Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Hacsek és Sajó

Központ április 10, 2014 Vélemény

MolnarTiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Érez maga averziót a homoszexuálisokkal szemben, vagy egyszerűbben: homofób? / – Hát, amikor így nyíltan rákérdeznek, akkor természetesen mindig azt mondom, hogy nem, holott tulajdonképpen igen, ahogy szinte mindenki. De miért érdekli, csak nem most akar kamingautolni nekem itt, annyi év barátság után? Mert én még a maga kedvéért se megyek túl a barátságon. / – Kaming-micsinálni? / – Coming out, nincs rá jó magyar kifejezés, talán előbújásnak lehetne fordítani. Arra utal, amikor valaki elmondja egy másik embernek, vagy nyilvánosan felvállalja, hogy meleg, leszbikus, biszexuális vagy transznemű.

– Még hogy én?! Marhája! Tulajdonképpen csak bevezető kérdés volt, valójában arra vagyok kíváncsi, hogyan viszonyul a semleges nemű emberekhez.

– Ejsze már olyanok is vannak?

– Egyelőre hivatalosan csak egy, de biztos lesznek többen is.

– És ki az, nem Angela Merkel? Nekem mindig is gyanús volt…

– Nem. Egy ausztrál pofa, bizonyos Norrie, akit az Ausztráliai Legfelsőbb Bíróság nemrég törvényesen elismert mint az első semleges nemű embert. Az eredetileg férfiként született Norrie nemi átalakító műtéten esett át, ami nem sikerült, ezért kérvényezte, hogy a semleges nem szerepeljen a személyijében.

– Egészségére! De akkor hogyan könnyít magán ezután, például egy étteremben? Merthogy így már se a férfimosdóba, se a nőibe nem mehet be.

– Mittudomén…, majd kitesznek neki egy bilit a kettő közé. Viszont olvastam ennél is durvábbat: egy svédországi óvodába „semleges nemű” gyerekek járnak, vagyis nincsenek kisfiúk vagy kislányok, csak „barátok”.

– S a szüleik hagyják ezt az ökörséget?

– Mi az hogy, óriási a túljelentkezés! A fiúk együtt főznek a lányokkal a játékkonyhában, de a tűzhely mellé gondosan oda van készítve a Lego és más építőjáték is, hogy „a gyerekekben ne épüljön fal a kétféle tevékenység között. Hangsúlyozottan ügyelnek arra, hogy toleranciát alakítsanak ki a kicsikben a homoszexuális, leszbikus, biszexuális és nemváltó emberekkel szemben”.

– Akkor jó sok kis Norrie kerül majd ki onnan…

– Még van: „a könyvespolcon a mesék között egy olyan történetet tartalmazó könyvecske is helyet kapott, amelyben két fiúzsiráf azon kesereg, hogy nem lehet kiszsiráfjuk, ám később megvigasztalódnak, amikor találnak egy magányos krokodiltojást. A Hófehérke- vagy a Csipkerózsika-féle mesekönyvek hiányoznak, hiszen ezek a klasszikus mesék éppenséggel aláhúzzák a nemi sztereotípiákat, ellenben a polcokon sorakozó kötetek majdnem mindegyike foglalkozik a meleg párokkal, egyedülálló szülőkkel vagy örökbefogadott gyerekekkel”.

– Nem vagyok én pszichológus, hálistennek, de szerintem nem minden sztereotípia rossz.

– Hát ja, ezek összekeverik jézuskát a géppuskával s a sztereotípiát az előítélettel. Beszéljünk inkább férfias dolgokról: múlt héten megjelent a Nőileg.

– Hülye! Az meg micsoda, az RMDSZ horgolótagozatának a periodikája?

– Az első erdélyi női havibaj, izé, havilap, amely értelemszerűen az erdélyi nőkről és nőknek szól, és tízezer példányszámban nyomtatják.

– Vélhetően csak az első számot… Apropó, RMDSZ: hallotta, hogy a vásárhelyi szervezet bekeményített?

– Már éppen ideje volt. Milyen értelemben?

– Kiadtak egy sajtóközleményt, amelyben határozott fellépést követelnek a hatóságoktól az utóbbi időben aggasztóan fokozódó magyarellenesség megfékezésére, lásd március tizenkilencedikei vátrás tüntetés, a Nemzeti Színház pannójának megrongálása, több helységnévtábla feketére mázolása a város környékén, az egykori barátok temploma főtéri tornyának behorogkeresztezése, illetve a Maros Kosárlabdaklub mérkőzésén történt gyalázatos incidens, amikor a nagyszebeni szutykosok, pardon, szurkolók nagyvonalúan felkínálták nekünk a micsodájukat egy, a stadionba bevitt óriásbanneren.

– Én mindig örvendek, amikor román fiatalok magyarul tanulnak, sőt, még írnak is, függetlenül attól, hogy mit. Kíváncsi vagyok, lesz-e valamilyen következménye, mert szerintem aligha. Ugyanakkor a hatóságokat fölösleges noszogatni, elég határozottan lépnek fel mostanában, csak kár, hogy szinte kizárólag velünk, magyarokkal szemben: hol a főtéri faölelgetős villámbődület részvevőit igazoltatják, nyilvánvalóan megfélemlítési szándékkal, hol a (nagy)piaci – zömében magyar – kofákat rohanják le a fekete maszkos csendőrnindzsák.

– Épp hallottam. Tündi néni nagy barátja, a városi piacigazgatóság vezetője, Vasile Filimon elmondta: ő sem tudott a razziáról, és enyhe túlzásnak tartja, hogy a kora reggeli órákban a piacon levő 25 árust 50 fekete álarcos és rendőr ellenőrizze.

– Maholnap az ócskapiaci rongyos máriskókat is tengerészgyalogosok, idegenlégiósok vagy elit kommandósok fogják kontrollálni. Szegény zöldségárus mámiknak még egy cingár újpetrezselyem se fért volna be, úgy beparáztak a Zorro-brigádtól, egyikük pedig azt hitte, hogy itt forgatják a Men in Black – Sötét zsaruk negyedik részét.

– Aztán hány veszedelmes pityókacsempészt, galád zöldhagymaüzért és körözött karfioldílert füleltek le?

– Természetesen egyet sem. Kiszabtak néhány kisebb pénzbírságot, jobbára a látszat kedvéért, és eredtek dolgukra.

– Ezekről a csókákról jutott eszembe: képzelje, olvastam egy történelmi portálon, hogy Napóleonnak töpörödött, mindössze négy centiméteres pénisze volt. Mit szól hozzá?

– Lehet, viszont megcsinálta egész Európát!


Share Button
Ennyien olvasták: 380

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.