Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Hacsek és Sajó

Központ május 16, 2013 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Sej, de ki tudja merre, merre visz a végzet, göröngyös vízen, sötét éjjelen… / – Meg van csattanva?! Mit csárog itt a kocsmában fényes nappal, és pont a székely himnuszt? És ráadásul rosszul is: nem göröngyös vízen, hanem göröngyös úton! / – Tudom én azt jól, de most a Titanic székely áldozatait siratom. / – Hány sört ivott ma?  – Ez még csak a negyedik. De nem viccelek: olvastam, hogy 14 székely is tartózkodott a Titanic fedélzetén, és közülük csak egy élte túl a katasztrófát.

– Na persze! A jéghegy pingvinjeinek a fele is magyar volt, Noé bárkáján pedig székely hajószakács főzött, mi? Hagyjon a marhaságaival!

– Itt írja az újságban, na: „Valószínűleg kevesen tudják, hogy a Titanic fedélzetén 14 székely férfi is szolgált, és közülük csak egy élte túl a katasztrófát, a tusnádi születésű Jováki Ferenc. A székely fiatalemberek kálváriájáról a gyergyószentmiklósi Bencze Géza bácsi szerzett tudomást, akit 1936 őszén megharapott egy veszett kutya, és ezért Bukarestbe ment kezelésre, ahol egy tusnádi származású székely család pátyolgatta. Akkor tudta meg, hogy Sántháék egyik fia is odaveszett a Titanicon”.

– Erőst hiteles forrás egy veszett kutya marta Géza bácsi… De tegyük fel, hogy elhiszem; hogy kerültek a góbé Fülig Jimmyk a Titanicra?

– Írja azt is: „Az 1800-es évek végétől egyre több székely mesterember ment el a román fővárosba szerencsét próbálni, így néhány esztendő múlva a bukaresti iparosok nagy része székelyföldi mesteremberekből állott”.

– Csakhogy a Titanic nem Konstancáról, hanem a nagy-britanniai Southamptomból indult.

– Még van: „Európa nagyvárosaiban akkoriban segédtüzelőket toboroztak különböző nagy hajókra – köztük az akkor elkészült Titanicra is –, akiknek nem kellett jegyet váltaniuk, kosztot kaptak, így ingyen juthattak át Amerikába – mesélte Géza bácsi”.

– De minek mentek a csávók Amerikába? A Csikágói Búcsúra?

– Mit tudom én! Kalandvágyból.

– Na jó, befetéma. De ha holnap azzal találna jönni, hogy a filmbéli Rose nem más, mint Géza bácsi egyik fiatalkori csaja, akit egy csíkcsekefalvi lagzin döngetett meg először egy szénaboglya tövében, és valójában Rózsikának hívták, én megfojtom!

– Csak ne heveskedjék! Inkább halljon ide: kiderült egy közvélemény-kutatásból, hogy a román állampolgárok leginkább a tűzoltókban, legkevésbé a politikusokban bíznak. Előbbiekben a válaszadók 88 százaléka bízik, őket követik a csendőrök 73, illetve a katonák 72 százalékkal.

– És vajon miben nyilvánul meg ama 12 százalék bizalmatlansága a tűzoltókkal szemben? Nem hívják ki őket, amikor ég a házuk, inkább megpróbálják maguk eloltani?

– Lehet. De mondok érdekesebbet: egy internetes fórumon a következő kérdést tették fel: miért utálják a románok a magyarokat?

– Szép. Vagyis nem az itt a kérdés, hogy utálnak-e bennünket vagy sem, hanem hogy miért.

– Az egyik válasz marhára tetszik, idézem: „Eu personal nu îi urăsc, dar urăsc faptul că se află în România, să se ducă acolo la ei, noi nu ne-am dus la ei în țară să ne facem partid politic si alte căcaturi.”

– Legalább őszinte. Egyébként én is valahogy így vagyok a felső szomszéddal, aki állandóan bömbölteti a mánélét: nem őt utálom, csak azt, hogy fölöttem lakik.

– Lapozzunk; találja ki, milyen parkot terveznek létrehozni Vásárhelyen.

– Aquaparkot? Claudiu Maiornak régi heppje, hogy Víkend 2-t építtessen a Tudorban.

– Nem.

– Akkor… vidámparkot?

– Azt sem.

– Vadasparkot?

– Hideg.

– Halasparkot?

– Hülye!

– Akkor már csak egy maradt: szoborparkot. Biztos valahol a város szélén épül majd meg, ahová összegyűjtik a magyar szobrokat, hogy ne legyenek szanaszét.

– Elárulom, mert karácsonyig se találná ki: kutyaparkot, illetve kutyaparkokat. A határozattervezet értelmében Olimpiu Sabău, Cornel Brişcaru és Lucian Loghin tanácsosok – az érvényben levő törvényre hivatkozva – kijelentik, hogy „az önkormányzatnak kötelessége olyan bekerített helyeket kijelölni, ahol a kutyás gazdik szabadon engedhetik kutyáikat, és ahol megfelelő eszközök is rendelkezésre állnak az ürülék összetakarításához”.

– Akkor ez valójában nem kutyapark, hanem kutyagumipark lesz?

– Megjegyzik továbbá, hogy „jelenleg a négylábúak szabadon futkároznak a város negyedeiben, és összepiszkítják a parkokat, játszótereket, zöldövezeteket”.

– Guberálóparkokat nem csinálnak? Mert az említett urbánsportot űző kétlábúak is pont ezt művelik: szabadon futkároznak a város negyedeiben, és összepiszkítják a parkokat, játszótereket, zöldövezeteket.

– A tervezet kitér arra is, hogy a kutyaparkok megépítését követően tilos lészen póráz nélkül spacíroztatni az ebeket, s aki mégis meg merészeli tenni, 250-500 lej közötti pénzbírságra számíthat. Továbbá, azokat a gazdikat, akiknek kutyája nem a kutyaparkban salakanyagtalanít, 200-400 lej közötti pénzbírsággal sújtják, amihez még hozzájön 50 lej manopera, ha másnak kell összetakarítania a kutyapiszkot.

– Ki az a más? Mert egyáltalán nem mindegy.

– Miért nem?

– Mert például Druzsbakezű Dorinnak szívesen fizetnék egy ötvenest, valahányszor a saját kis úri kacsóival kapirgálná össze azt, amire a kutyámnak már nincs szüksége!


Share Button
Ennyien olvasták: 449

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.