Központ
2020. július 07. kedd, Apollónia

Hacsek és Sajó

Központ május 30, 2013 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Mit tud maga a krumpliról? / – Mindent. / – Azt csak hiszi! Nyilván nem olvasta a „Tíz dolog, amit nem tudtál a burgonyáról” című, roppant informatív írást a neten. / – Nem olvasok marhaságokat. Na de halljam, mit nem tudtam. / – Például azt, hogy semlegesíti a gyomorsavat, ezért kimondottan ajánlott azok számára, akik gyomorfekélytől vagy gyomorhuruttól szenvednek. / – Ezt tényleg nem tudtam. Akkor ezután nem egy kanál szódabikarbónát dobok be, amikor ég a belem, ahogy eddig, hanem elrágcsálok egy krumplit. Más?

– Kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás. Egy átlagos méretű pityókában 27 milligramm C-vitamin (a napi adag 45%-a) és 620 milligramm kálium (a napi adag 18%-a) található, továbbá magnézium, foszfor, vas és cink is fellelhető benne.

– Ez is nóvum. Többet nem veszek méregdrága multivitaminos pezsgőtablettákat, inkább faragok magamnak krumpliból!

– Szépségápolásban is ajánlott, hatékony ránctalanító maszk készíthető belőle.

– Újabb spórlás: az asszonyt nem engedem többé kozmetikushoz, kenegesse csak szépen a képét krumplipürével ezután.

– Végül egy történelmi érdekesség: XVI. Lajos ínyencségnek tartotta, a felesége, Mari Toncsi, azaz Mária Antónia pedig krumplivirágokkal díszítette a hajkoronáját.

– Az fatális hiba volt őnaccsága részéről…

– Pourquoi?

– Mert lehet, hogy nem is akarták lefejezni a forradalmárok, csak egy paraszt úgy gondolta, megkapálgatja a pityókát.

– Guillotine-nal, mi? Hát azt tudta-é, hogy az erdélyiek jobban szeretik a sört, mint a fagyit?

– És maga azt, hogy a medve nagyobb a pócegérnél? Evidens, hogy jobban szeretik, valamivel több sörkert akad Vásárhelyen is, mint fagyizó.

– Egy piackutató cég tavalyi felmérése szerint az erdélyiek kétharmada rendszeresen eljár sörözőbe, minden második pedig odahaza is szeret iszogatni.

– Akkor az a minden második nőtlen, elvált vagy özvegy.

– Továbbá: az erdélyi lakásokban található hűtőszekrények 40%-ában egész nyáron van sör, míg a fagylalt esetében ez az arány csak 14%.

– Szerintem a fagylaltnál vagy nulla, vagy 100% az arány. Legalábbis ott, ahol sörrel bélelt a frigó.

– Amennyiben?

– Gondoljon csak bele: ki a búbánat vásárol fagylaltot, ha tele a hűtő sörrel? Ellenben, ha már meg van véve, akkor meg is marad egész nyáron, mert a görcs fog fagyizni sörözés helyett.

– Hülyében ilyen okosat még nem is láttam! A hülyékről jut eszembe: hallotta, hogy Marius Pascan börtönbe vetné azokat, akik idegen (értsd: magyar és/vagy székely) zászlót tűznek ki a közintézményekre?

– Nem. Bővebben?

– Megfogalmazott egy törvénymódosító javaslatot, amelynek értelmében három hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtanák azokat, akik más népcsoport vagy nemzet zászlaját, illetve jelképeit használják. Továbbá: az állampolgárok kötelesek tiszteletet tanúsítani a nemzeti lobogóval és himnusszal szemben!

– Nemes gondolatok. Csak érdekes, hogy ez az ex-vátrás zsurnaliszta, momentán pédélés szenátor nem tudja: a jelenleg érvényben levő törvény szerint a nemzeti szimbólumok megsértéséért pénzbírság vagy börtönbünti róható ki. Ahogy azt sem, hogy a jövőre életbe lépő, módosított BTK nem szankcionálja a nemzeti szimbólumok megsértését, mivel az EU-ban már nem fektetnek hangsúlyt erre, amit Románia is figyelembe vett. Magyarán: feltalálta a puliszkát.

– Apropó, büntetés: képzelje, 4000 lejre bírságolta romaellenes nyilatkozatai miatt Dorin Floreát az Országos Diszkriminációellenes Tanács.

– Nafene, már a sajátjait is bántja? Pontosan mit mondott?

– Azt, hogy a külföldre kivándorolt, rossz magaviseletű, kéregető romák miatt negatív minden romániai állampolgár megítélése Európában. Idézem: „Nagyon zavar az, ahogyan egyes román állampolgárok külföldön viselkednek, jobbára a cigányok, akik a maguk kultúráját, szokásvilágát is exportálták külföldre. Engem is zavarna, ha a házam előtt lenne egy sátor”.

– Ennek elgurult a gyóccere?

– Még van: „Állítsanak össze egy listát a becsületes románokról, akik Angliában dolgoznak…,  de amikor felbukkan egy gábor, az a primitív fajta, vagy egy esztelen, aki kupánvág egy olasz nőt, utána az jelenik meg, hogy a román nép erőszakos, cigány, koldus és így tovább”.

– Ebben azért van valami. De mit lehetne tenni? Gettóba mégse zárhatják őket…

– Maga ebben nem kompetens, a gettómikulást kéne megkérdezni.

– Kicsodát?

– A megyei tulipántos vezért, Brassai Zsombort. Ő mondotta volt a pedagógusokkal folytatott böszmecserén: „Nem hiszem, hogy a gettósítás − az, hogy önálló magyar iskolákban, kulturális intézményekben és különféle szerveződésekben gettósítjuk magunkat − lenne a helyes marosvásárhelyi magyar stratégia”.

– Ezt mondta az utolsó erdélyi polihisztor… névrokona?!

– Bizony! De ami talán még érdekesebb: a városi elnök, Peti András azóta sem foglalt állást az ügyben. Bár két mondatban, mert a harmadik felénél úgyis mindig bealszom.

– Felszólalt viszont a múlt szombati RMDSZ-(king)kongresszuson, ahol a megosztásra és a „belső destruktív ellenzék”-re kente a csúfos – vásárhelyi és Maros megyei – választási kudarcot.

– Visszatérve a gettósodásra: ha tényleg sor kerül majd rá, Brassai vajon mi lesz, lágerparancsnok?

– Aligha. Legfeljebb református gettórabbi. Ajvé!


 

Share Button
Ennyien olvasták: 463

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.