Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Hacsek és Sajó

Központ május 2, 2013 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Hallotta a legújabb fás hírt? / – Nem. Megint kigyekuláltak néhány félévszázados akácot? / – Múlt héten pihentek. Viszont már nemcsak a piskótavajda irtja a fákat Vásárhelyen, hanem a hódok is. / – A hódok?! / – Bizony! Már alakult is a Facebookon egy újabb favédő, illetve hódellenes csoport, a Ne vágj ki minden fát! mintájára. / – Éspedig? / – Ne rágj ki minden fát! / – Látom, ma reggel is elfelejtette bekapni a hülyeség elleni gyógyszerét.

– Akkor nesze sörös téma, azokat csipázza: olvastam, hogy egy romániai honpolgár átlagosan huszonöt percet dolgozik egy sör áráért, míg egy német csak négyet, az európai átlag pedig öt perc.

– Ebben nem látok semmi meglepőt, mivel az európai átlagfizu sokszorosa az itteninek.

– Ja, viszont dacára annak, hogy mi gürcölünk a legtöbbet egy sörért, fogyasztás szempontjából jeleskedünk: Romániában átlagosan 90 literes sörfogyasztás jutott minden lakosra tavaly, ezzel Európában a hatodik helyet foglaljuk el Csehország, Ausztria, Németország, Lengyelország és Litvánia után.

– Csakhogy nálunk sokan nem ebéd előtt vagy után söröznek, ahogy a felsorolt országokban, hanem ebéd helyett.

– Apropó, kaja: hallotta, hogy egy sajátos román termékkel készül előrukkolni a McDonald’s?

– Nem. Mivel?

– Nos, május elsejétől egy speciálisan románoknak gyártott termék lesz kapható a hazai McDonald’s-okban; kizárólag nálunk fogják árusítani a „Román hetek” kampány keretében, a neve pedig McMici – ejtsd: mekmiccs.

– És mi lesz az, sima hot-dog, virsli helyett egy odakozmált miccsel a közepén?

– Egy disznóhúsos szendvics, tormamártással.

– Érdekes. De az mitől mekmiccs? Tudtommal a miccspaszta nem disznóhúsból készül, hanem marha-, sertés- és bárányhús elegye.

– Ez van. És, mivel román specialitás, majd örvendjenek a parasztok, ha lóhús nem kerül bele.

– Tulajdonképpen mindegy, amennyi szemetet megzabálunk… Én dolgoztam egyszer pár hetet egy magyarországi húsüzemben, még a kilencvenes évek elején. Azóta nem veszek se virslit, se parizert, se semmilyen felvágottat.

– Miért?

– Tudja, miből készülnek a vegyes gyümölcs-dzsemek?

– Miből?

– Összeseprik a konzervgyár udvarát. Na, most képzelje el ugyanezt vágóhíddal.

– Ne gamatkodjon nekem ebéd előtt… És ahhoz mit szól, hogy lemondott Józsa Tibor?

– Az meg ki?

– Hásze’ az RMDSZ-es alpolgármester, illetve most már csak ex-alpolgármester.

– Ja, beugrott. Akkor hallottam felőle utoljára, amikor a városi képviselőtestület megválasztotta, még tavaly júniusban. Vajon mit csinált Tibike azóta?

– Rejtély. De legalább szavatartó: megígérte még akkor, hogy le fogja mondani a széket, ha valami nem smakkol neki, hát le is mondta.

– S mikor választanak helyette másikat, és kit?

– Május végén, és állítólag Bandi Pétert, izé, Peti Andrást. De nem mindegy?

– Má’ mé’ lenne mindegy?

– Mert lehetne akár mindkét alpolgi magyar, de még akár a polgármester is, sőt: állhatna az egész helyi tanács csupa udémérésekből, úgyse jutnánk egyről a másfélre.

– Ezt zippelje ki…

– Nem olvas újságot? Hiába az érvényes tanácsi határozat a kettes suli Bernádyra való átnevezését illetően, a Megyei Névadó Bizottság elnevezésű gittegylet leszavazta az iskola vezetőtanácsa és a helyi önkormányzat Névadó Bizottsága által javasolt dr. Bernády György megnevezést. Arra hivatkozva, hogy a két világháború között az I. Ferdinánd nevet viselte az iskola, és szerintük ehhez a megnevezéshez kellenék visszatérni.

– És nem tiltakozott senki?

– De. Brassai Zsombor friss megyei RMDSZ-guru például a következőket nyilatkozta: „a Megyei Névadó Bizottság nem rendelkezik névadói hatáskörrel, ehhez csak az iskola vezetőtanácsának és a helyi önkormányzatnak lenne joga. Hatáskörüket átlépve magyarellenes, politikai természetű döntést hoztak”.

– Nájsz! Mikor jönnek már rá ezek a tulipántos csávók, hogy a „lenne” és a „van” gyakorlatilag egyenértékű Vásárhelyen? Pláné románul.

– Költői kérdésekkel ne fárasszon! Ami viszont gyakorlati kérdés lett volna, csak nem tette fel senki: mi köze van Ferdinánd bátyának Marosvásárhelyhez?

– Sok nincs. De ezen (beteg) logika mentén, mármint hogy legyen I. Ferdinánd a suli új neve, és ne Bernády, eszközölhetnének még néhány változtatást…

– Éspedig?

– Például, kapják vissza az utcák a régi neveiket. Mindegyik. Nem az 1940-1944 közötti időszakra gondolok; nem a Hitler, Mussolini meg hasonló elnevezéseket sírom vissza, hanem a Deák Farkast, a Széchenyit, a Kemény Zsigmondot meg még azt a kábé háromszázat.

– Miért pont a Deák Farkas utcát említette elsőként?

– Azért, mert ott születtem, és ott is nőttem fel. Akárcsak az apám meg a nagyapám. Én már nem kaptam el ugyan, mert 1966-ban átbotezálták Retezatului-ra. De szerintem a maga felmenői is megfordulhattak anno a mi utcánkban…

– Miből gondolja?

– Tudja, mi volt a Retezatului, illetve a Deák Farkas utca első neve, még 1862-ben?

– Mi?

– Baromvásár utzza!

Share Button
Ennyien olvasták: 486

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.