Központ
2019. december 15. vasárnap, Valér

Hacsek és Sajó

Központ október 24, 2013 Vélemény

MolnarTiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Tudja, mit csinál az agy alvás közben? Mármint nem a magáé, hanem egy olyan emberé, akinek van. / – Gondolom, pihen. Vagy fociznak az axonok a dendritekkel, és elverik őket 8-1-re? / – Nem. Nagymosást tart! Az agynak azért van szüksége alvásra, hogy kitakaríthasson, legalábbis egy friss tudományos cikk szerint, ugyanis az agy-gerincvelő folyadék áramlása nagymértékben megnövekszik alvás közben, hogy az átmenetileg összezsugorodott agysejtek közül kimosódjanak a napközben felgyülemlett káros anyagok és fehérjék. / – Nem érdekelnek ezek az áltudományos böszmeségek. A koncertre megy?

– Miféle koncertre?

– Iglesias-koncert lesz hétfőn este, a főtéren. Méghozzá ingyenes!

– De melyikük jön, az öreg vagy a fia, a kis homár?

– Az idősebbik, Julio Iglesias. És a fia, Enrique se homoszexuális, hanem Anna Kournikovának a férje. Keveri Ricky Martinnal, aki pár éve ismerte be, hogy a markában süti a gesztenyét. De inkább arról meséljen, hogy összepakolta-e már a kis földrengéses túlélő-szettjét.

– A micsodámat?

– A tévében mondták, hogy bármikor beköszönhet egy kiadósabb földrengés a sok kisebb után, és nem árt, ha mindenkinek előre be van pakoválva egy táskába vízhatlan és meleg ruha, takaró, három napra elegendő hideg élelem, víz meg egy síp.

– Én asszem csomagolok meleg kaját is, például pacalpörköltet vagy paprikáskrumplit termoszban, hűvösek mostanában az éccakák. Meg egy üveg szilvapáleszt, vagy inkább kettőt. De a síp minek? Aligha fogunk focizni vagy kosarazni a romok alatt.

– Hogy azzal hívjon segítséget!

– Fölösleges, tudok fütyülni síp nélkül is. Pláné, miután beütöm a pálinkát.

– Én azt nem értem, hogy a Richter-skálán miért csak 9,9-ig vannak a számok.

– Biztos azért, mert egy tízes erősségű rengést már nem lenne, ki leolvasson róla.

– Poénkodjék csak, de a szomorú valóság az, hogy még a

legoptipistább becslések szerint is egy izmosabb, 7,5-ös erősségű földrengésben a romániai tömbházak több mint fele kártyavárként dőlne össze.

– Az szívás. Viszont a legfontosabb, hogy földrengéskor se ki, se be! Vagyis, ha benn ér bennünket a földindulás a lakásban, házban, akkor nem szabad kimenekülni, ha pedig a szabadban, akkor nem ajánlatos bárhova is behúzódni, mivel olyankor történik a legtöbb sérülés.

– Ja, és a lépcsőt se javallott használni, mert könnyen stairway to heaven lehet belőle. Még kevésbé a felvonót, mivel előfordulhat, hogy a liftet hívjuk, de az emelet érkezik helyette.

– Az a gáz a földrengésben, hogy – a többi természeti katasztrófával ellentétben – képtelenség előre jelezni.

– Ez nem teljesen igaz: léteznek már olyan műszerek, amelyekkel lehet, de egyelőre csak hat másodperccel előtte, ami sajna édeskevés az érdemi riasztáshoz. Viszont egyes állatok jóval hamarabb megérzik, például a patkányok.

– Töltsem meg a szobát patkányokkal, és egész éjjel skubizzam, hogy mikor kezdenek csomagolni?

– Nem muszáj. Az ékszerteknős is előre jelzi a földrengést, de nem mindig…

– Hanem, mikor?

– Amikor látja, hogy a patkányok már hívják a taxit.

– Marha! A menetelésre megy?

– Nem tudok menetelni a lúdtalpam miatt, a katonaság alól is fel voltam mentve.

– Szerintem kétoldali hülyeség miatt volt felmentve, akárcsak Svejk. Pedig elmehetett volna maga is misét celebrálni Tőkés Lászlóval, mint Svejk a részeges feldkuráttal.

– Református misét celebrálni, mi? S még én vagyok a hülye! De miféle masírozásra akar engem delegálni?

– Nem masírozásra, hanem menetelésre! A Székelyek Nagy Menetelésére, ami most vasárnap lesz.

– Mire fel?

– Tiltakozásul a Székelyföld Trianonjának nevezett régió-átalakítási terv ellen, amit Bukarest készül ránk erőltetni, uniós követelményekre hivatkozva. A szervezők elmondása szerint legalább százezer ember kell ahhoz, hogy a Székelyek Nagy Menetelése keretében a Bereck és Kökös közötti, bő 50 kilométeres szakaszon hatásos demonstrációt tartsanak a Székelyföldet szétdarabolni akaró román szándékkal szemben, illetve ellen.

– De miért pont Bereck és Kökös között, miért nem, teszem azt, Ákosfalva és Bözödújfalú között?

– Azért, húgyagyú, mert a menetelésnek az 1848-as forradalomig visszanyúló történelmi kötődései lesznek, és a Kovászna megyei Bereck tudvalevőleg Gábor Áron szülőfaluja, aki a kökösi csatában esett el..

– Ja, amikor egy hatfontos ágyúgolyópasszt mellel vett le. Még szerencse, hogy nem Kökösi, izé, Kőrösi Csoma Sándort választották maszkotának, mert akkor lenne mit meneteljenek Csomakőröstől egészen Dardzsilingig.

– Esküszöm, maga akkora ökör, hogy simán megsüthetnék vasárnap az őrtüzek valamelyikén.

– Milyen őrtüzek?

– A menetelés környéki dombok és hegyek tetején őrtüzek fognak égni, azzal is hangsúlyozván a rendezvény fontosságát, egyben esetleges további résztvevőket toborozva.

– Számomra kezd olybá tűnni ez az egész, mint egy székelygóbés Ku-Klux-Klan felvonulás.

– Ha nem fogja be azonnal azt a hülye pofáját, menten meglincselem!

– Mi van, na, már vicckedni se szabad?

– Szabad, csak nem ezzel!!!

– Oké, akkor tolok egy másikat; azt ismeri, amikor a székely legény megkérdi az apját: édesapám, tudja-e kend, hogy mi az a kisebbség?

– Nem ismerem.

– Nem én, édes fiam – válaszolja az öreg –, mire a fiú: hát az az, hogy egy székelyre jut tíz román.

– És?

– Erre az öreg szív egyet a pipájából, megpödörinti bajszát, komótosan hátradől, majd így szól: hát, annyi kell es!

Share Button
Ennyien olvasták: 305

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.