Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Hacsek és Sajó

Központ április 25, 2013 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Mondja, maga a hányadik sörtől kezdi jól érezni magát? / – Sose számoltam. De kábé úgy vagyok vele, mint a róka a kis herceggel: ahogy elindulok a kocsmába, már elkezdek örülni. Miért? / – Olvastam egy érdekességet ezzel kapcsolatban: az Indianai Egyetem sörológusai szerint a dopamin nevű vegyület a felelős azért, hogy már egyetlen korty sör elfogyasztását követően kellemes érzés árad szét a szervezetben, pedig az alkohol nem is fejthette ki hatását, a folyadék még alig ért a gyomorba. / – Roppant érdekes. Aztán mi a túró az a dopamin?

– A dopamin egy olyan neurotranszmitter, vagyis agyi idegi átvivő anyag, amely kulcsfontosságú a jutalmazásban és a motivációban; röviden és magyarul boldogsághormon. Szóval, az a lényeg, hogy nincs szükség az alkohol hatására a folyamat beindulásához: a sör ízlelése önmagában perceken belül képes kiváltani a dopamin felszabadítását.

– Akkor igyunk mától dopamint sör helyett, hátha olcsóbb.

– Ökör! Nem lehet se palackozni, se meginni, az agy termeli! Na mindegy, látom magas, mint Emil Bocnak a bárszék.

– Dehogy magas, vágom én! Még a végén kiderül, hogy maga nem is alkoholista, hanem boldogsághormon-zavaros: azért vedel annyit, mint egy kozák lovasezred lovakkal együtt, mert abban a gyárihibás agyában csak nagy sokára indul bé a dopamin-termelődés. Ellentétben a vásárhelyi bringásokkal, akiknek péntek óta egy falat sör se kell a boldogsághoz…

– Hogyhogy?

– A helyi tanács közlekedésbiztonsági bizottsága múlt pénteki ülésén azonnali hatállyal elrendelte a főtér bejáratánál lévő, kerékpáros forgalmat tiltó tábla levételét, ezzel lehetővé téve a biciklisek számára a városközpontban való pedálozást. Maga Claudiu Maior szerkotálta le a tiltótáblát úri kacsóival, és megígérte, hogy hamarosan megépítik a Főtértől a Víkendig tartó kerékpársávot.

– Na, végre!

– Hát ja, elég régóta ki voltak tiltva szegények…

– Úgy értem, hogy na végre az RMDSZ is beírhat valamit az „Eredményeink” oszlopba.

– Ne epéskedjék folyton! Pláné, hogy a közleményükben azt írták: „Ezt a sikert a marosvásárhelyi kerékpáros közösséggel közösen értük el. Tudjuk, hogy még hátravan a biciklisávok megoldása, azonban ez a döntés megmutatta, hogy összefogással sikerül eredményeket elérni”.

– Jaj, van magánál boldogsághormon-mérgezés elleni szérum? Mert menten dopamin-túltengésem lesz! Már csak arra lennék kíváncsi, hogyha sikerülne átnevezni a kettes sulit Bernádyra, akkor azt írnák-e, hogy „ezt a sikert a Bernády akciócsoporttal közösen értük el”? Mert nemrég egy olyan levelet írtak az RMDSZ-nek, hogy nem tették ki a… fészbukra.

– Maga hogy tanult meg biciklizni? Nem úgy, ahogy mindenki: az apja futott a háta mögött, és fogta az ülést, hogy el ne taknyoljon?

– Nem. Ő csak megvette, és részéről a dolog ennyivel el volt intézve. Anyám futott…

– Kár, hogy nem az apja elől, a születése előtt kilenc hónappal.

– Inkább az a kár, hogy az anyja magzatvizében nem volt cápa. De hogy jön ide az én biciklizni-tanulásom?

– Az RMDSZ-re utaltam: ők is novíciusok, még csak huszonhárom éve politizálnak, ergo nem tök normális dolog, hogy így eleinte besegítenek nekik a civilek?

– De, abszolút. Itt van például ez a fairtás-mizéria: Frunda és Borbély is részt vett a „Ne vágj ki minden fát!” nevű civil gerilla-faféltő gittegylet törzsölelési villámbődületén, amelyen utóbbi megígérte: kezdeményezni fogja a környezetvédelmi törvény módosítását, a mostaninál szigorúbb szabályok bevezetése érdekében; már ami a fakivágásokat és fametszéseket, azaz facsonkításokat illeti.

– Igen. És?

– Mit és? Amikor kábé két évvel ezelőtt a Teleki Téka elől baszkuláltak ki három, ötvenkét éves, makkegészséges hársfát, akkor nem érte semmiféle kezdeményezés.

– Igen, de ne felejtse el, hogy akkortájt a miniszteri bársonyszékben környezetvédett, nem ért rá ilyen helyi piszlicsáré ügyekkel foglalkozni. De honnan szedi, hogy pont ötvenkét évesek voltak?

– Onnan, hogy azokat a fákat a méhész dédnagyapám ültette, két haverjával közösen, 1959 tavaszán.

– Biztos meguntak a havasokra járni, azért ültettek maguknak, illetve a méheiknek hársfákat. Ők is a fészbukon szervezték meg a faültetést, mint a „Ne vágj ki minden fát csoport!”?

– Jaj, hogy elküldeném melegebb éghajlatra! Csak még oda se menne, amilyen lusta.

– Nana! Nem vagyok én lusta, csak fáradt, mint Tőkés László. Merthogy őt is küldenék, de nem megy…

– Ki küldené, és hova?

– Az EMNP küldené (vissza) az Európai Parlamentbe, de Lászlónak nem akaródzik menni. Azt mondta, hogy fáradt.

– Mezei tavaszi fáradtság vagy tartósabb?

– Nem tudom. Mindenesetre a Néppárt még nem mondott le róla. Toró közölte: a párt még nem döntött Tőkés László esetleges indulása mikéntjéről, de ha kell, százezer aláírást gyűjt a támogatása érdekében.

– Ők egyedül annyit aligha, Tőkés is kellene kampányoljon maga mellett. Már ki is találtam, hogyan…

– Na halljam!

– Megnöveszti a haját Koppányosra, maga mellé vesz három szemrevaló, bögyös-faros punettit, és énekelve indul kampánykörútra.

– És mit énekelne?

– SZÁZEZER JÓ HARCOS VÁLASZT MEG ENGEM, HA KELL!

Share Button
Ennyien olvasták: 473

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.