Központ
2017. szeptember 21. csütörtök, Máté, Mirella
Eső valószínű
Csütörtök
Eső valószínű
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Borús
Szombat
Borús

Hacsek és Sajó

Központ augusztus 1, 2013 Vélemény

MolnarTiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Magának milyen vére van? / – Piros. Némi kékes árnyalattal, mert távoli rokonságban állunk a Bourbon-házzal. / – Aha, esetleg a Saniuta-vodka-dinasztiával. Nem a színére vagyok kíváncsi, ütődött, hanem hogy milyen a vércsoportja: A-s, B-s, AB-s vagy nullás? Merthogy Rh-primitív, az tuti. / – Asszem B-s. De miért feszeget ilyen hematológiai kérdéseket? / – Olvastam egy cikket a szúnyogokról… / – A múltkor a hülye lótetűivel fárasztott, most a szúnyogokkal. Lassan elmehetne inszektológusnak.

– Szóval, tudományos magyarázata van annak, miért szeretnek jobban a szúnyogok egyes embereket: bizonyos vércsoportok „finomabbak” a számukra, mint mások. Egy felmérés szerint a 0-s vércsoportúakat kétszer annyira csípik, mint az A-s vércsoportúakat, a B-seket pedig valahol a kettő között.

– Honnan tudja a nyavalyás, hogy milyen vérem van?

– Megkóstolja. Továbbá, a széndioxid-kibocsátás alapján is tájékozódnak: azokat, akik nagyobb mennyiséget lélegeznek ki – például a nagyobb testtömegű embereket – könnyebben megtalálják, míg a kisebbeket, par exemple a gyerekeket vagy Szász Jenőt kevésbé csípik össze.

– Akkor majd ezután visszatartom a lélegzetemet horgászás közben.

– Az se megoldás, mert állandóan sört vedel olyankor. Is.

– Na és?

– Imádják a sörszagot! Már egy üveg sör elfogyasztása után simábban betájolnak, de ennek okára még nem találtak magyarázatot. Feltételezések szerint talán azért, mert megnövekszik az izzadságunk etanolszintje vagy testünk hőmérséklete.

– Vagy csak egyszerűen alkoholisták a kis bestiák. Ugyanis kizárólag a nőstény szúnyog csíp, a hímek növényi nedveket koktéloznak.

– Ezt még Illés Ildikó is tudja. Engem inkább az érdekelne, hogy amelyik szúnyog nem hisz Drakulában, az ateista?

– Igen, és a zsidó szúnyogok Drakula helyett Nosferatuban hisznek!

– De ha megcsípi egy szúnyog Drakulát, attól fogva halhatatlan lesz, és azok is halhatatlanná válnak, akiket utána keres fel, vagyis három lehetőség van: vagy nem csípik Drakulát, mármint meg, vagy rengeteg halhatatlan ember létezik, vagy Drakula nem létezik.

– Sütnivalója nem létezik, az! Inkább azt mondja meg, milyen újságokat olvas.

– Központot!

– Külföldieket nem, például brit lapokat?

– Az én angoltudásommal? Örvendek, hogy a STOP-táblát ki tudom olvasni.

– Nos, a legnagyobb példányszámú brit napilap, a Daily Mail nemrég egy átfogó, képekkel dúsan megtűzdelt cikket közölt a Franciaországban garázdálkodó romániai cigánybűnözőkről, hogy lássák a kedves olvasók, mi vár rájuk is jövő januártól, amikor Nagy-Britannia is megnyitja kapuit az újabb bevándorlók ezrei előtt.

– Csak aztán be ne pereljék a csávók őket a fotókért, a személyiségi jogok megdicsázása miatt.

– Megírják azt is, hogy a németországi helyzet se valami tubarózsás: csak tavaly 176 ezer romániai érkezett hozzájuk, és a többség nem a Heidelbergi Ruprecht Karl Egyetemre fáradt ki klasszikus német filozófiából, Spinoza episztemológiájából vagy Heidegger fenomenológiájából doktorálni.

– Ilyen flancos külföldi szavakat ne használjon, lerohad tőlük az agyam.

– Ezzel indítanak, lefordítom magának: „A világ legnevesebb turistalátványosságainál csapnak le áldozataikra, megállíthatatlanul lopnak és rémítgetik az embereket. Pofátlanul, fényes nappal támadják meg áldozataikat bankautomatáknál, zsúfolt járdákon, parkokban és metrómegállókban, káoszt és szenvedést okoznak a francia fővárosban.”

– Miért nem zsuppolják haza őket, az országból való kitiltással megspékelve?

– Hiába; például, 2012-ben tizenháromezer füstöst toloncoltak ki, de úgyis valahogy visszasunnyognak, és az utánpótlás is erős.

– Vagy ahogy Orbán Viktor nevezte őket: rejtett erőforrások. Apropó: hallotta, hogy nem lesznek föld alattik Vásárhelyen?

– Még azt se hallottam, hogy egyáltalán terveztek metróépítést, ráadásul mingyá’ többet is.

– Metrót egy bogost! Föld alatti szeméttárolók nem lesznek.

– Pedig az bevált, amit a tudori Gyémánt piacnál kotortak be, a rejtett erőforrások nem tudják kiguberálni belőle a máteriált.

– Hiába, mert a városi tanács múlt héten leszavazta a további 35 underground kuka beszerzésére vonatkozó tervezetet.

– Ilyen banánrohasztó hőségben is gyűléseznek a csávók? Menten megszakad az az áldott jó, együtt érző szívem…

– Érdekesen oszlottak meg a voksok: a PD-L-sek testületileg mellette, a szociáldemokraták angróban ellene szavaztak, míg RMDSZ-részről csak Peti Redundáns András és Benedek István támogatta az ötletet, a frakció többi része tart-ódzkodott, így végül lőttek az egésznek.

– Hát istenem, bűzlik tovább a város…, csak egészség legyen meg hideg sör. De mit jelent a „redundáns”?

– Esetünkben azt, hogy terjengős, bőbeszédű, valamit a szükségesnél többször megemlítő. Nem figyelte meg, hogy beszél alpolgármester úr?

– Nem. Hogy?

– Kábé így: ha és amennyiben mód és lehetőség adódik és kínálkozik arra és nem erre, hogy a marosvásárhelyi szavazópolgárok… satöbbi. Plusz feszt olyan kifejezések tömkelegével ornálja mondandóját, amelyek még az Idegen szavak szótárának is csak a függelékében szerepelnek.

– Csupán az irigység beszél magából, mert egy alulművelt tapló.

– Ne sértegessen ebben a kánikulában, mert még ketté találom fejelni.

– Oké, mondok inkább egy viccet; két rendőr beszélget, aszongya az egyik: az idén Rómában nyaraltunk, te, hogy az a Colosseum milyen pöpec!

– És?

– Erre a másik: ja, mi is láttuk három évvel ezelőtt. Be van már fejezve?


Share Button
Ennyien olvasták: 251

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.