Központ
2020. február 17. hétfő, Donát

Hacsek és Sajó

Központ július 4, 2013 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Mit szól hezzá, hogy felgyűlt a főnyeremény a hatos lottón, már meghaladja a tízmillió eurót! Mihez kezdene azzal a rahedli pénzzel, ha megnyerné? / – Elfáradnék Monte-Carlóba, és betolnám a pirosra. Vagy a feketére, még nem döntöttem el. / – Az egészet?! / – Persze. Tíz millából nem ildomos garasoskodni. / – De csak ötven százalék esélye lenne rá, hogy megduplázza, és ugyanannyi, hogy elveszítse. / – Majdnem. Kell néha egy kis adrenalin az embernek.

– Én valamit nem értek a kaszinókkal kapcsolatban: hogy éri meg nekik?

– Na vajon?

– Komolyan: rengetegen ruletteznek, és a valószínűség-számítás szerint kvázi ugyanannyiszor nyernek, ahányszor veszítenek, és ugyanakkora eséllyel jön ki bármelyik szám 1 és 36 között, ahogy a fekete-piros, páros-páratlan is. Vagy nem?

– Maga kaszinószűz, vagy csak egyszerűen agyalágyult? Először is: a rulettkeréken nem 36 szám található, hanem megbújik rajta egy szép kis sunyi nulla is, sőt, pofátlanabb (többnyire amerikai) kaszinókban még egy duplanulla is!

– Na és?

– Mit na és? Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy hosszú távon az összes megjátszott pénz 2,7, illetve 5,3 százaléka a kaszinóé. De a vastagját nem a nullákból kaszálják…

– Hanem?

– Az emberi kapzsiságból. Ugyanis gyakorlatilag senki nem távozik nyerés közben, vagyis a rulettasztaltól általában csóré üleppel szokás feltápászkodni, függetlenül attól, mennyit és hányszor nyernek a játék alatt. Kivéve, ha valamelyik parasztnak akkora mázlija van, hogy megjátszik egy számot, mondjuk százezer euróval, és be is jön neki. De a krupiék gondosan vigyáznak, hogy ne legyen.

– Akkor ejsze maradok a lottónál.

– Felőlem. Habár az se veszélytelen: mivel a 6/49-es lottó esetében durván tizennégymillió kombináció létezik, statisztikailag kábé ötvenszer nagyobb az esélye annak, hogy halálra gázolják, amikor megy szelvényt vásárolni, minthogy megüsse a főnyereményt. Nem vicc!

– Ennyi reszkírt bevállalok. Azt tudta, hogy a helyettes főtanfelügyelő, Illés Ildikó beteg?

– Mi baja őnaccságának, kétoldali nemtörődömség, krónikus indolencia vagy idült mindenrendben-szindróma?

– Nem vagyok orvos. De biztos hallotta, hogy a Liviu Rebreanu általános iskola magyar szülői csoportja Illés menesztését kérte az RMDSZ-től, mivelhogy teljesen mellőzi saját felelősségét a kövesdombi iskolában kialakult botrányokért. Többször is felkérték: közvetítsen az igazgató és a szülők között, de nem tette meg, magyarán magasról tett az egészre.

– Ezt én is olvastam; furtonfurt azt szajkózza ez az élő inkompetencia-szobor – akit az RMDSZ, valamilyen megmagyarázhatatlan és infantilis makacsságból kifolyólag továbbra sem hajlandó lecserélni –, hogy „minden rendben van”. Egy olyan iskolában, amelyet már több ízben is megbírságolt az Országos Diszkriminációellenes Tanács a magyar gyerekek diszkriminációja miatt!

– Ja. Továbbra is azt állítja: ő mindent megtett az ügy békés intézése érdekében, ezért nem érzi hibásnak magát az évzárós incidens miatt (sem). Idézem a tanügy Kiszel Tündéjét: „Mondjak le és hagyjam félbe a munkámat, miután szabadidőmet és egészségemet feláldozva, a magyar oktatás érdekében dolgozom?”. Na, ebből gondoltam, hogy beteg.

– Azt képzelje el, akkor hol tartanánk, ha csak munkaidőben szorgoskodna a magyar oktatás érdekében! Vajon Balogh József RMDSZ-es tanácsos is beteg? Merthogy készül lemondani…

– Igen, de nem betegség, hanem összeférhetetlenség miatt.

– Kivel nem fér össze?

– Komplikált. Röviden: tanácsos úr 2006–2010 között összeférhetetlenségben állt, mivel önkormányzati képviselőként és az urbanisztikai szakbizottság elnökeként hozzáfért a megyei utak feljavítását és karbantartását célzó befektetési projektekhez. Tippelje meg, melyik cég nyerte ebben a periódusban – tiszta véletlenül – az útfelújítási és karbantartási szerződéseket!

– A sajátja?

– Bingo! Méghozzá összesen 56-ot, csekély 5,54 millió euró értékben. Akár öt évre is lesittelhetik.

– Na persze! Bizonyára láncra verve fogják gályára hurcolni, ahogy Nagy Zsoltot, Oloszt, Borbélyt meg a többi prigécet.

– Inkább azt mondja meg, honnan szokott öltözködni.

– A szekrényből.

– Úgy értem, honnan vásárolja a ruháit?

– Semmi köze. De miért?

– Mert úgy néz ki, hogy a turkálóknak csengettek, vagy legalábbis egy részüknek: a Polgármesteri Hivatal határozattervezete szerint az év végétől tilos lészen használtruha-kereskedéseket működtetni, úgy a város főterén, mint a környező utcákban.

– Mivel indokolják?

– Azzal, hogy az utóbbi időben rengeteg rongyos nyílt a főtéren és annak közelében, és ezt a zónát „a turizmus kéne fenntartsa”. A város központi övezetében elsősorban olyan üzletek kellene helyet kapjanak szerintük, amelyek nemcsak a helybélieket, hanem a turistákat is vonzzák, az ő igényeiket is kielégítik.

– Érdekes mód az indokolatlanul sok, ronda pléh újságosbódé senkinek nem baszkurálja a retináját! De vajon miket terveznek árusítani ama turistamágnes boltokban? Képeslapokat, várostérképeket, gagyi kis urbángiccs szuvenírtárgyakat meg kirándulózöldséget?

– Mi az a kirándulózöldség?

– Turistaparadicsom!

– Visszatérve a lottózásra: maga mire költené a pénzt, ha nyerne?

– Először is csináltatnék egy Florea-szobrot.

– Nafene! Annyira imádja a polgármestert?

– Annyira.

– Aztán miből öntetné ki ama szobrot?

– Belőle!


Share Button
Ennyien olvasták: 508

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.