Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Hacsek és Sajó

Központ április 18, 2013 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Képzelje, hamarosan megoldódik az előbbségi kérdés! / – Az, hogy melyik volt előbb: a tyúkhúsleves vagy a tojásrántotta? / – Dehogy! Az, hogy a magyarok vagy a románok érkeztek-e hamarabb ide, Erdélybe. / – Valóban? És hogyan? / – Nemrég találtak egy mamutkoponyát a Kovászna megyei Erősd település mellett… / – Nem látom az összefüggést. Pláné, hogy néhány éve egy egész mamutcsontvázra bukkantak ugyanott, és az se zárta le a vitát. 

– Csakhogy annak nem volt trikolór benticával átkötve a feje, ennek viszont igen! Sajnos ránézésre csak annyit lehetett megállapítani, hogy háromszínű, mert ötmillió év alatt kissé megfakult a földben, de elküldték spektrográfiai vizsgálatra, ahol majd kiderül: piros-fehér-zöld vagy piros-sárga-kék volt-e eredetileg.

– Magát kellene elküldjék agyvizsgálatra!

– Már voltam, de nem találtak semmit. Ellenben az már nem vicc, hogy készülnek meglőni a sofőröket…

– Mit találtak ki már

megint? Bevezetik a hídpénzt, vagy a tavaszi és őszi gumit?

– Nem, viszont a KRESZ-t szabályzó kormányrendelet módosítási javaslata szerint azon autóvezetőknek, akik ittasan pattannak volán mögé, nem adnak a gyalogosoknak elsőbbséget a zebrán, vagy 60 km/órával átlépik a megengedett sebességhatárt, négy hónapra ugorhat a jogsijuk, és akár 7500 lejes büntetést is a nyakukba varrhatnak.

– A piásan vezetők esetében okés, de a zebrást már kissé erősnek érzem. Ami pedig a gyorshajtást illeti: aki ezeken az utakon hatvannal többel tud menni a megengedettnél, azt nem büntetni kéne, hanem megjutalmazni!

– Bevezethetnek itt bármilyen szigorítást, aligha fog megváltozni a közlekedési morál. A tévéhíradóban láttam a minap, hogy egy csajszi túl lassan szambázott át a zebrán, ami úgy feldühítette a sofőrnek álcázott gyökeret, hogy szépen utána kanyaradott, felsegítette a járdára, majd elhúzta a csíkot.

– Apropó, gyökér: részt vett vasárnap a faölelési villámbődületen?

– Nem. Öleltem én már épp elég fát a kocsmából hazafelé. Maga elment?

– Csak terveztem, de amikor kiderült, hogy az RMDSZ is tiszteletét teszi, inkább passzoltam a dolgot.

– Hát ja, szépen elprivatizálták ezt is. A bukaresti lapok már úgy hozták a hírt, hogy a vásárhelyi RMDSZ szervezte az akciót, amelyhez csatlakozott néhány helyi környezetvédelmi szervezet is.

– Épp olvastam; ez a „nem Mercedeseket osztogatnak, hanem Zsigulikat fosztogatnak” tipikus esete. Azt is szívderítő volt látni, hogy a sajtósok ovkórsz Frundát és Borbélyt interjúvolták, és nem a szervezőket.

– Amúgy nekem totál szimpatikus ez a Facebookon indult, „Ne vágj ki minden fát!/Opriţi masacrul verde!” elnevezésű civil kezdeményezés, csak a magyar szlogen talán nem a legszerencsésebb, még ha az ismert Fonográf-slágerre utal is: ne minden fát ne vágj ki, hanem egyet se!

– Igen. Viszont olybá tűnik, eredményes volt az akció: a facsonkításokkal nem álltak le ugyan, ellenben a fakivágásokkal igen. Legalábbis egyelőre.

– Sőt, a Polgármesteri Hivatal sajtóirodájának képviselője hétfőn városnéző körútra invitálta az újságírókat, bebizonyítandó: nem olyan vészes a fák, bokrok helyzete, mint ahogyan azt a környezetvédők (be)állítják. Tamási Tünde elmesélése szerint a napokban több mint hatszáz facsemetét ültettek városszerte, és újabb háromszázzal megfejelik, ahogy az időjárás megengedi.

– Az vajon mit jelent? Húsz fok nem elég a faültetéshez, minimum harminc szükséges?

– Először is a Klastrom utcai fa-dzsihád helyszínére vezette a sajtósokat (az orruknál fogva), ahol megcsodálhatták: a nemrég kidruzsbázott, százéves fák helyén immár gyönyörű, majd’ kétujjnyi vastag, három és fél méteres sajmeggyek és vérszilvák díszelegnek.

– Az a sajtmeggy mit terem, sajtot vagy meggyet? És vérszilvából lehet pálinkát főzni, vagy csak Bloody Marynek jó?

– Nem sajtmeggy, hanem sajmeggy! Becsapós mindkét név, mert egyik sem gyümölcstermő fa. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy – idézem Tündét – „egyszerre hullatják el leveleiket, így az őszi takarítások során is egyszerűbb rendben tartani a környéküket”.

– Eszem megáll! Ilyen meggondolás alapján akár műanyag pálmákkal vagy gumifenyőkkel is pótolhatták volna a kivágottakat, azokkal még kevesebb lenne a gond, legfeljebb kánikulában kissé megolvadnának.

– Fatéma lezárva! Inkább feleljen egy találós kérdésre: milye van Csegzi Sándornak?

– Zsíros tanácsadói fizetése?

– Biztos az is. De olyasmire gondoljon, hogy milye van, ami bennünket is érint, méghozzá pozitívan…

– Elege a tanácsadóságból?

– Nem! Megvannak neki Bodor Péter zenélő kútjának az egykori tervei!

– És ez magának miért jó hír? Elárverezteti őket, és az árát szétosztja az alkoholisták között?

– Marha! Nem hallotta, hogy készülnek újraépíteni a Bodor-kutat? Méghozzá jó eséllyel a Főtér kellős közepére, a Virágóra helyére!

– Akkor az legfeljebb néhány hónapig fog fungálni, attól függően, hogy milyen évszakban avatják fel. De mindenképpen egy évnél kevesebbig.

– Miért?!

– Azért, mert megjelenik majd Dorin Florea az első decemberben, és „nesze nektek fa!”-alapon egy akkora harmincméteres karácsonyfát baszarint a helyére, hogy kút káván nem marad!

Share Button
Ennyien olvasták: 423

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.