Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Jórészt felhős
Csütörtök
Jórészt felhős
Borús
Holnap
Borús
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Hacsek és Sajó

Központ május 29, 2014 Vélemény

MolnarTiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Melyik a kedvenc gyümölcse? / – A meggy. De nem ám a fáról szedett… / – Hanem? / – A visinátás demizson alján maradt! / – Gondolhattam volna. A málnát nem szereti? / – Szeretem, de a málnabort még jobban. / – Málnából is lehet bort csinálni? / – De még milyet! Én minden évben készítek; egyszer megkínáltam vele egy medvét, azóta ő gyűjti nekem a hozzávalót. / – Ne mind ökörködjön állandóan! Hogyan kell?

– Rém egyszerű: az összezúzott málnát három napig előerjeszti, utána kipréseli, majd a visszamaradt cefrét vízzel leforrázza, újra kipréseli, a két préslevet összecsandargatja, ráküldi a cukorból főzött szirupot, belepattint egy diónyi élesztőt, majd pár napig kotyogós demizsonban erjeszti, s miután szépen letisztult, üvegekbe tölti és légmentesen ledugaszolja. De miért kérdezte, hogy szeretem-e a málnát?

– Mert a minap olvastam, hogy roppant egészséges: akárcsak a legtöbb piros színű gyümölcs, a málna is rengeteg vitamint, nyomelemet és antioxidánst tartalmaz, például ként is, ami visszaadja a bőr szépségét, és a haj is sűrűbb és csillogóbb lesz tőle.

– Elhiszem, de én akkor se fogok szappant vagy sampont főzni belőle bor helyett.

– Továbbá javítja az anyagcserét, és másnaposságra is kiváló.

– Kivéve, ha málnabortól másnapos, mert akkor garantáltan a fülén fog visszajönni.

– Fogyni is lehet vele a cikk szerint: ha egy hónapig minden reggel éhgyomorra elfogyasztunk 200 grammot, csökken az étvágyunk, mivel teltségérzet alakul ki.

– Az már biztos! Ha én reggel korán betolnék húsz deka málnát, délig fel se állnék a budiról. De én ennél érdekesebbet olvastam: tippelje meg, mennyibe kerül a világ legdrágább vodkája.

– Lövésem sincs, de biztos többe, mint egy üveg házilag kotyvasztott málnabor.

– Kicsivel igen: a Leos Verres Luxury Group által gyártott Billionaire Vodka, amit kristálytiszta, gleccserjégből olvasztott vízen és gyémánttal dúsított gabonán szűrnek át, 3,7 millió(!) dollárba kerül.

– Nem olcsó.

– Hát nem, viszont egy ötliteres üveg kerül ennyibe.

– Akkor mégse olyan drága. Lehet, veszek majd egy fél decit, ha Honduras nyeri a foci vébét.

– Hogyhogy?

– Megnézegettem a fogadóirodák ajánlatait. A legtöbben az ötszörös világbajnok házigazda brazilokat tartják a legesélyesebbnek a végső győzelemre, rájuk háromszoros pénzt fizetnek, és a nyereményszorzók alapján még három válogatottat tartanak kiemelten esélyesnek: a spanyolokat, az argentinokat és a németeket, az ő győzelmük esetén hatszoros, kilencszeres, illetve tizenegyszeres zsetont lehet kaszálni, ha még a vébé kezdete előtt fogad rájuk.

– De hogy jön a képbe Honduras meg a méregdrága vodka?

– Hondurasnak van a legnagyobb nyereményszorzója: 2500! Elhatároztam, hogy megteszem őket vagy száz lejjel.

– Inkább sörözzük el azt a pénzt, hiszen nyilván annyi esélyük sincs nyerni, mint Oszáma bin Ládennek a posztumusz Nobel-békedíjra.

– Azt sose lehet tudni! Emlékezzen csak például arra, mit műveltek a görögök a 2004-es Európa-bajnokságon; abszolút esélytelen töltelékcsapatnak tartották őket, és végül megnyerték; a legnagyobb angol bukméker irodák 500:1-re taksálták az esetleges hellén győzelmet az Eb kezdete előtt!

– Tényleg, erről meg is feledkeztem.

– Ej, ha akkor rájuk fogadtam volna egy nagyobbacska összeggel! Azóta is az ouzóval töltött aranyszélű márványmedencémben áztatnám a tökömet görög szépségkirálynők, ciprusi szupermodellek és égei-tengeri sellők társaságában, a saját szigetemen.

– Ja, és reggelente Conchita Wurst borotválná, mi? Hát azt hallotta, hogy a román külügyminiszter, Titus Corlatean a kárpátaljai magyaroktól is sajnálja az autonómiát?

– A jó édesanyja csúnyájából nem sajnál valamit?

– A TVR-ben ment neki Orbán Viktornak múlt héten, amikor elfogadhatatlannak nevezte a magyar miniszterelnök által Kárpátaljára kért területi autonómiát. „Nem értünk egyet ezzel az állásponttal. Ezek az etnikai alapú autonómiaformák elfogadhatatlan dolgok, mivel nincsenek elfogadott európai normák” – mondta.

– Teszek én rá, hogy miket mond ez a (fa)szén alapú életforma! Van viszont egy találós kérdésem: mit nem kért soha az RMDSZ?

– Bocsánatot?

– Azt se, de ez durvább: autonómiát!

– Ki mondta és mikor?

– Victor Ponta múlt pénteken, a szászrégeni hegedűgyárban tett látogatása alkalmával.

– Ennek is a gyárlátogatás a hobbija, mint Ceausescunak?

– Az most mellékes; lényeg, hogy kampányfogásnak nevezte a Székelyföld területi autonómiájának tervét az RMDSZ részéről, majd hozzátette: a koalíciós együttműködés során soha nem vetődött fel ez a téma, az RMDSZ soha nem kérte az autonómiát!

– Én mindig is sejtettem. Viszont kampányfogásnak ezúttal is jónak bizonyult, sikerült be-, illetve visszamászniuk az EP-be.

– Sikerült, de hogy?

– Na hogy?

– Úgy, hogy az EMNP egyáltalán nem, Tőkés pedig FIDESZ-listán indult, ráadásul még az MPP is besorolt mögéjük-melléjük-alájuk…, szóval jobb, ha nem vágnak fel azzal a két csóró mandátumukkal.

– Szinte meglett a harmadik is…

– Ja, az autonómia is szinte meglesz. De visszatérve a foci vb-re: én azért drukkolok, hogy Nigéria kerüljön össze Németországgal a csoportselejtezők után.

– Miért?

– Mert akkor lőttek a politikai korrektségnek – minimum 90 percig a következő felirat fog pompázni sok százmillió tévékészülék felső sarkában: NIG-GER!

Share Button
Ennyien olvasták: 240

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.