Központ
2017. november 24. péntek, Emma
Eső valószínű
Péntek
Eső valószínű
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős
Jórészt felhős
Vasárnap
Jórészt felhős

Hacsek és Sajó

Központ szeptember 19, 2013 Vélemény

MolnarTiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Képzelje, az Európai Unió szintjén Romániában a legnagyobb azon polgárok aránya, akiknek az udvaron van az illemhelyük. / – Sejtettem, hogy nem a finneknek, be is fagyna a fingójuk. / – Az Európai Bizottság friss jelentése szerint a romániaiak 40,7 százalékának az udvaron található a vécéje, vagy magyarán a budija. Bulgáriában ez az arány csak 25%-os, a harmadik helyen pedig Lettország áll 16%-kal. Az ellenkező oldalon Dánia, Spanyolország, Hollandia és Svédország foglal helyet, ahol ez az arány nulla. / – Pedig nincs is annál kellemesebb, mint egy álmos nyári délutánon beülni a kis fakabinba, élvezni az illatokat, és hallgatni a döglegyek andalító zümmögését, mint a Tótékban.

– A gyermekhalandóság toplistáját is mi vezetjük 9,4%-os aránnyal, bár a helyzet 2001 óta, amikor még 18,4% volt, sokat javult. A második helyen Bulgária áll 8,5%-kal, az európai átlag 3,9%, ezer újszülöttre számolva.

– Az ember halandó; nálunk a gyerek is. Én viszont azt olvastam, hogy valószínűleg többet már nem növünk.

– Az tuti, én például már tizennyolc éves korom óta egy centit se nőttem.

– Nem úgy mi, hogy mi ketten, ütődött, hanem mi, emberek.

– Mi ketten is emberek vagyunk….

– Kuss! Egy tanulmány szerint az elmúlt másfél évszázad alatt a nyugati világban ugrásszerűen megnőtt az emberek átlagmagassága. Nincs „darwini” magyarázat a jelenségre, és a kutatók szerint most már nem nyúlhatunk tovább.

– Legfeljebb ki-…

– Az 1870-es évekkel összevetve Európa nyugati felének férfilakossága alaposan megnőtt: az akkori 167 centis átlagmagasság 177 lett.

– Egyebünk nem nőtt meg, csak a magasságunk?

– Ne kezdje! A növekedés okai között említik az egészségügy robbanásszerű fejlődését, a jobb táplálkozást és a vírusok elleni védekezést.

– Csakhogy ennek meglesz majd a böjtje is, már most kábé egymilliárddal többen vagyunk az optimálisnál.

– S azt hallotta-e, milyen brutális szigorításokat terveznek bevezetni a KRESZ-ben?

– Milyeneket?

– Például, elveszíti jogosítványát az a gépkocsivezető, aki harminc napon belül nem fizeti ki a közúti kihágásért kapott bírságot, a súlyosabb balesetek okozói pedig akár három-négy évre is jogosítvány nélkül maradhatnak. Nem beszélve a pénzbüntetésekről, amelyek a tervek szerint egészen 16 000 lejig, azaz 3500 euróig terjednek majd.

– Akkor nem is baj, ha három évre ugrik a jogsi, mert a legtöbben csak úgy tudják majd kicsengetni az ilyen összegeket, ha eladják a kocsijukat.

– Ja, és aki számára munkaeszköz az autó, az mit csinál?

– Az kurva óvatosan vezet mostantól! De ez komcsi, vagy csak vicckedik?

– Komcsi hát! A Belügyminisztérium honlapján bocsátották közvitára azt a sürgősségi kormányrendelet-tervezetet, amely módosítaná a közlekedési törvényt. A legszigorúbban a piros lámpán áthajtókat és ezzel balesetet okozókat tervezik büntetni, valamint azokat a sofőröket, akik a vasúti átkelőknél figyelmen kívül hagyják a jelzőlámpát vagy a leengedett sorompót, illetve a hangjelzéseket.

– Szóval sokba kerül majd sietni. Mi a helyzet az ittas sofőrökkel?

– Olvasom: „Az ittasan vezető és anyagi kárral járó balesetet okozó sofőrök jogosítványát 4 évre függesztenék fel, és 125-200 bírságpontot kapnának”. Ami pénzre konvertálva 10 000 és 16 000 lej közötti pénzbírságot jelent.

– Hát, aki négy évig nem vezet, szerintem mehet újra vizsgázni utána.

– Az is szigorodik: kötelező lesz mind a teremben tartott tesztvizsga, mind a gyakorlati rész videós rögzítése, a vizsga tisztasága érdekében.

– A ketrec ezek szerint nem volt bekamerázva…

– Miféle ketrec?

– Ahonnan ez az állat megszökött, aki ezt a sok ökörséget kitalálta!


Share Button
Ennyien olvasták: 209

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.