Központ
2017. december 18. hétfő, Auguszta
Havazás
Ma
Havazás
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Jórészt felhős
Szerda
Jórészt felhős

Hacsek és Sajó

Központ május 9, 2013 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Szereti maga a történelmet? / – Történelme válogatja. De le merem fogadni, hogy a dákoromán kontinuitási marhasággal vagy valami hasonlóval készül felkrenkolni, így korán délben. / – Nem. Habár Romániával kapcsolatos: olvastam, hogy George Jonas kanadai történész többek közt a nemzetek erényeiről értekezik legújabb tanulmányában, és azt is megemlíti, hogy Románia nem a legideálisabb szövetséges: röpke harminc év alatt hatszor árulta el a szövetségeseit, vagyis ötévente egyszer. Soroljam?  /– Alig várom.

– Először is: a Balkán háborúk idején elárulta elsődleges szövetségesét, Bulgáriát, és ezért jutalmul egy ötezer négyzetkilométeres szeletet vágtak neki a déli szomszéd telkéből. Aztán, pár év múlva semmibe vette az Osztrák-Magyar Monarchiával kötött semlegességi szerződést, és amikor úgy ítélte meg, hogy a Szövetséges hatalmak esélyesebbek a győzelemre, titkos szerződést kötött az Antanttal, és 1916-ban megtámadta Magyarországot.

– Számolok. Ez még csak kettő.

– Majd ezt követően megszegte az Antant hatalmakkal kötött szövetséget is, és Bukarestben békét kötött a Központi hatalmakkal.

– Nana, kezd pörögni a köpeny…

– Ekkor megint gondoltak egyet: felrúgták a még meleg bukaresti békét, mint részeg erdész a bolondgombát, és a Monarchia összeomlása után ismét megtámadták Magyarországot.

– Ezzel négy.

– Öt: a második világháború elején elárulta a Szövetséges hatalmakat, és besorolt Hitler mögé, amikor még úgy nézett ki, hogy a bajszikásnak áll a világ. Ennek persze ára is volt: 1940-ben vissza kellett adnia Erdélyt Magyarországnak.

– Nem állhatnánk itt meg?

– Sajnos nem, mert most jön az utsó és egyben a legszebb: amikor egyértelművé vált, hogy a dajcsok bukják a háborút, Románia elárulta a Tengelyhatalmakat, átállt a Szövetségesekhez, és ezért jutalmul ismét megkapta Erdélyt. End of story.

– Vajon létezik még egy ilyen ország?

– Nem létezik; Jonas koma szerint Romániának ez a kétszínűsége páratlan az országok történetében!

– Akkor túlzás ama szép trikolór zászló, egy kétszínű reprezentatívabb volna.

– Ja, és az ország címerében sas helyett egy kaméleon kellene feszítsen, csak nem karddal és jogarral, hanem egy tőrrel, ami Iulius Caesar óta a hátbadöfés szimbóluma.

– Apropó: hallotta, hogy az EU készül meg…döfni szép hazánkat? Június elsejétől be akarják tiltani a puliszka utáni második nemzeti eledel, a miccs kereskedelmi forgalmazását. Ez kábé olyan durci, mintha Olaszországban betiltanák a pizzát vagy a spagettit.

– Perche?

– Mert egy készülő szabályozás szerint betiltanának minden olyan húskészítményt, amely nátrium-karbonátokat és antioxidánst tartalmaz. Magyarán: a miccspasztához kevert szódabikarbónába kötöttek bele, szerintük káros az egészségre.

– Káros egy lótuszt! A gyomorégős nagyanyám évtizedeken keresztül kilószámra ette a szódaport, ahogy ő hívta, és kutya baja sem volt tőle.

– Mert nem tudta, hogy egészségtelen. Mindenestre, ha sikerül keresztülvinniük, itt forradalom lesz! „A 2013-as Nagy Mititei-parasztfelkelés” néven fog szerepelni a történelemkönyvekben.

– Azért még ne egyenesítse ki a kaszát, mert Bukarest hagyományos termékként akarja levédetni a miccset, már be is nyújtották Brüsszelben a hivatalos igénylést.

– Aha, szóval a hagyományos ételként számon tartott termékek összetételét nem szabályozzák ezek az unijóskák?

– Azokat nem. Pont ez a kiskapu: ha például egy uniós országnak sikerül hagyományos termékként levédetni, teszem azt, a görénypörköltet, akkor attól kezdve nem ugathatnak bele, még ha káros is az egészségre, főleg a görényekére.

– Apropó: olvastam, hogy jogerősen is felmentették Druzsbakezű Dorint…

– Milyen ügyben? Merthogy folyik néhány eljárás ellene.

– Ama alapfokú döntését jogerősítette meg a Maros megyei törvényszék, amely szerint a polgármester nem követett el becsületsértést, amikor „semmirekellőnek, leprának és hormonzavarosnak” nevezte a MOGYE akkori tanszékvezetőjét, Kincses Ajtay Máriát egy sajtótájékoztatón, kábé három évvel ezelőtt.

– Aztán mivel indokolták?

– Azzal, hogy – a háromból két bíró szerint – a híradós hang- és képanyagok ellenére nem volt bizonyított a tény, hogy a kedvességek kimondottan a felperesre vonatkoztak, ezért elutasították Kincses Ajtay Mária keresetét, melyben 45 ezer lejes erkölcsi kártérítést követelt. A taláros testület harmadik tagja, Mihaela Moldovan különvéleményt fogalmazott meg, amelyben éppen az ellenkezőjét állítja.

– Sokra megyünk a különvéleményével!

– Dorin Florea a sajtónak nyilatkozva korábban sajnálatát fejezte ki a miatt, hogy egykori tanárnője megsértődött, mivel „nem kifejezetten rá gondolt”, amikor az inkriminált kijelentéseket tette, hanem mindazokra, akik évek óta akadályozzák a város bizonyos fejlesztési projektjeit.

– Megfogalmazhatok én is egy különvéleményt?

– Meg.

– Florea egy vadbarom!

– Vigyázzon, még bepereli…

– Azzal marad. Csak a vásárhelyi telefonkönyvben több száz Florea van, így majd én is azt mondom, hogy nem kifejezetten rá gondoltam!

Share Button
Ennyien olvasták: 221

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.