Központ
2020. augusztus 09. vasárnap, Emőd

Harc a túlélésért

Központ szeptember 15, 2011 Vélemény

Harc a túlélésértLaci

Színt vallott az RMDSZ, azaz nyilvánosan is megerősítette, amit már amúgy is tudtunk, hogy tesznek a nemzeti összefogásra. „Az RMDSZ számára jelenleg nem prioritás, hogy együttműködési lehetőségeket keressen más romániai magyar politikai szervezetekkel a jövő évi helyhatósági és parlamenti választásokra” – jelentette ki az Agerpresnek Markó Béla miniszterelnök-helyettes. Ezzel az alakulat februárban visszalépett elnöke nyilvánosan nemet mondott a magyar kormány, illetve a Fidesz felől érkező „direktívákra”.

Úgy látszik, az RMDSZ berkeiben süket fülekre talált az egység újrateremtésére, az összefogásra való felhívás, amit az utóbbi időben Tőkés László is az erdélyi magyar politikai élet „kategorikus imperatívuszaként” emleget. Tegyük mindjárt hozzá: az a Tőkés, akinek hívei éppen egy új párt bejegyzésén fáradoznak. Igaz, egyelőre nem sok sikerrel. Nos, azt kell gondolnunk, nem véletlenül mondta Markó azt, amit mondott, hiszen a koalíciós díszletek mögött éppen most folynak azok a tárgyalások, amelyek a hatalom mindenáron való átmentését célozzák.

Az RMDSZ-nek pedig semmi sem fontosabb, mint a kormányzás – erről éppen Kelemen Hunor elnök nyilatkozott a minap. Összefoglalva: az RMDSZ jelen pillanatban úgy érzi, nincs kényszer a magyar összefogásra.  Az MPP és a bejegyzés előtt álló Tőkés-párt, az EMNP képviselői ezzel szemben úgy vélekednek, fontos az összefogás. Egyelőre nem tisztázott: ki kivel szeretne összefogni? Az MPP legutóbbi kongresszusán az erdélyi magyar jobboldal egységét szorgalmazták, s Szász Jenő név szerint Tőkést és csapatát is a jobboldali táborba hívta. Ezzel szemben Tőkésék hallani sem akarnak Szász Jenőről és az MPP-ről, a jelek szerint inkább az RMDSZ-szel tárgyalnának, lépnének egyezségre. Az a tény, hogy a Tőkés-csapat éppen Vass Leventét nevezte meg saját marosvásárhelyi polgármester-jelöltjeként, azt a feltételezést erősíti, hogy háttéralkut kötöttek, kiegyeztek az RMDSZ-szel. Nem volna ez előzmény nélküli, hisz korábban maga Tőkés is RMDSZ-listáról került az EP-be. Tagadhatatlan: ez idő szerint Tőkésék szívesebben ülnek le tárgyalni a posztkommunista RMDSZ-szel, mint a hozzájuk hasonlóan jobboldali MPP-vel. Nos, ez olyan ellentmondás, aminek feloldását a párt bejegyzése esetén nem kerülhetik meg.

Az idézett Markó-kijelentés fényében úgy tűnik, az RMDSZ szerint semmi sem veszélyezteti politikai hegemóniáját. Akkor pedig számukra teljesen mindegy, hogy bejegyzik-e az EMNP-t vagy sem. A sikertelen pártalapítási kísérlet óriási presztízsveszteséget jelentene mind Tőkés Lászlónak, mind híveinek. Az EMNP hivatalos elismerése esetén viszont annak örülhetnek majd Markóék, hogy megoszlik az RMDSZ ellenzéke. Mert tetszik, nem tetszik, egyelőre az a helyzet, hogy nem jött el az összefogás ideje, az a bizonyos ingamozgás a szétfejlődés irányába mutat. Majd esetleg a választások után… Aminek most vagyunk tanúi, az nem más, mint az MPP és a „Tőkés-párt” közötti küzdelem a túlélésért, illetve a Fidesz kegyeiért.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 694

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.