Központ
2019. május 27. hétfő, Hella

Hacsek és Sajó

Központ szeptember 19, 2013 Vélemény

MolnarTiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Képzelje, az Európai Unió szintjén Romániában a legnagyobb azon polgárok aránya, akiknek az udvaron van az illemhelyük. / – Sejtettem, hogy nem a finneknek, be is fagyna a fingójuk. / – Az Európai Bizottság friss jelentése szerint a romániaiak 40,7 százalékának az udvaron található a vécéje, vagy magyarán a budija. Bulgáriában ez az arány csak 25%-os, a harmadik helyen pedig Lettország áll 16%-kal. Az ellenkező oldalon Dánia, Spanyolország, Hollandia és Svédország foglal helyet, ahol ez az arány nulla. / – Pedig nincs is annál kellemesebb, mint egy álmos nyári délutánon beülni a kis fakabinba, élvezni az illatokat, és hallgatni a döglegyek andalító zümmögését, mint a Tótékban.

– A gyermekhalandóság toplistáját is mi vezetjük 9,4%-os aránnyal, bár a helyzet 2001 óta, amikor még 18,4% volt, sokat javult. A második helyen Bulgária áll 8,5%-kal, az európai átlag 3,9%, ezer újszülöttre számolva.

– Az ember halandó; nálunk a gyerek is. Én viszont azt olvastam, hogy valószínűleg többet már nem növünk.

– Az tuti, én például már tizennyolc éves korom óta egy centit se nőttem.

– Nem úgy mi, hogy mi ketten, ütődött, hanem mi, emberek.

– Mi ketten is emberek vagyunk….

– Kuss! Egy tanulmány szerint az elmúlt másfél évszázad alatt a nyugati világban ugrásszerűen megnőtt az emberek átlagmagassága. Nincs „darwini” magyarázat a jelenségre, és a kutatók szerint most már nem nyúlhatunk tovább.

– Legfeljebb ki-…

– Az 1870-es évekkel összevetve Európa nyugati felének férfilakossága alaposan megnőtt: az akkori 167 centis átlagmagasság 177 lett.

– Egyebünk nem nőtt meg, csak a magasságunk?

– Ne kezdje! A növekedés okai között említik az egészségügy robbanásszerű fejlődését, a jobb táplálkozást és a vírusok elleni védekezést.

– Csakhogy ennek meglesz majd a böjtje is, már most kábé egymilliárddal többen vagyunk az optimálisnál.

– S azt hallotta-e, milyen brutális szigorításokat terveznek bevezetni a KRESZ-ben?

– Milyeneket?

– Például, elveszíti jogosítványát az a gépkocsivezető, aki harminc napon belül nem fizeti ki a közúti kihágásért kapott bírságot, a súlyosabb balesetek okozói pedig akár három-négy évre is jogosítvány nélkül maradhatnak. Nem beszélve a pénzbüntetésekről, amelyek a tervek szerint egészen 16 000 lejig, azaz 3500 euróig terjednek majd.

– Akkor nem is baj, ha három évre ugrik a jogsi, mert a legtöbben csak úgy tudják majd kicsengetni az ilyen összegeket, ha eladják a kocsijukat.

– Ja, és aki számára munkaeszköz az autó, az mit csinál?

– Az kurva óvatosan vezet mostantól! De ez komcsi, vagy csak vicckedik?

– Komcsi hát! A Belügyminisztérium honlapján bocsátották közvitára azt a sürgősségi kormányrendelet-tervezetet, amely módosítaná a közlekedési törvényt. A legszigorúbban a piros lámpán áthajtókat és ezzel balesetet okozókat tervezik büntetni, valamint azokat a sofőröket, akik a vasúti átkelőknél figyelmen kívül hagyják a jelzőlámpát vagy a leengedett sorompót, illetve a hangjelzéseket.

– Szóval sokba kerül majd sietni. Mi a helyzet az ittas sofőrökkel?

– Olvasom: „Az ittasan vezető és anyagi kárral járó balesetet okozó sofőrök jogosítványát 4 évre függesztenék fel, és 125-200 bírságpontot kapnának”. Ami pénzre konvertálva 10 000 és 16 000 lej közötti pénzbírságot jelent.

– Hát, aki négy évig nem vezet, szerintem mehet újra vizsgázni utána.

– Az is szigorodik: kötelező lesz mind a teremben tartott tesztvizsga, mind a gyakorlati rész videós rögzítése, a vizsga tisztasága érdekében.

– A ketrec ezek szerint nem volt bekamerázva…

– Miféle ketrec?

– Ahonnan ez az állat megszökött, aki ezt a sok ökörséget kitalálta!


Share Button
Ennyien olvasták: 331

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.