Központ
2019. június 16. vasárnap, Jusztin

Hacsek és Sajó

Központ augusztus 29, 2013 Vélemény

MolnarTiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Hallotta, milyen kutak nyílnak hamarosan a benzinkutak mellett? / – Gémeskutak? / – Nem. Kur…, izé, szexkutak! / – Ne persze! / – Komolyan! Itt írja: „Hamarosan szexkutak nyílnak a benzinkutak szomszédságában, egyenként tíz-tíz fülkével. A lányokat rádión lehet megrendelni, és a szexgarázsokba még pánikgombot is szereltek. Érdekesség, hogy a sofőr nem tud kiszállni, mert a bal oldalon nincs hely erre, csak a prosti tud az autóból ki- és beosonni”. / – A pánikgomb minek? Olyan rusnyák is vannak köztük? / – Nem tudom. De lássuk tovább: „A szexkutak este hét és hajnali öt között tartanak nyitva, az ott dolgozó lányoknak egészségbiztosítást is kell fizetniük, és meg is adózzák a keresetüket. Egy szociális munkás is lesz a helyszínen, és egy biztonsági őr ügyel majd a rendre”.

– Gondolom a biztonsági őr a stricijük is egyben. De szerintem egy nagy humbug az egész, ugyanis a prostitúció nem legális Romániában.

– Itt nem is, viszont Svájcban igen, és ez svájci hír, vagy azt elfelejtettem mondani?

– El!

– Azért találták ki, mert hiába legális, az emberek zöme nem szereti, ha a kéjipari szakmunkásnők mindenki szeme láttára, az utcán üzekednek.

– Komoly problémákkal küszködnek szegény svájciak, de az erdélyi románok még ennél is nagyobbakkal…

– Éspedig?

– Hiányolják magukat a címerből. A Fehér megyei prefektus, bizonyos Gheorghe Feneser nemrég beadványban fordult Victor Pontához, amelyben azt kifogásolja, hogy a régióban élő románok semmiféle heraldikai elem révén nem képviseltetnek a címerben. Felsorolja, hogy az országjelképen látható Erdély-címerben megjelennek a székelyek, a magyarok és a szászok jelképei, az itt élő románokat azonban egyetlen elem sem jeleníti meg.

– Remélem, nem mi tehetünk erről is.

– De, valahol igen, ugyanis a mai címer alapját, Ferdinánd román király személyes megbízására Köpeczi Sebestyén József magyar heraldikus tervezte 1921-ben.

– De ha emiatt ránk akarják verni a balhét, akkor baj van Köpecen!

– Erdély címere a három kiváltságos erdélyi nemzet: a magyar, a székely és a szász jelképeit egyesíti; a magyar nemzetet a fekete turulmadár, a székelyeket a nap és a hold, míg a szász székeket a hét vörös bástya jelzi, a régió románsága pedig valóban nem jelenik meg benne.

– És milyen szimbólumot proponál ez a Feneser? Mert nekem lenne pár ötletem, de azok közül egyiket se dizájnolná rá a fene se…

– Semmilyet, csak felszólítja a kormányt: „mihamarabb javítsák ki ezt a sajnálatos és súlyos hibát!”. Ámde az nem úgy megy, hogy rárajzolnak még, teszem azt, egy birkát, hanem címermódosító törvénytervezet szükségeltetik hezzá.

– Lapozzunk: ahhoz mit szól, hogy múlt pénteken végre kitették a Bernády György iskolanévtáblát?

– Ki, de hogy? Suttyomban! Nemhogy semmiféle ünnepséget nem szerveztek, de még a megyei tanfelügyelőséget, illetve az iskola vezetőségét sem tájékoztatták a hivatal munkatársai.

– Ráadásul máris beadvánnyal akarnak fordulni a polgármesteri hivatalhoz, hogy cseréljék ki, mert nem jó.

– Kicsoda?

– Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom elnöke szerint több szempontból sem felel meg az iskolanévtáblákra vonatkozó hivatalos rendeletnek. A tanügyminisztérium neve románul jelenik meg rajta, illetve egy nyelvtani hibát is tartalmaz, Bernády György neve ugyanis idézőjelbe került.

– Szerintem nem kéne fennakadni minden piszlicsáré apróságon, mert az lesz a vége, hogy elviszik kijavítani, és szépen elfelejtik visszatenni. Inkább vegyünk példát az öreg székelyről, aki több napos székrekedés után végre megkönnyebbült: nem törődött vele, hogy egy kicsit szagos, örvendett, hogy kinn van.

– Szolgálhatok egyéb jó hírrel is: hazatért Peti András Törökországból!

– Ez valóban jó hír, Szíria nincs messze onnan… És azt se felejtsük el, hogy Cioaba király se pont úgy dzsesszelt vissza onnét, ahogyan eltervezte.

– A Sörpatikánál tartott Forgatagos sajtótájékoztatón „súlyos és fájdalmas pofonnak” nevezte, hogy a városháza nem adott helyet a főtéren a Vásárhelyi Forgatagnak.

– Ezek szerint alpolgármester úr még sose volt becsületesen felképelve, és Rejtő-könyveket se olvasott…

– Miért?

– Mert mindenki tudja, hogy egy pofon sokféle lehet, viszont mindig váratlan! Vagyis, mivel már startból tisztában voltak vele, kivel állnak szemben, így a főtérről való kitiltás sem érhette őket arculcsapásként. Nyilvánvaló volt, hogy Florea minden eszközzel keresztbe fog tenni nekik.

– S mit szól a Ligetbe tervezett, Hajdú Győzőtől kölcsönzött Impreuna – Együtt nevet viselő curájfesztiválhoz, tán az is borítékolható volt, maga kocsmazseni?

– Az nem; az egy grátisz, bónusz seggberúgás a polgármestertől a pof mellé, hogy maradjunk Peti képzavaránál. És nem éppen curájfesztivál, magyar népdalénekesek is csárognak majd, továbbá olyan gigasztárok is, mint az Autostop vagy Delhusa Gjon. Szerencsére a fő fellépő EDDA az utolsó pillanatban passzolta a rendezvényt.

– Valójában mindenki ott lép fel, ahova hívják, nincs ezzel semmi baj, de Patakyéknak természetesen jár a pont. Viszont az Autostop már kissé más tészta, mivelhogy vásárhelyi zenekar…

– Az Dan Peter és a többi bandatag privát ügye, bizonyára jól megfizették őket, si cu asta basta, ahogy a juhászfegyenc mondaná. Más kérdés, hogy ezután majd becsületes magyar rendezvényekre aligha fogják hívni őket, de ez legyen az ő bajuk. Habár elég sanszos, hogy ők is meggondolkozzák magukat addig.

– De mihez kezd most szerencsétlen Florea a gerilla-curájfesztiválja sztárvendége, az EDDA nélkül?

– Az viszont legyen az ő baja!

Share Button
Ennyien olvasták: 386

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.