Központ
2017. szeptember 21. csütörtök, Máté, Mirella
Eső valószínű
Csütörtök
Eső valószínű
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Borús
Szombat
Borús

Hacsek és Sajó

Központ augusztus 29, 2013 Vélemény

MolnarTiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Hallotta, milyen kutak nyílnak hamarosan a benzinkutak mellett? / – Gémeskutak? / – Nem. Kur…, izé, szexkutak! / – Ne persze! / – Komolyan! Itt írja: „Hamarosan szexkutak nyílnak a benzinkutak szomszédságában, egyenként tíz-tíz fülkével. A lányokat rádión lehet megrendelni, és a szexgarázsokba még pánikgombot is szereltek. Érdekesség, hogy a sofőr nem tud kiszállni, mert a bal oldalon nincs hely erre, csak a prosti tud az autóból ki- és beosonni”. / – A pánikgomb minek? Olyan rusnyák is vannak köztük? / – Nem tudom. De lássuk tovább: „A szexkutak este hét és hajnali öt között tartanak nyitva, az ott dolgozó lányoknak egészségbiztosítást is kell fizetniük, és meg is adózzák a keresetüket. Egy szociális munkás is lesz a helyszínen, és egy biztonsági őr ügyel majd a rendre”.

– Gondolom a biztonsági őr a stricijük is egyben. De szerintem egy nagy humbug az egész, ugyanis a prostitúció nem legális Romániában.

– Itt nem is, viszont Svájcban igen, és ez svájci hír, vagy azt elfelejtettem mondani?

– El!

– Azért találták ki, mert hiába legális, az emberek zöme nem szereti, ha a kéjipari szakmunkásnők mindenki szeme láttára, az utcán üzekednek.

– Komoly problémákkal küszködnek szegény svájciak, de az erdélyi románok még ennél is nagyobbakkal…

– Éspedig?

– Hiányolják magukat a címerből. A Fehér megyei prefektus, bizonyos Gheorghe Feneser nemrég beadványban fordult Victor Pontához, amelyben azt kifogásolja, hogy a régióban élő románok semmiféle heraldikai elem révén nem képviseltetnek a címerben. Felsorolja, hogy az országjelképen látható Erdély-címerben megjelennek a székelyek, a magyarok és a szászok jelképei, az itt élő románokat azonban egyetlen elem sem jeleníti meg.

– Remélem, nem mi tehetünk erről is.

– De, valahol igen, ugyanis a mai címer alapját, Ferdinánd román király személyes megbízására Köpeczi Sebestyén József magyar heraldikus tervezte 1921-ben.

– De ha emiatt ránk akarják verni a balhét, akkor baj van Köpecen!

– Erdély címere a három kiváltságos erdélyi nemzet: a magyar, a székely és a szász jelképeit egyesíti; a magyar nemzetet a fekete turulmadár, a székelyeket a nap és a hold, míg a szász székeket a hét vörös bástya jelzi, a régió románsága pedig valóban nem jelenik meg benne.

– És milyen szimbólumot proponál ez a Feneser? Mert nekem lenne pár ötletem, de azok közül egyiket se dizájnolná rá a fene se…

– Semmilyet, csak felszólítja a kormányt: „mihamarabb javítsák ki ezt a sajnálatos és súlyos hibát!”. Ámde az nem úgy megy, hogy rárajzolnak még, teszem azt, egy birkát, hanem címermódosító törvénytervezet szükségeltetik hezzá.

– Lapozzunk: ahhoz mit szól, hogy múlt pénteken végre kitették a Bernády György iskolanévtáblát?

– Ki, de hogy? Suttyomban! Nemhogy semmiféle ünnepséget nem szerveztek, de még a megyei tanfelügyelőséget, illetve az iskola vezetőségét sem tájékoztatták a hivatal munkatársai.

– Ráadásul máris beadvánnyal akarnak fordulni a polgármesteri hivatalhoz, hogy cseréljék ki, mert nem jó.

– Kicsoda?

– Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom elnöke szerint több szempontból sem felel meg az iskolanévtáblákra vonatkozó hivatalos rendeletnek. A tanügyminisztérium neve románul jelenik meg rajta, illetve egy nyelvtani hibát is tartalmaz, Bernády György neve ugyanis idézőjelbe került.

– Szerintem nem kéne fennakadni minden piszlicsáré apróságon, mert az lesz a vége, hogy elviszik kijavítani, és szépen elfelejtik visszatenni. Inkább vegyünk példát az öreg székelyről, aki több napos székrekedés után végre megkönnyebbült: nem törődött vele, hogy egy kicsit szagos, örvendett, hogy kinn van.

– Szolgálhatok egyéb jó hírrel is: hazatért Peti András Törökországból!

– Ez valóban jó hír, Szíria nincs messze onnan… És azt se felejtsük el, hogy Cioaba király se pont úgy dzsesszelt vissza onnét, ahogyan eltervezte.

– A Sörpatikánál tartott Forgatagos sajtótájékoztatón „súlyos és fájdalmas pofonnak” nevezte, hogy a városháza nem adott helyet a főtéren a Vásárhelyi Forgatagnak.

– Ezek szerint alpolgármester úr még sose volt becsületesen felképelve, és Rejtő-könyveket se olvasott…

– Miért?

– Mert mindenki tudja, hogy egy pofon sokféle lehet, viszont mindig váratlan! Vagyis, mivel már startból tisztában voltak vele, kivel állnak szemben, így a főtérről való kitiltás sem érhette őket arculcsapásként. Nyilvánvaló volt, hogy Florea minden eszközzel keresztbe fog tenni nekik.

– S mit szól a Ligetbe tervezett, Hajdú Győzőtől kölcsönzött Impreuna – Együtt nevet viselő curájfesztiválhoz, tán az is borítékolható volt, maga kocsmazseni?

– Az nem; az egy grátisz, bónusz seggberúgás a polgármestertől a pof mellé, hogy maradjunk Peti képzavaránál. És nem éppen curájfesztivál, magyar népdalénekesek is csárognak majd, továbbá olyan gigasztárok is, mint az Autostop vagy Delhusa Gjon. Szerencsére a fő fellépő EDDA az utolsó pillanatban passzolta a rendezvényt.

– Valójában mindenki ott lép fel, ahova hívják, nincs ezzel semmi baj, de Patakyéknak természetesen jár a pont. Viszont az Autostop már kissé más tészta, mivelhogy vásárhelyi zenekar…

– Az Dan Peter és a többi bandatag privát ügye, bizonyára jól megfizették őket, si cu asta basta, ahogy a juhászfegyenc mondaná. Más kérdés, hogy ezután majd becsületes magyar rendezvényekre aligha fogják hívni őket, de ez legyen az ő bajuk. Habár elég sanszos, hogy ők is meggondolkozzák magukat addig.

– De mihez kezd most szerencsétlen Florea a gerilla-curájfesztiválja sztárvendége, az EDDA nélkül?

– Az viszont legyen az ő baja!

Share Button
Ennyien olvasták: 196

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.