Központ
2020. augusztus 08. szombat, László

Hacsek és Sajó

Központ június 6, 2013 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Mit tud maga a sóról? / – Megint kezdi? Múlt héten a krumplis marhaságaival fárasztott… / – Mit tud, na? / – Sok mindent. Például, hogy az egyetlen ásványi eredetű fűszer, és angolul show-nak írják. / – Helyes. De azt tudta-e, hogy a kereskedelemben forgalmazott só a finomítási módszereknek köszönhetően elveszíti ásványi tartalmának jelentős százalékát? / – Annyi baj legyen, majd utánasózok.

– Természetes sót kell használni, melyben a nátrium-klorid mellett több mint 92 további létfontosságú ásvány is megtalálható: kálium, kalcium, magnézium, vas, mangán, réz, kobalt, nikkel, szén, kén, foszfor, arany, ezüst, lítium satöbbi.

– Akkor biztos azért olyan nehéz, mint a só, mert benne van az egész Mengyelejev-táblázat.

– Íme, néhány zöldség, amely már startból tartalmaz sót, azaz nátriumot: zeller, petrezselyem, koriander, kapor.

– Jut eszembe, a kaporral megszívtam egyszer: tökfőzeléket kotyvasztott az asszony, és kizavart a boltba kaporért, ahol kérdeztem az eladócsajt, van-e friss kapor, mondta, van, és a kezembe nyomott egy tejszínhabport. Merthogy úgy értette, hogy frisca-por.

– Sokat gondolkozik, amíg ezeket a baromságait kitalálja? Ezt figyelmezze, mit írnak még itten: ha fontos az egészsége, ne hagyományos konyhasót vásároljon, hanem himalájai sót vagy tengeri sót, amely algákat vagy aromás füveket tartalmaz.

– Oké, holnap el is indulok a kancsendzöngai S-Auchanba. Még valami?

– Van: a só fizetőeszköz volt az ókorban és még a középkor elején is. Rengeteg gond volt akkoriban a sóautomatákkal, mert a bennük levő só gyakran átnedvesedett, és olyankor nem adott ki sót a gép, hiába ütötték be helyesen a sókártya pin-kódját, és hiába mentek a sóhivatalba panaszt emelni, ők sem tehettek semmit.

– Ökör!

– Japánban egészen a XIX. század közepéig állami monopólium volt a sókitermelés és -forgalmazás, a császár ezt a hatalmát a sógunokon keresztül gyakorolta.

– Elég!

– Jó, váltsunk témát: képzelje, egy felmérés szerint a romániaiak hetven százaléka stresszben él.

– A maradék harminc pedig külföldön. A magyar nyelv „egyenjogúsításáért” küzdő „Igen, tessék!” mozgalom kezdeményezéséről hallott?

– Nem. Mit kezdeményeznek már megint?

– Well, felszólították a Coca-Cola romániai leányvállalatát, hogy a nemrég indított egyedi kampányában – a márkanév mellett keresztneveket is felírnak a palackokra – vegye figyelembe azt, hogy Erdélyben jelentős számú magyar is él, és kínálja termékét az Istvánoknak, Jánosoknak, Ildikóknak, Andrásoknak, Sándoroknak és Éváknak is.

– Korrekt! Sőt, én más termékeknél is bevezettetném ezt a magyarítást.

– Éspedig?

– Mit tudom én, így hirtelen…, például, a Bunica olaj mellett legyen Nagymama olaj, ne csak Unirea, hanem Egyesülés margarin is, továbbá Rendben tejföl, Medve sör, Pulyatojás, Tökéletes vodka, Mosd meg, oszt takarodj sampon, Miska csoki satöbbi…

– Mosd meg, oszt takarodj sampon?! Az milyen?

– A WASH&GO magyar változata!

– Apropó, inglis: hallotta, hogy megint kiviselkedtük magunkat Angliában?

– Milyen értelemben? Hazai cigók elgörgették a Big Ben harangját a színesfémgyűjtőhöz?

– Nem. De amerikai turisták felháborodását váltotta ki Londonban, hogy „romániai nomádok” táboroztak le egy emlékhelyen, amelyet a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban elhunytak tiszteletére hoztak létre. Az amcsi nagykövetség melletti parkocskában található emlékmű oszlopai alatt tucatnyi romániai vándorcigány húzza meg magát, akik szétszórták az ingóságaikat és a szemetet a környéken.

– Lehet vásárhelyiek, és az ócskán érzik magukat.

– Egy idegenvezető szerint az általa vitt turistáknak még az emlékművön lévő táblát sem tudta megmutatni, és az ott letelepedett emberek „minden tisztelet nélkül viselkedtek, és teljes mértékben ignorálták, milyen jelentéseket hordoz az a hely”.

– Vajon miért nem koloncolják haza őket?

– Amíg nem követnek el bűncselekményt, addig nem tehetik. Vagyis egyelőre várnak.

– Aligha fognak beleőszülni a várakozásba… Amúgy tök hidegen hagynak az angliai gipsyk, ellenben az már nem, hogy francia meteorológusok szerint az elmúlt 200 év leghidegebb nyara lehet az idei.

– Komcsi?

– Az. 70 százalék esély van rá, hogy 1816 óta az idei év nyara a leghidegebb lesz. A hideg és nyirkos időjárás a francia előrejelzések szerint érinti a Kárpát-medencét, Csehországot, Ausztriát, Németországot, Franciaországot, de még Spanyolországot és Portugáliát is. Június-júliusban szeszélyes időjárással kell számolnunk, és augusztusban számos vihar várható.

– Na, még tiszta szerencse, hogy nincs pénzünk nyaralni menni! De poén lesz, ha most emiatt sokan átütemezik az üdülésüket szeptemberre, és aztán egész nyáron banánrohasztó hőségben gubbasztanak a munkahelyükön.

– Az se kizárt. Én is összefecsegnék minden baromságot, ha meteoromókus volnék, mert soha senki nem kéri számon őket.

– Olyanok, mint az RMDSZ?

– Hogyhogy?

– Hát Markó Béla mondta a csíkszeredai RMDSZ-kongresszuson, hogy „ne kérjék rajtunk számon se a MOGYE-t, se az autonómiát azok, akik töredékét sem tették érte annak, mint amit mi tettünk!”.

– Mit mondjak, rózsásan állunk mind autonómia-, mind MOGYE-ügyben.

– Inkább tulipántosan! Tudja, minek a szimbóluma volt a tulipán a 17. századi holland festészetben?

– Minek?

– A mulandóságnak, a halálnak!


Share Button
Ennyien olvasták: 517

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.