Központ
2018. július 17. kedd, Endre, Elek

Hacsek és Sajó

Központ augusztus 14, 2013 Vélemény

MolnarTiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Emlékszik még a ’89-es módszerváltás előtti árukapcsolásra? / – Hát el lehet azt felejteni? Például, amikor a havi fél kilós disznóhús-fejadag mellé odapasszintottak egy nagy zacskó fagyasztott zöldséget! / – Az egészségünkre vigyáztak az elvtársak, nehogy csak úgy magára zabáljuk meg azt a húsnak csúfolt mócsingbogot. / – És húsz deka parizer mellé járt neked egy doboz ehetetlen vietnámi rákpehely vagy egy biciklicsengő, tetszés szerint. / – Ezt a csengős marhaságot most találta ki! S ama rákpehely nem is volt ehetetlen, én kifejezetten szerettem sör mellé ropogtatni. / – Azért volt az, mivel abból a havi fél liter olajból néhány rántásra meg majonézre is csak szűköcskén futta, nemhogy ráksütögetésre. S különben is, a sör mellé kaptál finom halfasírtot.

– Még most is a számban érzem azt a finom avas fűrészpor ízét!

– Az se volt gyenge, hogy az aranykorszak alkonyán már nemcsak a húst, cukrot, étolajat adták jegyre, hanem a kenyeret és a benzint is.

– Sőt, azt is kitalálták, hogy egyik vasárnap csak a páros, a másikon csak a páratlan rendszámú autók közlekedhettek.

– Ja. Manapság ezt lehetetlen volna kivitelezni, minden debilis analfabétának adnak jogsit, akik írni-olvasni sem tudnak, nemhogy deriválnák az ilyen komplex matematikai fogalmakat, hogy páros meg páratlan szám.

– Azt hallotta, hogy mostantól fogva nemcsak vezetni tilos piásan, de ittas embert szállítani is?

– Akkor hogy fog ezután hazavinni engem a taxis a kocsmából, az ölében? Vagy üldögélünk a kocsiban, amíg kijózanodok?

– Ne parázzon, csak motorkerékpárokra vonatkozik.

– Lassan azt is megtiltják, hogy Mari néni hazatolja a részeg urát talicskával a falusi hörpintőből.

– Lapozzunk: Neptunról hallott?

– Persze, nem vagyok én bunkó! És nem Neptun, helyesen Neptunus, a vizek és tengerek istene a római mitológiában. Még egy német pornórajzfilmet is láttam vele anno, úgy kezdődött, hogy három meztelen punetti napozott a tengerparton, aztán egyszer csak kiosont a nagyszakállú Neptunus a habokból, és a hosszú, vastag, az ágyékából kinőtt háromágú szigonyával jól lerendezte őket.

– Bámulatosan művelt! De én a román tengerparti Neptunt kérdeztem…, a napokban volt a húsz éves évfordulója annak, hogy 1993-ban három RMDSZ-es politikus: Frunda, Borbély és Tokay György titokban és bármiféle meghatalmazás nélkül, amerikai közvetítéssel „megállapodtak” a román kormány képviselőivel néhány, a kisebbségeket érintő kérdésben.

– Ja, azóta is azt nyögjük. Gyakorlatilag eladtak bennünket, mint valami gyapotszedő nigger rabszolgákat.

– Idézem Borbély Zsolt Attila politológust, aki az EMI-táborban többek közt a következőket mondta ezzel kapcsolatban: „Ekkor adta fel az erdélyi magyar érdekképviselet a nemzetközi nyomásgyakorlás politikai eszközét. A neptuni tárgyalók lehetőséget biztosítottak arra, hogy az etno-soviniszta román hatalom kisebbségbarát színben tetszelegjen a nemzetközi színtéren. Ahelyett, hogy növelték volna a Romániára nehezedő külföldi nyomást, az RMDSZ-programot messze alulmúló ígéretcsomag fejében legitimálták a román hatalmat”.

– Magam sem fogalmazhattam volna szebben! Az RMDSZ háromágú szigonya, vagyis a neptunos triumvirátus tagjai közül nem reagálta le senki?

– De. Borbély László azt mondta, hogy a romániai magyar választók bizalma jelzi azt, hogy igazuk volt a húsz évvel ezelőtti ún. Neptun-ügyben érintett politikusoknak.

– Már elnézést, de hogy mondhatott ekkora marhaságot politikai alelnök úr? Hiszen a mai napig nem tudni, hogy egész pontosan mennyire bújtak meg, azaz mikben állapodtak meg.

– Hozzátette még: megtisztelő, ha egyesek úgy gondolják, hogy hárman voltak, akik befolyásolták az utóbbi 23 év RMDSZ-politizálását, de szerinte nem lehet két évtizeden keresztül félrevezetni a romániai magyarságot. Ehhez mit szól?

– Azt, hogy szerintem meg lehet. De történt ám egyéb érdekes is ama borzonti EMI-táborban, például a Jobbik-elnök Vona Gábort ki akarják tiltani Romániából.

– Miért? Nagyon is szimpatikus, stramm fiatalember.

– „Ha a magyar érdek csak konfliktus vállalásával képviselhető, akkor a konfliktust is vállalni kell”. Elsősorban ezért. De mondott olyat is, hogy „Nem fogunk lemondani arról a célunkról, hogy egyszer minden magyar egy ha¬zában éljen”. Na, ezek kissé kibaszkurálták a román külügyi biztosítékot, hogy a véresszájú, nemzetféltő patriótákról már ne is beszéljünk. Miután kihőbörögték magukat, és pelenkát cseréltek, álláspontfoglalásra szólították fel Magyarországot.

– Szép kis diplomáciai katyvasz, így az uborkaszezon finisében! Mit válaszoltak Martonyiék?

– Nem pont azt, amit a románok vártak: „A Jobbik ellenzéki párt, amely nem vesz részt a magyar kormányzat munkájában, és nem is osztozik annak felelősségében. A magyar kormány elkötelezett a magyar–román stratégiai partnerség alapelvei mellett és célkitűzései iránt”. Ennyi.

– Vagyis távolról sem határolódtak el Vona kijelentéseitől.

– Még szép! Közelednek a választások, a FIDESZ népszerűsége lassú, de konstans csökkenést mutat, nagy szükségük lesz vagy lehet az erdélyi szavazatokra.

– Ja, ahogy a Jobbiknak is. De én a legjobban azt élvezem, hogy akár hasra is fekhetnek és a szigonyukon pöröghetnek, akkor se tudják hivatalosan kitiltani Vona Gábort az országból.

– Miért nem?

– Mert a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény értelmében csak diplomaták nyilváníthatók persona non gratának!

Share Button
Ennyien olvasták: 274

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.