Központ
2017. szeptember 20. szerda, Friderika
Zivatar
Ma
Zivatar
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős

Hacsek és Sajó

Központ április 18, 2013 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Képzelje, hamarosan megoldódik az előbbségi kérdés! / – Az, hogy melyik volt előbb: a tyúkhúsleves vagy a tojásrántotta? / – Dehogy! Az, hogy a magyarok vagy a románok érkeztek-e hamarabb ide, Erdélybe. / – Valóban? És hogyan? / – Nemrég találtak egy mamutkoponyát a Kovászna megyei Erősd település mellett… / – Nem látom az összefüggést. Pláné, hogy néhány éve egy egész mamutcsontvázra bukkantak ugyanott, és az se zárta le a vitát. 

– Csakhogy annak nem volt trikolór benticával átkötve a feje, ennek viszont igen! Sajnos ránézésre csak annyit lehetett megállapítani, hogy háromszínű, mert ötmillió év alatt kissé megfakult a földben, de elküldték spektrográfiai vizsgálatra, ahol majd kiderül: piros-fehér-zöld vagy piros-sárga-kék volt-e eredetileg.

– Magát kellene elküldjék agyvizsgálatra!

– Már voltam, de nem találtak semmit. Ellenben az már nem vicc, hogy készülnek meglőni a sofőröket…

– Mit találtak ki már

megint? Bevezetik a hídpénzt, vagy a tavaszi és őszi gumit?

– Nem, viszont a KRESZ-t szabályzó kormányrendelet módosítási javaslata szerint azon autóvezetőknek, akik ittasan pattannak volán mögé, nem adnak a gyalogosoknak elsőbbséget a zebrán, vagy 60 km/órával átlépik a megengedett sebességhatárt, négy hónapra ugorhat a jogsijuk, és akár 7500 lejes büntetést is a nyakukba varrhatnak.

– A piásan vezetők esetében okés, de a zebrást már kissé erősnek érzem. Ami pedig a gyorshajtást illeti: aki ezeken az utakon hatvannal többel tud menni a megengedettnél, azt nem büntetni kéne, hanem megjutalmazni!

– Bevezethetnek itt bármilyen szigorítást, aligha fog megváltozni a közlekedési morál. A tévéhíradóban láttam a minap, hogy egy csajszi túl lassan szambázott át a zebrán, ami úgy feldühítette a sofőrnek álcázott gyökeret, hogy szépen utána kanyaradott, felsegítette a járdára, majd elhúzta a csíkot.

– Apropó, gyökér: részt vett vasárnap a faölelési villámbődületen?

– Nem. Öleltem én már épp elég fát a kocsmából hazafelé. Maga elment?

– Csak terveztem, de amikor kiderült, hogy az RMDSZ is tiszteletét teszi, inkább passzoltam a dolgot.

– Hát ja, szépen elprivatizálták ezt is. A bukaresti lapok már úgy hozták a hírt, hogy a vásárhelyi RMDSZ szervezte az akciót, amelyhez csatlakozott néhány helyi környezetvédelmi szervezet is.

– Épp olvastam; ez a „nem Mercedeseket osztogatnak, hanem Zsigulikat fosztogatnak” tipikus esete. Azt is szívderítő volt látni, hogy a sajtósok ovkórsz Frundát és Borbélyt interjúvolták, és nem a szervezőket.

– Amúgy nekem totál szimpatikus ez a Facebookon indult, „Ne vágj ki minden fát!/Opriţi masacrul verde!” elnevezésű civil kezdeményezés, csak a magyar szlogen talán nem a legszerencsésebb, még ha az ismert Fonográf-slágerre utal is: ne minden fát ne vágj ki, hanem egyet se!

– Igen. Viszont olybá tűnik, eredményes volt az akció: a facsonkításokkal nem álltak le ugyan, ellenben a fakivágásokkal igen. Legalábbis egyelőre.

– Sőt, a Polgármesteri Hivatal sajtóirodájának képviselője hétfőn városnéző körútra invitálta az újságírókat, bebizonyítandó: nem olyan vészes a fák, bokrok helyzete, mint ahogyan azt a környezetvédők (be)állítják. Tamási Tünde elmesélése szerint a napokban több mint hatszáz facsemetét ültettek városszerte, és újabb háromszázzal megfejelik, ahogy az időjárás megengedi.

– Az vajon mit jelent? Húsz fok nem elég a faültetéshez, minimum harminc szükséges?

– Először is a Klastrom utcai fa-dzsihád helyszínére vezette a sajtósokat (az orruknál fogva), ahol megcsodálhatták: a nemrég kidruzsbázott, százéves fák helyén immár gyönyörű, majd’ kétujjnyi vastag, három és fél méteres sajmeggyek és vérszilvák díszelegnek.

– Az a sajtmeggy mit terem, sajtot vagy meggyet? És vérszilvából lehet pálinkát főzni, vagy csak Bloody Marynek jó?

– Nem sajtmeggy, hanem sajmeggy! Becsapós mindkét név, mert egyik sem gyümölcstermő fa. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy – idézem Tündét – „egyszerre hullatják el leveleiket, így az őszi takarítások során is egyszerűbb rendben tartani a környéküket”.

– Eszem megáll! Ilyen meggondolás alapján akár műanyag pálmákkal vagy gumifenyőkkel is pótolhatták volna a kivágottakat, azokkal még kevesebb lenne a gond, legfeljebb kánikulában kissé megolvadnának.

– Fatéma lezárva! Inkább feleljen egy találós kérdésre: milye van Csegzi Sándornak?

– Zsíros tanácsadói fizetése?

– Biztos az is. De olyasmire gondoljon, hogy milye van, ami bennünket is érint, méghozzá pozitívan…

– Elege a tanácsadóságból?

– Nem! Megvannak neki Bodor Péter zenélő kútjának az egykori tervei!

– És ez magának miért jó hír? Elárverezteti őket, és az árát szétosztja az alkoholisták között?

– Marha! Nem hallotta, hogy készülnek újraépíteni a Bodor-kutat? Méghozzá jó eséllyel a Főtér kellős közepére, a Virágóra helyére!

– Akkor az legfeljebb néhány hónapig fog fungálni, attól függően, hogy milyen évszakban avatják fel. De mindenképpen egy évnél kevesebbig.

– Miért?!

– Azért, mert megjelenik majd Dorin Florea az első decemberben, és „nesze nektek fa!”-alapon egy akkora harmincméteres karácsonyfát baszarint a helyére, hogy kút káván nem marad!

Share Button
Ennyien olvasták: 136

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.