Központ
2017. szeptember 22. péntek, Móric
Eső
Péntek
Eső
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Jórészt felhős
Vasárnap
Jórészt felhős

Hacsek és Sajó

Központ május 30, 2013 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Mit tud maga a krumpliról? / – Mindent. / – Azt csak hiszi! Nyilván nem olvasta a „Tíz dolog, amit nem tudtál a burgonyáról” című, roppant informatív írást a neten. / – Nem olvasok marhaságokat. Na de halljam, mit nem tudtam. / – Például azt, hogy semlegesíti a gyomorsavat, ezért kimondottan ajánlott azok számára, akik gyomorfekélytől vagy gyomorhuruttól szenvednek. / – Ezt tényleg nem tudtam. Akkor ezután nem egy kanál szódabikarbónát dobok be, amikor ég a belem, ahogy eddig, hanem elrágcsálok egy krumplit. Más?

– Kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás. Egy átlagos méretű pityókában 27 milligramm C-vitamin (a napi adag 45%-a) és 620 milligramm kálium (a napi adag 18%-a) található, továbbá magnézium, foszfor, vas és cink is fellelhető benne.

– Ez is nóvum. Többet nem veszek méregdrága multivitaminos pezsgőtablettákat, inkább faragok magamnak krumpliból!

– Szépségápolásban is ajánlott, hatékony ránctalanító maszk készíthető belőle.

– Újabb spórlás: az asszonyt nem engedem többé kozmetikushoz, kenegesse csak szépen a képét krumplipürével ezután.

– Végül egy történelmi érdekesség: XVI. Lajos ínyencségnek tartotta, a felesége, Mari Toncsi, azaz Mária Antónia pedig krumplivirágokkal díszítette a hajkoronáját.

– Az fatális hiba volt őnaccsága részéről…

– Pourquoi?

– Mert lehet, hogy nem is akarták lefejezni a forradalmárok, csak egy paraszt úgy gondolta, megkapálgatja a pityókát.

– Guillotine-nal, mi? Hát azt tudta-é, hogy az erdélyiek jobban szeretik a sört, mint a fagyit?

– És maga azt, hogy a medve nagyobb a pócegérnél? Evidens, hogy jobban szeretik, valamivel több sörkert akad Vásárhelyen is, mint fagyizó.

– Egy piackutató cég tavalyi felmérése szerint az erdélyiek kétharmada rendszeresen eljár sörözőbe, minden második pedig odahaza is szeret iszogatni.

– Akkor az a minden második nőtlen, elvált vagy özvegy.

– Továbbá: az erdélyi lakásokban található hűtőszekrények 40%-ában egész nyáron van sör, míg a fagylalt esetében ez az arány csak 14%.

– Szerintem a fagylaltnál vagy nulla, vagy 100% az arány. Legalábbis ott, ahol sörrel bélelt a frigó.

– Amennyiben?

– Gondoljon csak bele: ki a búbánat vásárol fagylaltot, ha tele a hűtő sörrel? Ellenben, ha már meg van véve, akkor meg is marad egész nyáron, mert a görcs fog fagyizni sörözés helyett.

– Hülyében ilyen okosat még nem is láttam! A hülyékről jut eszembe: hallotta, hogy Marius Pascan börtönbe vetné azokat, akik idegen (értsd: magyar és/vagy székely) zászlót tűznek ki a közintézményekre?

– Nem. Bővebben?

– Megfogalmazott egy törvénymódosító javaslatot, amelynek értelmében három hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtanák azokat, akik más népcsoport vagy nemzet zászlaját, illetve jelképeit használják. Továbbá: az állampolgárok kötelesek tiszteletet tanúsítani a nemzeti lobogóval és himnusszal szemben!

– Nemes gondolatok. Csak érdekes, hogy ez az ex-vátrás zsurnaliszta, momentán pédélés szenátor nem tudja: a jelenleg érvényben levő törvény szerint a nemzeti szimbólumok megsértéséért pénzbírság vagy börtönbünti róható ki. Ahogy azt sem, hogy a jövőre életbe lépő, módosított BTK nem szankcionálja a nemzeti szimbólumok megsértését, mivel az EU-ban már nem fektetnek hangsúlyt erre, amit Románia is figyelembe vett. Magyarán: feltalálta a puliszkát.

– Apropó, büntetés: képzelje, 4000 lejre bírságolta romaellenes nyilatkozatai miatt Dorin Floreát az Országos Diszkriminációellenes Tanács.

– Nafene, már a sajátjait is bántja? Pontosan mit mondott?

– Azt, hogy a külföldre kivándorolt, rossz magaviseletű, kéregető romák miatt negatív minden romániai állampolgár megítélése Európában. Idézem: „Nagyon zavar az, ahogyan egyes román állampolgárok külföldön viselkednek, jobbára a cigányok, akik a maguk kultúráját, szokásvilágát is exportálták külföldre. Engem is zavarna, ha a házam előtt lenne egy sátor”.

– Ennek elgurult a gyóccere?

– Még van: „Állítsanak össze egy listát a becsületes románokról, akik Angliában dolgoznak…,  de amikor felbukkan egy gábor, az a primitív fajta, vagy egy esztelen, aki kupánvág egy olasz nőt, utána az jelenik meg, hogy a román nép erőszakos, cigány, koldus és így tovább”.

– Ebben azért van valami. De mit lehetne tenni? Gettóba mégse zárhatják őket…

– Maga ebben nem kompetens, a gettómikulást kéne megkérdezni.

– Kicsodát?

– A megyei tulipántos vezért, Brassai Zsombort. Ő mondotta volt a pedagógusokkal folytatott böszmecserén: „Nem hiszem, hogy a gettósítás − az, hogy önálló magyar iskolákban, kulturális intézményekben és különféle szerveződésekben gettósítjuk magunkat − lenne a helyes marosvásárhelyi magyar stratégia”.

– Ezt mondta az utolsó erdélyi polihisztor… névrokona?!

– Bizony! De ami talán még érdekesebb: a városi elnök, Peti András azóta sem foglalt állást az ügyben. Bár két mondatban, mert a harmadik felénél úgyis mindig bealszom.

– Felszólalt viszont a múlt szombati RMDSZ-(king)kongresszuson, ahol a megosztásra és a „belső destruktív ellenzék”-re kente a csúfos – vásárhelyi és Maros megyei – választási kudarcot.

– Visszatérve a gettósodásra: ha tényleg sor kerül majd rá, Brassai vajon mi lesz, lágerparancsnok?

– Aligha. Legfeljebb református gettórabbi. Ajvé!


 

Share Button
Ennyien olvasták: 194

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.