Központ
2020. március 30. hétfő, Zalán

Hacsek és Sajó

Központ június 20, 2013 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Szokott gyorsétteremben étkezni? / – Csak amikor gyorsehetnékem van. Miért? / – Olvastam, hogy a hamburgerfasírt gyártásához olyan feldolgozott marhahúst használnak – az angol neve pink slime, azaz rózsaszín iszap –, amelyet ammóniával itatnak át, és olyan húsmaradványokból készül, amit régebb kizárólag kutyatápként értékesítettek. / – Nem érdekel, szeretem a kutyakaját. Azt a szárazat, sörkorcsolyának.

– Továbbá, a hot-dogban található virsli is húsmaradványokat meg zsiradékot tartalmaz, valamint gabonakeveréket, amely zsemlemorzsa, zab és liszt elegye.

– Na és? Már inkább zabot keverjenek bele, mint lóhúst.

– Még van: a nagy csirkefarmokon nevelt tyúkokat arzénnal etetik, hogy a húsuk szép rózsaszín legyen, és a kereskedelemben kapható méz legtöbb esetben nem tartalmaz pollent, legfőbb összetevői a kukoricaszirup és különféle adalékanyagok.

– Mégis mivel etessék a nyomorultakat, hogy rózsaszín húst kapjanak, muskátlival? Mézet pedig a piacon kell venni, és el van intézve. Engem sokkal jobban aggaszt például a tej, mert amiket a boltokban kapni, azoknak a zöme Mehemed-tej.

– Az milyen?

– Sose látott tehenet! Amúgy az apai dédnagyapám méhész volt, úgyhogy én már csikó koromban benyaltam a teljes mézadagomat. Mindent tudok a mézről, például biztos nem hallotta, hogy nemcsak a propolisz, de a sima méz is jó potenciazavarok kezelésére, akár megéve, akár belemasszírozva.

– Úgy érti, hogy…

– Úgy!

– Szegény méhecskék fel lennének veszve szerintem, ha tudnák.

– Miért?

– Mert az még hagyján, hogy szó és fizetség nélkül elveszik a mézüket, na de hogy ráadásul még nem is eszik meg, hanem rákenik! De a méz torokfájásra is jó, nem?

– Persze, miért?

– Semmi, csak összekapcsoltam gondolatban a kettőt…

– Ne kezdje a malackodást! Azt hallotta, hogy nem lesz Peti-show?

– Na és? Nem készülök műtrágyázni.

– Mi van?!

– Most mondta, hogy nem lesz petisó. Tudtommal az egyféle műtrágya.

– Az a pétisó, ütődött! Én a Peti-show-ról beszélek. Vagyis, azt nyilatkozta Peti András frissen megválasztott vicepolgármeister a nagy esemény után, hogy nem szeretne „one-man show” stílusban döntéseket hozni…

– Nyilatkozgatni még ráér, first of all kerüljön döntéshelyzetbe. Tartok tőle, hogy az ő alpolgármestersége is csak Titel ohne Mittel, akárcsak a nagy előd, Józsa Tibor esetében.

– Az mit tesz?

– Feladat nélküli, üres cím.

– Még azzal is megfejelte, hogy csapatjátékosként, a helyi tanács tagjaival és a polgármesterrel közösen tervezi előbbre vinni a város ügyeit.

– Hát erősen viszi, megy le a könyökéről a bőr! A legutóbbi városi tanácsülésen – többek közt – a főtéri Sütő András-szobor felállítását is szavazásra kellett volna bocsátani, de dacára annak, hogy a Polgármesteri Hivatal honlapján is szerepelt az illető napirendi pont, utólag az RMDSZ-fikció visszavonta a határozattervezetet.

– Ja. Állítólag azért, mert egy, a Bolyai Klubban nemrég zajlott kerekasztal-beszélgetés során „véleményformálók és értelmiségiek úgy döntöttek, hogy Sütő András megosztó személyiség, és nincs szükség a szobrára Vásárhelyen”.

– Tudja, kik formálják az értelmiségi véleményt ama Bolyai Klubos összeröffenéseken? Ugyanazok, akik az Erdély TV altató-, pardon, beszélgetős műsoraiban osztják az észt: Gáspárik, Parászka Boróka and company.

– Úgy kell nekünk, ha hagyjuk! Viszont utólag Peti elmondta: azért vonták vissza a Sütő-szobor felállítására vonatkozó határozattervezetet, mert a Színház-tér tervezőjének hozzájárulására van szükség ahhoz, hogy a szobrot oda kihelyezzék.

– Esetleg nem szükséges virágárus Jócka aláírása is? Micsa ócska kifogás!

– Miért?

– Mert ha kell is a tervező hozzájárulása a szobor elhelyezéséhez, attól még a határozattervezetet simán megvitathatták volna.

– Na, ne mind puffogjon, inkább örömködjön, hogy lesz Bernády-iskola!

– Várjuk ki a kutyavásárt a napjáig! Egy dolog a megszavazás, és egy másik a gyakorlatba ültetés. Például, a Bodor-kút felépítéséről is létezik egy 2007-es önkormányzati határozat, de azt se nagyon kapkodják el. Majd, amikor már harmadszor verik le a suliról a Bernády-táblát, akkor kezdem elhinni, de addig nem.

– Én viszont azt nem hittem elsőre, amit a cigányozással kapcsolatban olvastam.

– Micsodát?

– Mostantól 7000(!) euró büntetést szabhatnak ki cigányozásért! Nem vicc!

– Csak cigányt, izé, csak romát tilos cigányozni, vagy egyáltalán?

– Hogy érti ezt?

– Mit tudom én…, a cigánykerék ezután etnikai fordulat politikai korrektül, és a cigánylány orális kényeztetése etnikai tisztogatás? A „cigánygyerekek potyognak az égből” helyett kisebbségi pulyazivatart kell mondjunk, a „cigányútra ment a cigánymeggy” helyett pedig azt, hogy félrenyeltem a gipsycherryt? Továbbá az oláhcigány románroma, a vándorcigány hobóbrazil, a cigányputri pedig vályogvilla vagy sárpalota lesz?

– Nem! A szankció csak arra vonatkozik, ha pejoratív értelemben használja valaki a cigány szót, cigányra. Bocsánat, romára.

– Úgy is gáz; tegyük fel, hogy lecigányozok egy polgármestert…, nevet inkább nem mondok….

– És?

– És ha beperel, úgy járok majd, mint a nyuszika a sapkás viccben: mindenképpen leszívom.

– Miért?

– Mert két szcenárió lehetséges: amennyiben bebizonyítja a törvényszéken, hogy nem cigány, akkor becsületsértésért eresztenek meg, ellenben, ha nekem sikerül bebizonyítanom, hogy az, akkor meg cigányozásért!


Share Button
Ennyien olvasták: 506

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.