Központ
2018. július 22. vasárnap, Magdolna

Hacsek és Sajó

Központ augusztus 1, 2013 Vélemény

MolnarTiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Magának milyen vére van? / – Piros. Némi kékes árnyalattal, mert távoli rokonságban állunk a Bourbon-házzal. / – Aha, esetleg a Saniuta-vodka-dinasztiával. Nem a színére vagyok kíváncsi, ütődött, hanem hogy milyen a vércsoportja: A-s, B-s, AB-s vagy nullás? Merthogy Rh-primitív, az tuti. / – Asszem B-s. De miért feszeget ilyen hematológiai kérdéseket? / – Olvastam egy cikket a szúnyogokról… / – A múltkor a hülye lótetűivel fárasztott, most a szúnyogokkal. Lassan elmehetne inszektológusnak.

– Szóval, tudományos magyarázata van annak, miért szeretnek jobban a szúnyogok egyes embereket: bizonyos vércsoportok „finomabbak” a számukra, mint mások. Egy felmérés szerint a 0-s vércsoportúakat kétszer annyira csípik, mint az A-s vércsoportúakat, a B-seket pedig valahol a kettő között.

– Honnan tudja a nyavalyás, hogy milyen vérem van?

– Megkóstolja. Továbbá, a széndioxid-kibocsátás alapján is tájékozódnak: azokat, akik nagyobb mennyiséget lélegeznek ki – például a nagyobb testtömegű embereket – könnyebben megtalálják, míg a kisebbeket, par exemple a gyerekeket vagy Szász Jenőt kevésbé csípik össze.

– Akkor majd ezután visszatartom a lélegzetemet horgászás közben.

– Az se megoldás, mert állandóan sört vedel olyankor. Is.

– Na és?

– Imádják a sörszagot! Már egy üveg sör elfogyasztása után simábban betájolnak, de ennek okára még nem találtak magyarázatot. Feltételezések szerint talán azért, mert megnövekszik az izzadságunk etanolszintje vagy testünk hőmérséklete.

– Vagy csak egyszerűen alkoholisták a kis bestiák. Ugyanis kizárólag a nőstény szúnyog csíp, a hímek növényi nedveket koktéloznak.

– Ezt még Illés Ildikó is tudja. Engem inkább az érdekelne, hogy amelyik szúnyog nem hisz Drakulában, az ateista?

– Igen, és a zsidó szúnyogok Drakula helyett Nosferatuban hisznek!

– De ha megcsípi egy szúnyog Drakulát, attól fogva halhatatlan lesz, és azok is halhatatlanná válnak, akiket utána keres fel, vagyis három lehetőség van: vagy nem csípik Drakulát, mármint meg, vagy rengeteg halhatatlan ember létezik, vagy Drakula nem létezik.

– Sütnivalója nem létezik, az! Inkább azt mondja meg, milyen újságokat olvas.

– Központot!

– Külföldieket nem, például brit lapokat?

– Az én angoltudásommal? Örvendek, hogy a STOP-táblát ki tudom olvasni.

– Nos, a legnagyobb példányszámú brit napilap, a Daily Mail nemrég egy átfogó, képekkel dúsan megtűzdelt cikket közölt a Franciaországban garázdálkodó romániai cigánybűnözőkről, hogy lássák a kedves olvasók, mi vár rájuk is jövő januártól, amikor Nagy-Britannia is megnyitja kapuit az újabb bevándorlók ezrei előtt.

– Csak aztán be ne pereljék a csávók őket a fotókért, a személyiségi jogok megdicsázása miatt.

– Megírják azt is, hogy a németországi helyzet se valami tubarózsás: csak tavaly 176 ezer romániai érkezett hozzájuk, és a többség nem a Heidelbergi Ruprecht Karl Egyetemre fáradt ki klasszikus német filozófiából, Spinoza episztemológiájából vagy Heidegger fenomenológiájából doktorálni.

– Ilyen flancos külföldi szavakat ne használjon, lerohad tőlük az agyam.

– Ezzel indítanak, lefordítom magának: „A világ legnevesebb turistalátványosságainál csapnak le áldozataikra, megállíthatatlanul lopnak és rémítgetik az embereket. Pofátlanul, fényes nappal támadják meg áldozataikat bankautomatáknál, zsúfolt járdákon, parkokban és metrómegállókban, káoszt és szenvedést okoznak a francia fővárosban.”

– Miért nem zsuppolják haza őket, az országból való kitiltással megspékelve?

– Hiába; például, 2012-ben tizenháromezer füstöst toloncoltak ki, de úgyis valahogy visszasunnyognak, és az utánpótlás is erős.

– Vagy ahogy Orbán Viktor nevezte őket: rejtett erőforrások. Apropó: hallotta, hogy nem lesznek föld alattik Vásárhelyen?

– Még azt se hallottam, hogy egyáltalán terveztek metróépítést, ráadásul mingyá’ többet is.

– Metrót egy bogost! Föld alatti szeméttárolók nem lesznek.

– Pedig az bevált, amit a tudori Gyémánt piacnál kotortak be, a rejtett erőforrások nem tudják kiguberálni belőle a máteriált.

– Hiába, mert a városi tanács múlt héten leszavazta a további 35 underground kuka beszerzésére vonatkozó tervezetet.

– Ilyen banánrohasztó hőségben is gyűléseznek a csávók? Menten megszakad az az áldott jó, együtt érző szívem…

– Érdekesen oszlottak meg a voksok: a PD-L-sek testületileg mellette, a szociáldemokraták angróban ellene szavaztak, míg RMDSZ-részről csak Peti Redundáns András és Benedek István támogatta az ötletet, a frakció többi része tart-ódzkodott, így végül lőttek az egésznek.

– Hát istenem, bűzlik tovább a város…, csak egészség legyen meg hideg sör. De mit jelent a „redundáns”?

– Esetünkben azt, hogy terjengős, bőbeszédű, valamit a szükségesnél többször megemlítő. Nem figyelte meg, hogy beszél alpolgármester úr?

– Nem. Hogy?

– Kábé így: ha és amennyiben mód és lehetőség adódik és kínálkozik arra és nem erre, hogy a marosvásárhelyi szavazópolgárok… satöbbi. Plusz feszt olyan kifejezések tömkelegével ornálja mondandóját, amelyek még az Idegen szavak szótárának is csak a függelékében szerepelnek.

– Csupán az irigység beszél magából, mert egy alulművelt tapló.

– Ne sértegessen ebben a kánikulában, mert még ketté találom fejelni.

– Oké, mondok inkább egy viccet; két rendőr beszélget, aszongya az egyik: az idén Rómában nyaraltunk, te, hogy az a Colosseum milyen pöpec!

– És?

– Erre a másik: ja, mi is láttuk három évvel ezelőtt. Be van már fejezve?


Share Button
Ennyien olvasták: 380

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.