Központ
2019. március 20. szerda, Klaudia,

Hacsek és Sajó

Központ szeptember 5, 2013 Vélemény

MolnarTiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Hallotta, hogy írisz-szkennereket terveznek szerelni a nagyobb városokba, Európa-szerte? / – Nem mondja! Aztán mi a túró az az írisz? / – A szem szivárványhártyája. Olyan egyedi, mint az ujjlenyomat, az írisz-szkenner pedig az írisz bizonyos részleteit chipkártyán tárolt biometriai adatokkal veti össze. Több repülőtéren is működnek már ilyenek. / – És milyen gyakorlati hasznuk van?

– Sokféle. Például rendkívül biztonságos, és a reptereken gyorsítja a beléptetést. Az ujjlenyomattal ellentétben az írisz ellenőrzése sokkal gyorsabban elvégezhető, és megbízhatóbb információkat szolgáltat. Szemüvegen és kontaktlencsén keresztül is működik, de a napszemüveget az ellenőrzés idejére le kell venni.

– Na, máris egy kellemetlenség. Továbbá vakoknál is bajosan alkalmazható.

– Keleten amúgy már bevett módszer az írisz alapú azonosítás. Indiában milliók adatait tárolják ilyen alapon, de az iraki polgári lakosság egy része is adatbázisba van már rendezve a szeme világa alapján. Most viszont arra készülnek, hogy európai nagyvárosokba is szereljenek írisz-szkennereket, és nemcsak a repterekre, hanem gyakorlatilag mindenféle bejárathoz.

– Nem támogatom az ötletet, és valszeg sok más férfitársam sem.

– Miért?

– Képzelje el, ha majd a kaputelefonok is ilyen íriszes kütyüvel lesznek ellátva: oson haza az ember hajnalban, miután kancsira itta magát, ez a hülye ápárát meg nem engedi be. Szobrozhat a blokk előtt, amíg kijózanodik, vagy, ami még rosszabb, költheti fel a szeme fényét.

– Örökké mindent elmarháskodik! Idézem az egyik biometrikus cég igazgatóját: „A jövőben minden, amit szeretnénk kinyitni, a saját ház, az autó, az iroda ajtaja, egyetlen kulccsal lesz nyitható – az írisszel. Tíz év múlva minden ember, minden hely és minden tárgy összekapcsolódik az írisz révén”.

– Naná, pláné egy Iris-koncerten! Cristi Minculescu se kell csárogja többet azon a herélt hangján, hogy „Cine ma striga in noapte?”, beazonosítja majd ezzel az íriszgéppel.

– Idióta! És Minculescu már nem is tagja az Irisnek, tavaly kilépett.

– Az nem gond, még bármikor visszaléphet, mint Sziszi az RMDSZ-be.

– Miféle Sziszi?

– Szilágyi Zsolt, az EMNP alelnöke, ez a beceneve. A Kolozsvári Magyar Napok fináléjában Eckstein-Kovács Péter egy asztalhoz ültette Szilágyi Zsoltot és Borbély Lászlót egy kis bájcsevegésre.

– Nafene! Borbélynak mi a becéje, Bobo?

– Nem tudom. A főleg politikai kérdésekről folyó beszélgetés során, a jövőbeli lehetséges együttműködés kapcsán Borbély azt mondta Sziszinek, hogy „gyertek vissza az RMDSZ-be”, de utóbbi nem élt a lehetőséggel, legalábbis egyelőre.

– Azt hallotta, hogy Keresztes Ildikó Drakula-terápiával szépül?

– Nem, de mindig is gyanítottam, hogy vámpír.

– Vámpír a keresztanyja! A Drakula-terápia abban áll, hogy a kliens vérét leveszik, mármint valamennyit belőle, majd egy spéci módon szétválasztják, és a vérlemezeket visszajuttatják az arcbőrbe, hogy ott fejtsék ki jótékony hatásukat.

– Ezt a vérterápiát Ceausescu is kultiválta, csak ő csecsemővérből dolgoztatott, nem a sajátjából.

– Apropó, Ceausescu: olvastam, hogy a hetvenes években állítólag titkos paktumot kötött földönkívüliekkel, akiknek gyerekeket bocsátott a rendelkezésére, kísérletezgetés céljából, és a Keleti Kárpátokban több titkos ufóbázis fungált.

– Ja, és nem is lőtték agyon őket ’89 decemberében, hanem azóta is röplabdáznak és koktélozgatnak Elenával a Marson, mi? Hagyjon a marhaságaival!

– Ellenben az már nem marhaság, hogy kitiltották Csegzi Sándort a Vásárhelyi Forgatagos Világtalálkozóról, azaz a szervezők finoman szólva nem járultak hozzá, hogy megtartsa az előre meghirdetett előadását.

– Nagyon helyes! Bővebben?

– A múlt szombati rögtönzött sajtótájékoztatóján panaszolta el Alejandro, hogy pár hónappal korábban kérték fel egy, a város jövőjéről és terveiről szóló előadás megtartására, azonban egy nappal a tervezett időpont előtt Portik Vilmos és Soós Zoltán felkeresték, és tettek neki egy visszautasíthatatlan ajánlatot, mint a Keresztapában.

– Vagyis?

– Kerek-perec a képébe mondták, hogy ne vegyen részt a találkozón, ellenkező esetben ellene tüntetőkre számíthat, akik nem díjazzák, hogy őbajuszsága még mindig annak a Dorin Floreának a hű szolgája, aki kitiltotta a magyar kulturális napokat a főtérről.

– Érdekes, hogy akkor nem érte a sajtótájékoztatás, amikor a főnöke kiebrudalt bennünket a főtérről, a saját városunkban! Miből van ennek az arcbőre, azbesztből?

– Bárcsak abból volna…

– Miért?

– Mert az azbeszt már be van tiltva, a fellelt maradékot pedig veszélyes hulladékként ártalmatlanítják!


Share Button
Ennyien olvasták: 314

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.