Központ
2020. május 30. szombat, Janka, Zsanett

Hazudj valami szépet!

Szentgyörgyi László május 12, 2016 Vélemény

MONDOM A MAGUNKÉT

Gőzerővel indult a választási kampány, folyik a szegény, mert tájékozatlan, ebből következően kiszolgáltatott választópolgárok manipulációja, méghozzá ezerrel. Ember legyen a talpán, aki követni képes az eseménynek szánt pótcselekvések, az igazmondásként eladott blőd okoskodások véget nem érő sorát. Feltehetőleg a kampány lejártával, a választás után, valamelyest csökken az iram. Hogy aztán ősszel, a parlamenti választások előtt újra fokozódjon.

Az ilyenkor szokásos nagyotmondások sorába illik a kampánynyitó napon közzétett közvélemény-kutatás adatainak ismertetése is, amelynek legfőbb következtetése: már csak egy paraszthajszál választ el a magyar összefogás jelöltjének, Soós Zoltánnak a győzelmétől. Merthogy – legalábbis a köz véleményének kutatói szerint – Dorin Florea támogatottsága jelenleg 38 százalékon, míg Soós Zoltáné 33 százalékon áll. Mit áll? Ellenállhatatlanul mozog – méghozzá egymással ellentétes irányba: a Floreáé nyilván csökken, a Soósé viszontag nő. Ezt ugyan expressis verbis nem mondta ki a Kvantum Research – az RMDSZ házi közvéleményt kutakodó cége –, de nyilván ezt próbálja sugallni a választópolgárok felé. Nem tehetem meg, hogy ne idézzem a Churchillnek tulajdonított mondást: „csak annak a statisztikai adatnak hiszek, amelyet magam hamisítottam”.

Gyaníthatóan ezt az elmozdulást próbálja majd jelezni – persze csak közvéleménykutatásilag – az a felmérés, amelynek szinte-szinte magam is részese lettem. Történt, hogy múlt pénteken 11 körül becseng a telefonom, egy kedves női hang megkérdezi tőlem: hajlandó lennék-e két kérdésére válaszolni? Az igenlő feleletem után, máris felteszi az elsőt: a vásárhelyi polgármesterjelöltek közül kire adnám a voksom? Egyikre sem, válaszolom. Erre hirtelen elköszön. Kérdem: rendben, de melyik lenne a második kérdés? Aszongya, nem aktuális. Ezek szerint, ha azt felelem, hogy Soósra voksolnék, jár nekem a második kérdés, ha azt felelem, hogy nem, akkor nem jár? Gondolom, az első esetben beleszámítják a válaszomat a felmérés kiértékelésekor, azaz akkor, amikor kimutatják, hogy Soós már egyértelmű favorit, s Florea mehet a kukába.

Végül, hadd idézzem a klasszikust – az RMDSZ-ben jól tudják, kire gondoltam –: nem közvélemény-kutatást, hanem választást kell nyerni. Addig is: ha már Soósnak olyan jó mutatókat „kutattak”, talán – pusztán a bajtársiasság jegyében – a Néppártnak is hazudhattak volna legalább egy 5 százalékos szavazási szándékot… Pusztán az összefogás jelöltje melletti kiállásuk miatt is…

Share Button
Ennyien olvasták: 761

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.