Központ
2018. július 20. péntek, Illés

Hányingerkeltő kontrasztok

Ferencz Zsombor május 10, 2015 Vélemény

zsombor_kpontPéldául az, ahogyan minduntalan nyalják-falják egymást a megtorló hatalom és a tulipános szövetség jeles figurái. Amint a MOGYE magyar tagozatának a fő aláásója jópofizó kongresszusi díszmeghívottá vedlett. Aztán, amikor véget értek az ünnepek, és felszínre kerültek a kényes kérdések, azon nyomban egymás torkának estek. Aztán egy kis idő múlva megint csak bájologtak, enyelegtek. Hiszen együtt tolják a „nagy bukaresti pénzbedaráló szekeret”. Közben utolsó nyilatkozatait adta Magyarországon a „bujdosó székely”, megszokottá vált a cserbenhagyott harcostársuk börtönviselése, és tehetetlenül nézték, amint újabb és újabb meghurcolások következnek. De nem váltott ki felháborodást Rácz vagy Mezey ügye. Ők magyarabbak a magyaroknál. Őket vihették, büntethették, akaszthatták, vagy akár fel is menthették.

És magyar alpolgármesteri széket „kaptunk” Váradon, Kolozsváron, Vásárhelyen. Mindenhol nagyon jó az együttműködés a városvezetőkkel. Minden a legnagyobb rendben. Jöhetnek a hangzatos nyilatkozatok, a hivatalos rendezvények, az adófizetők pénzét megtizedelő projektek. Jön „István, a király”, „Balázs, a zongorabűvész”, sőt, a kedvünkért még Szent László is életre kelhet. Hadd lássák az emberek, hogy a tisztelt önkormányzati elöljárók mennyire szeretnek minket. Csak ne kérjünk utcanévtáblákat, ne akarjunk kétnyelvűsíteni, ne okozzunk kényelmetlen helyzeteket. Zavartalanul folyik a rongyrázás, a gulyásfőzés, a faültetés. Viszont a megoldatlan problémák, a lényeges kérdések, azok mind-mind civil kurázsit igényelnek.

A hányingerkeltés világrekordját azonban mégis az a „Harmónika” elnevezésű rendezvény döntötte meg, amelyen a „Táblaölő Bretfi”-ként elhíresült vásárhelyi rendőrfőnök húzta el a magyar hivatalosságok nótáját, élükön a csíkszeredai nagykövettel és a vásárhelyi alpolgármesterrel. Miközben a város bátrabb lakosainak egy csoportja amiatt rettegett, hogy mi lesz a kilátásba helyezett több tízezer lejes büntetésekkel, Bretfi és csapata vígan kergette a labdát a bárgyú követekkel és önkormányzati képviselőkkel. Hosszasan kell majd kezelniük magukat mindazoknak, akik tudomást szereztek erről a szerencsétlen rendezvényről. Akikben hányás, hasmenés, sárgaság vagy egyéb rosszullét keletkezett attól függően, hogy kinek mennyire érzékeny az „emésztése”. Az is lehet, hogy egy életre elmegy a kedve a „harmónikától” és a labdakergetéstől. Inkább szerveztek volna kétnyelvűtábla-célbadobó versenyt. Ha lett volna ilyen tábla, és ehhez méltó önkormányzati képviselő. Így azonban nem maradunk mással, mint az izzadságszagú, undorító mérkőzésekkel, a látszatpolitizálással és a többi hányingerkeltő összeröffenéssel.

Share Button
Ennyien olvasták: 559

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.