Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Hacsek és Sajó

Központ április 3, 2014 Vélemény

MolnarTiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Ismeri a hónapok régi magyar neveit? / – Nagy szégyen, ha nem? / – Akkor jegyzeteljen: január a fergeteg hava, február a jégbontó hava, március a kikelet hava, április a szelek hava, május az ígéret hava… / – Az utóbbi találó, májusban lesznek az EP-választások. / – Június a Napisten hava, július az áldás hava, augusztus az új kenyér hava, szeptember a Földanya hava, október a magvető hava… / – Olyan régi az a könyvkiadó? / – Végül november az enyészet hava, és december az álom hava. Nem szépek?

– De. Csak kettő kimaradt: a Nagila hava és a Kilimandzsáró hava.

– Hülye! Ezek szerint nem a Jobbikra adta le a szavazatát, ha nagilahavázik itt nekem.

– Semmi köze hozzá, kire adtam le. Amúgy meg aligha van szükségük az én szavazatomra, olyan jól jött nekik a kitiltásos botrány, hogy szerintem még Mesterházyékra is rá fognak verni.

– Simán megtörténhet, a felmérések szerint ők 20% körül levitálnak, míg Vonáék húsz

fölött. De törődjünk inkább a saját dolgainkkal: hogy van a kutyája?

– Köszöni szépen, jól, ő is pont ma reggel érdeklődött maga felől.

– Szereltetett már bele mikrocsipet?

– Dehogy szereltettem, működik csip nélkül is.

– Akkor iparkodjon, ha nem akarja, hogy megbüntessék ötezer(!) lejre, ugyanis két hete életbe lépett az Állategészségügyi Hatóság rendelete, mely szerint a gazdával rendelkező házi kutyákat mikrocsipekkel kell ellátni, valamint kötelezővé teszi a korcs ebek ivartalanítását is.

– Ez valami vicc?

– Egyáltalán nem. A születés után kilencven napig kell őket becsipeltetni, vagy felnőtt kutyák esetében év végéig, de közterületre, sétáltatásra már mostantól csak digitális adathordozóval ellátott és beregisztrált állatot lehet kivinni, ellenkező esetben akár ezerlejes büntetést is kiszabhatnak, és mivel a csipbeültetés kábé 50 lejbe kerül, nem éri meg reszkírozni.

– És az ivartalanítás?

– Az már kissé borsosabb: 150 lej, amihez még hozzáadódik a műtét előtti laboratóriumi vizsgálatok ára és a további gyógyszeres ellátás.

– De kik fogják ellenőrizni az utcán, hogy robotizáltam-e az ebet, és főleg hogyan?

– Bretfelean koma nindzsái, azaz a helyi rendőrség kontrollálja majd őket egy spéci műszerrel.

– Csakhogy abba az én kutyám nem fog belemenni, hogy egy nála jóval kevésbé intelligens élőlény ellenőrizgesse. Még engem is lekezel néha, pedig három számjegyű az íkúm, órák alatt kirakom a bűvös kockát, és németül is tudok, amikor bepiálok.

– Humorizáljon csak, amíg jól meg nem büntetik!

– Apropó, büntetés: ahhoz mit szól, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács ezer lejre büntette Nagy István Csabát?

– Hát az meg ki?

– Az a rádiós csávó, aki tavaly nyáron nem volt hajlandó magyarul vagy németül szólni a víkendtelepi vakációs rádió mikrofonjába, amikor elkódorgott Kincses Előd hatéves, Németországban élő és csak magyarul meg németül beszélő unokája.

– Akkor helyeslem. Sőt: keveslem!

– Miért?

– Még kérdi? Ez még egy übersoviniszta vátrástól is irtó görény gesztus lett volna, nemhogy ettől a magyar, vagy legalábbis magyar nevű takonytól.

– És ráadásul még neki áll feljebb; azt mondta, hogy történjék bármi, a jövőben sem enged idegeneket a víkendtelepi mikrofonhoz, majd ezzel fejelte meg: „Mi lett volna, ha Kincses úr – aki egyébként engem legazemberezett, ledisznózott, és magyargyűlölő

oltyánnak nevezett – csak ürügyként használja fel az általa elmondottakat, átveszi a mikrofont, és elkiáltja magát, hogy autonómiát akarunk, vagy azt, hogy le Floreával? Mindenki azt hitte volna, hogy magyarok lévén, összebeszéltünk”.

– És akkor még rohadt finoman fogalmazott Kincses! Mert nem egy bevásárlóközpontban vesztődött el a kicsi, ahol gyakorlatilag nem lett volna veszélyben, és előbb-utóbb megkerül, hanem a strandon, medencék között! Bárki vízbe lökhette volna véletlenül a nagy kavarodásban, és egy bepánikolt, hatéves gyermek simán megfullad pillanatok alatt, még akkor is, ha tud úszni, bár a hatévesek általában még nem előzik meg a cápát. Florea nem reagálta le a dolgot?

– De, még akkor: Kincses Előd először a polgármesteri hivatalhoz fordult, azt javasolván, hogy az önkormányzat mint a szabadidőközpont tulajdonosa a jövőben kötelezze a vakációs rádió műsorvezetőit, hogy a segélykérést az elkallódott személy anyanyelvén is mondják be, amit a polgármester azzal utasított el, hogy képtelenség olyan személyt alkalmazni, aki a földkerekség összes, mind a 6800 nyelvét ismerje.

– Ez a cinikusságán túl akár még szellemes is lehetne, ha más mondja. Az ebadtáról jutott eszembe: vadmalacok születtek a somostetői állatkertben! Az apjuk idevalósi, az anyjuk tavaly érkezett a brassói állatkertből.

– Brassóból érkezett már egy másik vaddisznó is, sok-sok évvel ezelőtt… És hány kismalac született?

– Öt.

– Akkor a mutternek Agatha Christie lehet a kedvenc írója, neki van egy Öt kismalac című krimije. Azt hiszem, hamarosan ellátogatok az állatkertbe.

– Örökbe akar fogadni egyet közülük?

– Igen. Húsvétra majd kisütjük, úgyis marha drága lesz a bárány.

– Csakhogy az állatkerti adoptálás valójában táv-örökbefogadás, nem lehet hazavinni az illető állatot.

– Majd valahogy kicsempészem, nem az a gond, hanem az, hogy mit szólnak majd a szomszédok, ha elkezd éhesen visítozni.

– A felesége nem szokott?

– Szokott, de ő nem olyankor, amikor éhes, hanem amikor én nem vagyok már szomjas!


Share Button
Ennyien olvasták: 425

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.