényevő leszek!

– Egészségére! Csak egyszer vizsgáltassa meg magát egy allergológussal, nehogy fényérzékeny legyen… És hogy kell enni a fényt, nyersen vagy főve?

– Valójában nem is kell megenni: az ember kifekszik a napra tátott szájjal, mint a krokodil, és hagyja magába áramolni a fényenergiát.

– Nehogy szájpadlásrákot kapjon, amilyen magas mostanában az UV-sugárzás. De honnét fogja tudni, mikor lakott jól, amikor elkezd világosságot böfögni vagy fénycsóvákat hányni?

– Gúnyolódjék csak! A napfény roppant egészséges, száz százalékban bio…

– Továbbá koleszterinszegény, és tíz fény-gasztronómból kilenc azt ajánlja, mi? Naplemente után mit kajálnak ezek az optobarmok, neonfényt? Vagy szentjánosbogarakat szotyiznak?

– Majd utánanézek. Eleinte biztos baromi éhes leszek, de majd néha megnyalogatom az asszony szájfényét; az jó zsíros, ergo tápláló.

– Apropó: vakujjak meg, ha nem próbálom ki én is ezt a

fényevést! A nejem úgyis furtonfurt azzal vegzál, hogy nem vagyok elég romantikus…

– Hogyan?

– Elviszem egy gyertyafényes vacsorára…, habár biztos kiveri majd a díszhisztit, amikor fény(!) derül rá, hogy a gyertyafény nem hangulatfokozó asszesszoár, hanem az a vacsora… De inni mit fog ezután, fotonvodkát? Vagy főz magának kisüsti villanykörte-pálinkát?

– Amit eddig, csak többet. Erre megy ki az egész, hogy több jusson piára.

– Marhája! Téma lezárva! És jobban teszi, ha eztán csak a pornóoldalakat böngészgeti, mint a normális emberek, és nem fáraszt ilyen ökörségekkel.

– Olvastam egy másik érdekességet is: gyakorlatilag semmi nem jött be azon jóslatokból, amelyeket a hatvanas-hetvenes évek futurológusai, azaz jövőkutatói prognosztizáltak a 21. század elejére.

– Éspedig?

– Olyasmiket (pre)vizionáltak mostanra, mint például repülő verdák, humanoid robotok, időutazás, kapcsolat-létesítés földönkívüliekkel, Hold-kolonizálás, teleportáció megsatöbbi…

– Leginkább az utóbbiért kár, hogy nem valósult meg, egy rakás időt meg benzint spórolnánk vele. Ami pedig az ufókat illeti, sokak szerint pont ez a bizonyíték a földönkívüli intelligens lények létezésére, hogy nem keresik a társaságunkat.

– Én az androidok nemlétét is kétségbe vonom…, legalábbis valahányszor Peti Andrást látom nyilatkozni.

– Az androidról jutott eszembe: az okostelefonok megjelenését biztos nem látták előre ezek a jövőgológusok, se az internetét, a Facebookról már nem is beszélve. Ha belegondol, azért elképesztő, hol tartunk most, technologice, a pár évtizeddel korábbi szinthez képest!

– Ja, de azért seggre esni sem kell. Mert például, az egy dolog, hogy a telefonunkkal interneten navigálunk, fotókat, videókat készítünk és továbbítunk seperc alatt, ellenben a legprofibb fényképezőgéppel se lehet telefonálni. Vagy, mondok mást: leveleket már régóta tudunk küldeni a neten, viszont csomagot még mindig nem.

– Korrekt. A GPS is csak pofázni tud, hogy merre menj, ahelyett, hogy kussolna, és ő maga vezetné az autót.

– Na jó, térjünk vissza a földre, azaz bé a föld alá…

– Ki halt meg?

– Senki. De a régi közös óltájm kedvencünk, Claudiu Maior olyat mondott múlt héten, szinte megettem az újságot.

– Mit? És hol?

– Valamilyen föld alatti szeméttárolókat avattak a Tudorban; idézem a nagy kelepce-filozófust: „Terveink szerint három-négy év alatt a város összes lakónegyedében ilyen létesítményekben gyűjtjük majd a háztartási szemetet. A guberálók jelenleg mindent kiszednek a kukákból, széthajigálják a hulladékot, ezekbe viszont már nem tudnak belemászni. Ha mégis sikerül, kijönni nem tudnak belőle…”.

– Szóval ily fondor módon tervezik összegyűjteni a város recycling-matadorait? De mit kezdenek velük utána? Tömlöcbe nem vethetik őket, a hulladék-újrahasznosítás nem bűncselekmény, pláné, hogy jobbára kiskorúak űzik eme urbánsportot.

– Nem, de nem is ez a lényeg…

– Hanem mi?

– Olvasám a polgármesteri hivatal honpédzsén, hogy Marosvásárhelyt, illetve Dorin Floreát a Europe Business Assembly által nyújtott, „A legvonzóbb város” és „A legjobb polgármester” elnevezésű kiválósági díjakra jelölték.

– Na és?

– Mit na és? Képzelje csak el: ha az eddigi megvalósításai lajstromához hozzácsappantja még azt is, hogy a purádéknak, izé, a hátrányos helyzetű kinder-romáknak külön underground játszótereket építtetett, tuti ő lesz a befutó!

Share Button
Ennyien olvasták: 573

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.