Központ
2017. szeptember 23. szombat, Tekla, Líviusz
Eső valószínű
Szombat
Eső valószínű
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős

Hacsek és Sajó

Központ december 19, 2013 Vélemény

MolnarTiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Képzelje, a kínaiak szerint mi kenyérszagúak vagyunk! / – Mi ketten? Remek szaglásuk lehet, ha onnan megérezték. / – A fehér emberek, általában. / – Érdekes. Nem differenciálnak nemzetiségi alapon, például hogy a franciák sajt-, az olaszok spagetti-, a németek virsli-, a finnek hal-, a románok pedig puliszkaszagúak? / – Nem. Mindenki kenyérszagú, si cu asta basta, ahogy Gigi mondaná. / – S a négerek és Petőfi milyen szagúak, fekete kenyér? / – Lehet.

– Egyébként én is olvastam erről, léteznek állati kifinomult szaglású, ún. ember-szomeliék, akik szerint a parasztok házikenyér-, a papok püspökkenyér-, a csavargók madárláttakenyér-, és a melegek pirítóskenyér-szagúak.
– Maga pedig egy marhaszagú ökör! Inkább tippelje meg, mennyibe kerül Bukarestben egy óra sétaszánkózás, rénszarvas húzta szánnal.
– Lövésem sincs…, száz lej?
– Ötszáz. És nem lej, hanem euró!
– Az szép, kábé háromhavi minimálbér. Lehet, hogy a spacír végén fűrészelhet magának a kliens egy darabot Rudolf agancsából, vagy elkészítik neki az egyik combját á la Santa Claus.
– Fantáziája, az van! De még így se találná ki soha, mit láttam a Reálban legutóbb; annyit segítek, hogy a karácsonyhoz kapcsolódik.
– Töltöttkáposzta-ízű szaloncukrot?
– Nem.
– Táncoló karácsonyfatalpat?
– Azt sem.
– Robotjézust?
– Hiába is próbálkozik: távirányítós gyertyát!
– Az milyen, leül a fotelbe, és felirányítja a karácsonyfára?
– Nem; úgy néz ki, mint egy hagyományos asztali gyertya, csak ledekkel működik, és távirányítóval lehet kapcsolgatni.
– Olcsó szórakozás hülye felnőtteknek, magának való.
– Nem is olyan olcsó, hatvanvalahány lej.
– Már csak az Uri Geller-féle csillagszórót kéne kitalálják, amit nem kell meggyújtanod, hanem erélyesen ráripakodsz, hogy: mukodj!
– Maguk milyen karácsonyfát szoktak venni?
– Zöldet.
– Úgy értem, hogy műfenyőt vagy igazit?
– Természetesen igazit; a műfenyőt ki nem állhatom, elvégre Jézust se klónozták.
– Agyalágyult! Még ilyenkor, ünnepek előtt is szentséget tör?
– Ez még semmi, hallana szenteste, amikor a fát faragom bele a talpba! Azzal kezdődik a műsor, hogy kábé másfél óráig keressük a talpat, majd még kettőig a baltát. Mire a farigcsáláshoz jutok, olyan ideges vagyok, hogy simán ketté tudnám harapni azt a rohadt fát.
– Én a karácsonyi daloktól kapok idegbajt, például a Jingle Bells-szel vallatni lehetne, jobban enervál, mint a prefektust a székely zászló, vagy Gigi Becalit a cellatárs horkolása.
– Ja. A rabok egy részét általában hazaengedik karácsonykor, de arra vajon nincs lehetőség, hogy az ember bemeneküljön a börtönbe arra a pár napra?
– Fogalmam sincs, majd megkérdem Nagy Zsolttól öt év múlva. Viszont arra magamtól rájöttem, hogy a börtönkoszt igen egészséges lehet…
– Ezt honnan szedi?
– Kikövetkeztettem; Nelson Mandela 27 évet csücsült a sitten, és utána még boldogan élt huszonegynéhány évet, amíg meg nem halt, Corneliu Coposu pedig tizenhetet, és azt követően vígan tolta a biciklit még harmincig.
– Apropó: olyan vén volt a kisöreg, hogy a híradókban be se mondták, miben pusztult meg.
– Valszeg mandelagyulladásban. Azt hallotta, hogy a meteorológusok szerint jövőre január lesz a leghidegebb hónap?
– Mindjárt gondoltam, hogy nem július. Viszont megdőlt a Földön mért legalacsonyabb hőmérséklet rekordja; korábban a Vosztok kutatóállomás tartotta a csúcsot -89,2 Celsius-fokkal, de új műholdas mérések szerint az Antarktisz keleti részén van a Föld leghidegebb területe: a 2003 és 2013 között gyűjtött adatok elemzése alapján 2010. augusztus 10-én -93,2 Celsius-fok volt.
– Az kemény! Szerintem ott a levegőben megfagy a köpet.
– Aligha lehet ottan köpködni; ahogy kinyitja a száját, a nyelvcsapja rögtön jégcsappá változik, és szilánkosra törik a nelson mandulája.
– Törökországban se valami enyhe a december, az interneten kering egy videó, amelyen jéggé fagyott szamarak láthatóak: vastag hó- és jégtakaró borítja a testüket, és némelyikükről karvastagságnyi jégcsapok lógnak.
– Jó, hogy nem Spanyolországban, Sancho Panzának ráfagyott volna a segge. Lapozzunk; találja ki, hogy ki hozta ki nekem a kávét valamelyik nap a Zanza kávézóban.
– Ez nem nehéz: a felszolgálócsaj.
– Francokat. Frunda!
– Hanyadik vodka után?
– Komolyan, na! Kitaláltak egy ilyen böszmeséget, hogy decemberben vásárhelyi politikus-, rádiós-, színész- meg egyéb celebek pincérnek állnak, és a borravalójukat felajánlják jótékony célokra.
– Mennyi jattot adott Frundának?
– Semennyit, mert félig kihűlve szervírozta a kávémat. De legalább nem vett majót a fehér ing alá, mint Peti András. Beosontam másnap is, akkor már Vass Levente pincérkedett.
– Neki se adott borravalót?
– De igen, mert féltem, nehogy alávessen egy ingyenes prosztatavizsgálatnak, pláné, hogy egy nagy dugóhúzó kandikált ki a zsebéből.
– Ennek mintájára elküldhetnénk Jóckát a parlamentbe, vagy beültethetnénk az alpolgármesteri vagy a színidirektori székbe, valszeg többre mennénk vele.
– S mit mondana Bukarestben, „aggy egy szivarat” helyett „aggy egy autonómiát”?
– Például. Én reggelente néha beparázok tőle, amikor másnapos-félálomban bekapcsolom a Rádió Gagát, és az ő recsegését hallom, hogy „kejjetek fel!”.
– Miért?
– Mert hirtelen azt hiszem, hogy vagy én aludtam náluk, vagy ő nálunk!

Share Button
Ennyien olvasták: 202

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.