Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Hacsek és Sajó

Központ május 9, 2013 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Szereti maga a történelmet? / – Történelme válogatja. De le merem fogadni, hogy a dákoromán kontinuitási marhasággal vagy valami hasonlóval készül felkrenkolni, így korán délben. / – Nem. Habár Romániával kapcsolatos: olvastam, hogy George Jonas kanadai történész többek közt a nemzetek erényeiről értekezik legújabb tanulmányában, és azt is megemlíti, hogy Románia nem a legideálisabb szövetséges: röpke harminc év alatt hatszor árulta el a szövetségeseit, vagyis ötévente egyszer. Soroljam?  /– Alig várom.

– Először is: a Balkán háborúk idején elárulta elsődleges szövetségesét, Bulgáriát, és ezért jutalmul egy ötezer négyzetkilométeres szeletet vágtak neki a déli szomszéd telkéből. Aztán, pár év múlva semmibe vette az Osztrák-Magyar Monarchiával kötött semlegességi szerződést, és amikor úgy ítélte meg, hogy a Szövetséges hatalmak esélyesebbek a győzelemre, titkos szerződést kötött az Antanttal, és 1916-ban megtámadta Magyarországot.

– Számolok. Ez még csak kettő.

– Majd ezt követően megszegte az Antant hatalmakkal kötött szövetséget is, és Bukarestben békét kötött a Központi hatalmakkal.

– Nana, kezd pörögni a köpeny…

– Ekkor megint gondoltak egyet: felrúgták a még meleg bukaresti békét, mint részeg erdész a bolondgombát, és a Monarchia összeomlása után ismét megtámadták Magyarországot.

– Ezzel négy.

– Öt: a második világháború elején elárulta a Szövetséges hatalmakat, és besorolt Hitler mögé, amikor még úgy nézett ki, hogy a bajszikásnak áll a világ. Ennek persze ára is volt: 1940-ben vissza kellett adnia Erdélyt Magyarországnak.

– Nem állhatnánk itt meg?

– Sajnos nem, mert most jön az utsó és egyben a legszebb: amikor egyértelművé vált, hogy a dajcsok bukják a háborút, Románia elárulta a Tengelyhatalmakat, átállt a Szövetségesekhez, és ezért jutalmul ismét megkapta Erdélyt. End of story.

– Vajon létezik még egy ilyen ország?

– Nem létezik; Jonas koma szerint Romániának ez a kétszínűsége páratlan az országok történetében!

– Akkor túlzás ama szép trikolór zászló, egy kétszínű reprezentatívabb volna.

– Ja, és az ország címerében sas helyett egy kaméleon kellene feszítsen, csak nem karddal és jogarral, hanem egy tőrrel, ami Iulius Caesar óta a hátbadöfés szimbóluma.

– Apropó: hallotta, hogy az EU készül meg…döfni szép hazánkat? Június elsejétől be akarják tiltani a puliszka utáni második nemzeti eledel, a miccs kereskedelmi forgalmazását. Ez kábé olyan durci, mintha Olaszországban betiltanák a pizzát vagy a spagettit.

– Perche?

– Mert egy készülő szabályozás szerint betiltanának minden olyan húskészítményt, amely nátrium-karbonátokat és antioxidánst tartalmaz. Magyarán: a miccspasztához kevert szódabikarbónába kötöttek bele, szerintük káros az egészségre.

– Káros egy lótuszt! A gyomorégős nagyanyám évtizedeken keresztül kilószámra ette a szódaport, ahogy ő hívta, és kutya baja sem volt tőle.

– Mert nem tudta, hogy egészségtelen. Mindenestre, ha sikerül keresztülvinniük, itt forradalom lesz! „A 2013-as Nagy Mititei-parasztfelkelés” néven fog szerepelni a történelemkönyvekben.

– Azért még ne egyenesítse ki a kaszát, mert Bukarest hagyományos termékként akarja levédetni a miccset, már be is nyújtották Brüsszelben a hivatalos igénylést.

– Aha, szóval a hagyományos ételként számon tartott termékek összetételét nem szabályozzák ezek az unijóskák?

– Azokat nem. Pont ez a kiskapu: ha például egy uniós országnak sikerül hagyományos termékként levédetni, teszem azt, a görénypörköltet, akkor attól kezdve nem ugathatnak bele, még ha káros is az egészségre, főleg a görényekére.

– Apropó: olvastam, hogy jogerősen is felmentették Druzsbakezű Dorint…

– Milyen ügyben? Merthogy folyik néhány eljárás ellene.

– Ama alapfokú döntését jogerősítette meg a Maros megyei törvényszék, amely szerint a polgármester nem követett el becsületsértést, amikor „semmirekellőnek, leprának és hormonzavarosnak” nevezte a MOGYE akkori tanszékvezetőjét, Kincses Ajtay Máriát egy sajtótájékoztatón, kábé három évvel ezelőtt.

– Aztán mivel indokolták?

– Azzal, hogy – a háromból két bíró szerint – a híradós hang- és képanyagok ellenére nem volt bizonyított a tény, hogy a kedvességek kimondottan a felperesre vonatkoztak, ezért elutasították Kincses Ajtay Mária keresetét, melyben 45 ezer lejes erkölcsi kártérítést követelt. A taláros testület harmadik tagja, Mihaela Moldovan különvéleményt fogalmazott meg, amelyben éppen az ellenkezőjét állítja.

– Sokra megyünk a különvéleményével!

– Dorin Florea a sajtónak nyilatkozva korábban sajnálatát fejezte ki a miatt, hogy egykori tanárnője megsértődött, mivel „nem kifejezetten rá gondolt”, amikor az inkriminált kijelentéseket tette, hanem mindazokra, akik évek óta akadályozzák a város bizonyos fejlesztési projektjeit.

– Megfogalmazhatok én is egy különvéleményt?

– Meg.

– Florea egy vadbarom!

– Vigyázzon, még bepereli…

– Azzal marad. Csak a vásárhelyi telefonkönyvben több száz Florea van, így majd én is azt mondom, hogy nem kifejezetten rá gondoltam!

Share Button
Ennyien olvasták: 473

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.