Központ
2018. június 22. péntek, Paulina

Hacsek és Sajó

Központ szeptember 12, 2013 Vélemény

MolnarTiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Tudta, hogy régebben kétalvók voltunk? / – Talán hétalvók. / – Nem. Egy friss kutatás szerint a körülbelül napi nyolcórás éjszakai alvás viszonylag új az európai társadalomban; az alvási szokások többnyire az elektromosság megjelenésével váltottak át egyszeri nyolcórásba, az emberek azelőtt kétszer aludtak egy éjszaka alatt. / – Erről jut eszembe: tudja, mi az abszolút lustaság? Amikor valaki azt álmodja, hogy alszik.

– A meglevő adatok szerint az alvás többnyire a sötétedés beállta után kezdődött, 3–4 órás alvási periódust követően 2–3 órás ébrenlét következett, majd utána újra alvás hajnalig. Ezt az időszakot különböző tevékenységekre lehetett felhasználni: volt, aki imádkozott, volt, aki dolgozott, szeretkeztek, sőt, ilyenkor át is ugorhattak a szomszédhoz látogatóba.

– Én is fel szoktam ébredni éjszakánként legalább egyszer, úgyhogy ezt ki fogom próbálni: becsengetek majd éjjel háromkor a román szomszédhoz azzal, hogy nincs-e kedve barkochbázni vagy szkánderezni egyet.

– Annak pofozás lesz a vége. Azt is olvastam, hogy egy felmérés szerint Anglia mellett már a holland polgárok mintegy 81 százaléka is ellenzi, hogy jövőre megnyissák a határokat a román állampolgárok előtt.

– Csak? Szerintem a maradék 19% pont be volt szíva, amikor kérdezték. Olyankor mindenkit szeret az ember.

– Honnan tudja, szívott már gyepes cigit?

– Semmi köze. Én meg azt olvastam valahol, hogy két nőt vernek meg óránként Romániában.

– Szegények. Sajnálom, mind a kettőt.

– Átlagosan, marha! Az elmúlt esztendőben csaknem 800 nő halt meg a – többnyire a házastársától kapott – verések miatt, és statisztikák szerint 2010 és 2012 között 65 ezer családi erőszakról érkezett jelentés.

– Úgy szép az élet, ha zajlik!

– Vizsgálták azt is, miként reagálnak a megkérdezettek a családi erőszakról vallott sztereotípiákra. Fogózzon meg: a megkérdezettek 41%-a úgy vélte, a nők igen gyakran hibásak, ezért veri el őket a férjük. 8% szerint a verés nem árt, csak használ, és ugyanennyien vélik úgy, hogy az a férfi, aki nem veri meg a feleségét, az nem is szereti.

– Ez a „fejberúglak, úgy szeretlek” tipikus esete.

– És mit szól a román-magyar meccshez?

– Ne is emlegesse! Olyan volt a magyar válogatott, mint tizenegy megszeppent tizenéves kislány, akiknek egyszerre jött meg a menstruációjuk.

– Ja. Még ment a himnusz, de a románok már vezettek. És a legfájóbb az, hogy nem is a román válogatott alázta meg a magyar szurkolókat, hanem a magyar.  Akkor jut ki focivébére Magyarország, amikor majd ők rendezik, hamarabb nem.

– Amúgy az RMDSZ által létrehozott háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat a FIFA elnökségéhez fordult egy beadvánnyal, amelyben a román-magyar világbajnoki selejtezőn történt újabb magyarellenes megnyilvánulásokra hívják fel a figyelmet.

– Amiért kifütyülték a magyar himnuszt a büdös szájukkal, és „1918” feliratú töblicákkal kedveskedtek?

– Nemcsak. Újabban megszokottá vált, hogy focimeccseken folyamatosan azt skandálják, hogy a magyarok hagyják el az országot.

– Hallotta, hogy Florea azzal dicsekedik a targumureseanul (ami alatt őt kell érteni) oldalon, hogy ő milyen példásan megoldotta a kóbor kutyás problémát Vásárhelyen, ami egy bődületes hazugság, mert csak Meggyesfalván annyi van, hogy tíz perc alatt felzabálnák az Auchan teljes felvágottkészletét, és az Uniriiban sötétedés után szinte köpni se lehet úgy, hogy ne egy rühes streetmixre essen.

– Ja. De a szerencsétlen bukaresti ebek most beveszik a bogot, ugyanis a képviselőház jogi és adminisztrációs bizottsága 14 napos határidőt állapított meg hétfőn a kóbor kutyák befogása utáni elaltatására.

– Kegyetlen, ám szükséges és jó döntés, mégse nézhetik ölbe tett kézzel, ahogy miccspasztává marcangolják a gyerekeket. Ugyanakkor a turistaforgalmat is megdobja, legalábbis egy fővel, mert szerintem a vénasszony már csomagol…

– Miféle vénasszony?

– Brigitte Bardot!


Share Button
Ennyien olvasták: 313

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.