Ferenc Zsombor
Vélemény

Hasznos tanács ügyintézőknek

Ferenc ZsomborHasznos tanács ügyintézőknek

Számtalanszor előfordul, hogy tehetetlenül állunk egy intézménnyel vagy egy hivatallal szemben, amikor mindössze a jogos igényeinket szeretnénk érvényre juttatni. A tisztelettudó magatartással, szóban megfogalmazott kéréseinket nagyon gyakran pimaszul visszautasítják, és nem marad más hátra, mint csalódottan távozni a helyszínről.

Nagyon nehéz egy ilyen szóváltásból győztesként kikerülni, mert az említett rendszerek jól össze vannak hangolva, az egyszerű halandók megalázása mindennapi gyakorlat házuk táján. Hiába írunk a panaszkönyvbe, hiába kéretjük a főnököt, a legnagyobb hatást talán azzal érjük el, ha mértéktelen üvöltözésbe kezdünk és krízishelyzetet teremtünk. Ilyenkor mindenki megijed a váratlan viselkedésünktől. Érdemes kipróbálni! Persze, ha annyira jólnevelt valaki, hogy képtelen egy ilyen „hangos” színjátékot előadni, az alábbi jól bevált módszerhez folyamodhat.

A konkrét példa most legyen egy gyógyszertár, ahol rendszeresen visszautasítják az olcsó és hatékony gyógyszerek kibocsátását, de ehelyett minden egyes alkalommal sokkal drágábbakat kínálnak fel (sajnos ez a helyzet szinte minden egyes gyógyszertárban fennáll, és erre pontos bizonyítékokkal rendelkezem). Amennyiben kitartunk az eredeti választásunk mellett, hogy ne a drágább gyógyszereket vegyük meg, hanem az olcsóbbakat, mindannyiszor visszautasítanak azzal a kifogással, hogy nem kaphatóak a kiválasztott termékek, de a lerakatokba sem hoznak már belőlük és egyszerűen lehetetlen a mi kérésünket teljesíteni. A gyógyszerforgalmazás egy államilag felügyelt tevékenység, és bizony szélmalomharcra vagyunk ítélve, ha a rendszerben tapasztalható (egyesek által tudatosan fenntartott) hiányosságokat orvosolni szeretnénk. Csak a pénzünk átvételét tudják garantálni, egy megbízható és fenntartható orvosi- és gyógyszerellátást már nem. Így aztán joggal érezhetjük a kiszolgáltatottság terhét a vállunkon, amikor kapcsolatba kerülünk az egészségügyi rendszerrel.

Mi is legyen erre a helyzetre a megoldás? Szerezzünk egy – nem föltétlenül működőképes – nagy videókamerát és egy jó barátot, aki így felszerelkezve elkísér minket. Ezenkívül rögzítsünk a gallérunkra – minél láthatóbb helyre – egy mikrofonnak tűnő kis szerkezetet. Izgatottan lépjünk be az említett helyiségbe, és mondjuk el az óhajunkat. Ha az eladó tekintete találkozik a gallérunkra rögzített szerkezettel, nyugodtan számíthatunk a pozitív hozzáállására. Amennyiben ez a „kontaktus” nem következik be, akkor vessünk egy pillantást magunk mögé, amint a barátunk az üzlet bejáratánál „videózza” a jelenetet. Győződjünk meg arról, hogy az illetékesek tudomására jutott, hogy „rejtett kamerás felvétellel” folyik.  Kívülről (az utcáról) szabad vételezni, a mikrofon pedig vezetéknélküli összeköttetésben állhat a kamerával. Egy ilyen „ügyintézés” során, ha jó a forgatókönyv, a dramaturgia, a rendezés és a főszereplő, szinte kizárt, hogy elmaradjon a várva várt siker! A mi esetünkben, ha esetleg nincs kéznél a keresett termék, megígérik, hogy rövid időn belül beszerzik. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel addig, amíg még reagál rá a kiszemelt intézmény, amíg tartanak egyesek a sajtó- és a nyilvánosság hatalmától.


Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.