Központ
2017. szeptember 19. kedd, Vilhelmina
Zivatar valószínű
Kedd
Zivatar valószínű
Zivatar valószínű
Holnap
Zivatar valószínű
Eső valószínű
Csütörtök
Eső valószínű

Hacsek és Sajó

Központ szeptember 5, 2013 Vélemény

MolnarTiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Hallotta, hogy írisz-szkennereket terveznek szerelni a nagyobb városokba, Európa-szerte? / – Nem mondja! Aztán mi a túró az az írisz? / – A szem szivárványhártyája. Olyan egyedi, mint az ujjlenyomat, az írisz-szkenner pedig az írisz bizonyos részleteit chipkártyán tárolt biometriai adatokkal veti össze. Több repülőtéren is működnek már ilyenek. / – És milyen gyakorlati hasznuk van?

– Sokféle. Például rendkívül biztonságos, és a reptereken gyorsítja a beléptetést. Az ujjlenyomattal ellentétben az írisz ellenőrzése sokkal gyorsabban elvégezhető, és megbízhatóbb információkat szolgáltat. Szemüvegen és kontaktlencsén keresztül is működik, de a napszemüveget az ellenőrzés idejére le kell venni.

– Na, máris egy kellemetlenség. Továbbá vakoknál is bajosan alkalmazható.

– Keleten amúgy már bevett módszer az írisz alapú azonosítás. Indiában milliók adatait tárolják ilyen alapon, de az iraki polgári lakosság egy része is adatbázisba van már rendezve a szeme világa alapján. Most viszont arra készülnek, hogy európai nagyvárosokba is szereljenek írisz-szkennereket, és nemcsak a repterekre, hanem gyakorlatilag mindenféle bejárathoz.

– Nem támogatom az ötletet, és valszeg sok más férfitársam sem.

– Miért?

– Képzelje el, ha majd a kaputelefonok is ilyen íriszes kütyüvel lesznek ellátva: oson haza az ember hajnalban, miután kancsira itta magát, ez a hülye ápárát meg nem engedi be. Szobrozhat a blokk előtt, amíg kijózanodik, vagy, ami még rosszabb, költheti fel a szeme fényét.

– Örökké mindent elmarháskodik! Idézem az egyik biometrikus cég igazgatóját: „A jövőben minden, amit szeretnénk kinyitni, a saját ház, az autó, az iroda ajtaja, egyetlen kulccsal lesz nyitható – az írisszel. Tíz év múlva minden ember, minden hely és minden tárgy összekapcsolódik az írisz révén”.

– Naná, pláné egy Iris-koncerten! Cristi Minculescu se kell csárogja többet azon a herélt hangján, hogy „Cine ma striga in noapte?”, beazonosítja majd ezzel az íriszgéppel.

– Idióta! És Minculescu már nem is tagja az Irisnek, tavaly kilépett.

– Az nem gond, még bármikor visszaléphet, mint Sziszi az RMDSZ-be.

– Miféle Sziszi?

– Szilágyi Zsolt, az EMNP alelnöke, ez a beceneve. A Kolozsvári Magyar Napok fináléjában Eckstein-Kovács Péter egy asztalhoz ültette Szilágyi Zsoltot és Borbély Lászlót egy kis bájcsevegésre.

– Nafene! Borbélynak mi a becéje, Bobo?

– Nem tudom. A főleg politikai kérdésekről folyó beszélgetés során, a jövőbeli lehetséges együttműködés kapcsán Borbély azt mondta Sziszinek, hogy „gyertek vissza az RMDSZ-be”, de utóbbi nem élt a lehetőséggel, legalábbis egyelőre.

– Azt hallotta, hogy Keresztes Ildikó Drakula-terápiával szépül?

– Nem, de mindig is gyanítottam, hogy vámpír.

– Vámpír a keresztanyja! A Drakula-terápia abban áll, hogy a kliens vérét leveszik, mármint valamennyit belőle, majd egy spéci módon szétválasztják, és a vérlemezeket visszajuttatják az arcbőrbe, hogy ott fejtsék ki jótékony hatásukat.

– Ezt a vérterápiát Ceausescu is kultiválta, csak ő csecsemővérből dolgoztatott, nem a sajátjából.

– Apropó, Ceausescu: olvastam, hogy a hetvenes években állítólag titkos paktumot kötött földönkívüliekkel, akiknek gyerekeket bocsátott a rendelkezésére, kísérletezgetés céljából, és a Keleti Kárpátokban több titkos ufóbázis fungált.

– Ja, és nem is lőtték agyon őket ’89 decemberében, hanem azóta is röplabdáznak és koktélozgatnak Elenával a Marson, mi? Hagyjon a marhaságaival!

– Ellenben az már nem marhaság, hogy kitiltották Csegzi Sándort a Vásárhelyi Forgatagos Világtalálkozóról, azaz a szervezők finoman szólva nem járultak hozzá, hogy megtartsa az előre meghirdetett előadását.

– Nagyon helyes! Bővebben?

– A múlt szombati rögtönzött sajtótájékoztatóján panaszolta el Alejandro, hogy pár hónappal korábban kérték fel egy, a város jövőjéről és terveiről szóló előadás megtartására, azonban egy nappal a tervezett időpont előtt Portik Vilmos és Soós Zoltán felkeresték, és tettek neki egy visszautasíthatatlan ajánlatot, mint a Keresztapában.

– Vagyis?

– Kerek-perec a képébe mondták, hogy ne vegyen részt a találkozón, ellenkező esetben ellene tüntetőkre számíthat, akik nem díjazzák, hogy őbajuszsága még mindig annak a Dorin Floreának a hű szolgája, aki kitiltotta a magyar kulturális napokat a főtérről.

– Érdekes, hogy akkor nem érte a sajtótájékoztatás, amikor a főnöke kiebrudalt bennünket a főtérről, a saját városunkban! Miből van ennek az arcbőre, azbesztből?

– Bárcsak abból volna…

– Miért?

– Mert az azbeszt már be van tiltva, a fellelt maradékot pedig veszélyes hulladékként ártalmatlanítják!


Share Button
Ennyien olvasták: 169

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.