Központ
2017. november 22. szerda, Cecília
Eső
Ma
Eső
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős

Hacsek és Sajó

Központ május 2, 2013 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Hallotta a legújabb fás hírt? / – Nem. Megint kigyekuláltak néhány félévszázados akácot? / – Múlt héten pihentek. Viszont már nemcsak a piskótavajda irtja a fákat Vásárhelyen, hanem a hódok is. / – A hódok?! / – Bizony! Már alakult is a Facebookon egy újabb favédő, illetve hódellenes csoport, a Ne vágj ki minden fát! mintájára. / – Éspedig? / – Ne rágj ki minden fát! / – Látom, ma reggel is elfelejtette bekapni a hülyeség elleni gyógyszerét.

– Akkor nesze sörös téma, azokat csipázza: olvastam, hogy egy romániai honpolgár átlagosan huszonöt percet dolgozik egy sör áráért, míg egy német csak négyet, az európai átlag pedig öt perc.

– Ebben nem látok semmi meglepőt, mivel az európai átlagfizu sokszorosa az itteninek.

– Ja, viszont dacára annak, hogy mi gürcölünk a legtöbbet egy sörért, fogyasztás szempontjából jeleskedünk: Romániában átlagosan 90 literes sörfogyasztás jutott minden lakosra tavaly, ezzel Európában a hatodik helyet foglaljuk el Csehország, Ausztria, Németország, Lengyelország és Litvánia után.

– Csakhogy nálunk sokan nem ebéd előtt vagy után söröznek, ahogy a felsorolt országokban, hanem ebéd helyett.

– Apropó, kaja: hallotta, hogy egy sajátos román termékkel készül előrukkolni a McDonald’s?

– Nem. Mivel?

– Nos, május elsejétől egy speciálisan románoknak gyártott termék lesz kapható a hazai McDonald’s-okban; kizárólag nálunk fogják árusítani a „Román hetek” kampány keretében, a neve pedig McMici – ejtsd: mekmiccs.

– És mi lesz az, sima hot-dog, virsli helyett egy odakozmált miccsel a közepén?

– Egy disznóhúsos szendvics, tormamártással.

– Érdekes. De az mitől mekmiccs? Tudtommal a miccspaszta nem disznóhúsból készül, hanem marha-, sertés- és bárányhús elegye.

– Ez van. És, mivel román specialitás, majd örvendjenek a parasztok, ha lóhús nem kerül bele.

– Tulajdonképpen mindegy, amennyi szemetet megzabálunk… Én dolgoztam egyszer pár hetet egy magyarországi húsüzemben, még a kilencvenes évek elején. Azóta nem veszek se virslit, se parizert, se semmilyen felvágottat.

– Miért?

– Tudja, miből készülnek a vegyes gyümölcs-dzsemek?

– Miből?

– Összeseprik a konzervgyár udvarát. Na, most képzelje el ugyanezt vágóhíddal.

– Ne gamatkodjon nekem ebéd előtt… És ahhoz mit szól, hogy lemondott Józsa Tibor?

– Az meg ki?

– Hásze’ az RMDSZ-es alpolgármester, illetve most már csak ex-alpolgármester.

– Ja, beugrott. Akkor hallottam felőle utoljára, amikor a városi képviselőtestület megválasztotta, még tavaly júniusban. Vajon mit csinált Tibike azóta?

– Rejtély. De legalább szavatartó: megígérte még akkor, hogy le fogja mondani a széket, ha valami nem smakkol neki, hát le is mondta.

– S mikor választanak helyette másikat, és kit?

– Május végén, és állítólag Bandi Pétert, izé, Peti Andrást. De nem mindegy?

– Má’ mé’ lenne mindegy?

– Mert lehetne akár mindkét alpolgi magyar, de még akár a polgármester is, sőt: állhatna az egész helyi tanács csupa udémérésekből, úgyse jutnánk egyről a másfélre.

– Ezt zippelje ki…

– Nem olvas újságot? Hiába az érvényes tanácsi határozat a kettes suli Bernádyra való átnevezését illetően, a Megyei Névadó Bizottság elnevezésű gittegylet leszavazta az iskola vezetőtanácsa és a helyi önkormányzat Névadó Bizottsága által javasolt dr. Bernády György megnevezést. Arra hivatkozva, hogy a két világháború között az I. Ferdinánd nevet viselte az iskola, és szerintük ehhez a megnevezéshez kellenék visszatérni.

– És nem tiltakozott senki?

– De. Brassai Zsombor friss megyei RMDSZ-guru például a következőket nyilatkozta: „a Megyei Névadó Bizottság nem rendelkezik névadói hatáskörrel, ehhez csak az iskola vezetőtanácsának és a helyi önkormányzatnak lenne joga. Hatáskörüket átlépve magyarellenes, politikai természetű döntést hoztak”.

– Nájsz! Mikor jönnek már rá ezek a tulipántos csávók, hogy a „lenne” és a „van” gyakorlatilag egyenértékű Vásárhelyen? Pláné románul.

– Költői kérdésekkel ne fárasszon! Ami viszont gyakorlati kérdés lett volna, csak nem tette fel senki: mi köze van Ferdinánd bátyának Marosvásárhelyhez?

– Sok nincs. De ezen (beteg) logika mentén, mármint hogy legyen I. Ferdinánd a suli új neve, és ne Bernády, eszközölhetnének még néhány változtatást…

– Éspedig?

– Például, kapják vissza az utcák a régi neveiket. Mindegyik. Nem az 1940-1944 közötti időszakra gondolok; nem a Hitler, Mussolini meg hasonló elnevezéseket sírom vissza, hanem a Deák Farkast, a Széchenyit, a Kemény Zsigmondot meg még azt a kábé háromszázat.

– Miért pont a Deák Farkas utcát említette elsőként?

– Azért, mert ott születtem, és ott is nőttem fel. Akárcsak az apám meg a nagyapám. Én már nem kaptam el ugyan, mert 1966-ban átbotezálták Retezatului-ra. De szerintem a maga felmenői is megfordulhattak anno a mi utcánkban…

– Miből gondolja?

– Tudja, mi volt a Retezatului, illetve a Deák Farkas utca első neve, még 1862-ben?

– Mi?

– Baromvásár utzza!

Share Button
Ennyien olvasták: 202

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.