Központ
2020. augusztus 14. péntek, Marcell

Helyzet van!

Központ november 7, 2013 Vélemény

LaciokMORGÓ

Helyzet van!

Az utóbbi hetekben, hónapokban örvendetes módon megélénkült az erdélyi magyar politikai és közélet. Az állítás különösen érvényes Marosvásárhelyre. Mint ismeretes, az egykori Székelyvásárhely – nemcsak a 89-es rendszerváltás óta, hanem lényegében már jóval azelőttől is – frontvárosnak számít, a román homogenizációs törekvések legfontosabb célpontjának. A helyi magyar közösség térvesztése folyamatos, megállíthatatlanságában ma már csak igen kevesen hisznek. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy az ezredforduló tájékán az etnikai arány átbillent a románság javára, az azóta tartott helyhatósági választások pedig a magyar képviselet folyamatos gyengülésével jártak. Úgy tűnt, a sorozatos kudarcélmények megtörték a vásárhelyi magyarság gerincét, önbizalmát vesztett, másodrendű állampolgárságukba végleg belenyugvó emberektől pedig közösségi kiállást aligha lehet elvárni.

Ez volt a helyzet, ilyen volt a közhangulat a városban azt megelőzően, hogy sor került a Székely szabadság napja alkalmából tartott március 10-i demonstrációra. Az akció sikere – ne feledjük, 30 ezren voltak a Postaréten, annak ellenére, hogy az RMDSZ vezérkara távolmaradásra szólította fel híveit – jótékony hatással volt a helyi magyar lakosságra – de nem csak –, növelte önbizalmát, amely az 1990-es márciusi események óta folyamatosan a padlón volt. A magyar kulturális napok, a Vásárhelyi Forgatag nevű rendezvénysorozat körüli városházi hivatali packázások, az azokra adott határozott válaszok pedig megerősítették abban a tudatban, hogy képes és hajlandó mozdulni a közösséget érintő ügyekben is. A civil szférának a nyelvi jogok melletti határozott kiállása – előbb az általános iskolai magyar feliratokért, majd a kétnyelvű piaci árcímkékért – már erejére, megkerülhetetlenségére is rádöbbentette a vásárhelyi magyar közösséget. Nélkülük, kényszerítő példájuk nélkül nehezen hihető, hogy a megyei és vásárhelyi önkormányzati képviselők magyarul szólaltak volna fel a képviselőtestületi üléseken. Jobb későn, mint soha. Legvégére hagytam: annak bizonyságául, hogy Vásárhely – tágabb értelemben Marosszék – lakossága hajlandó jó cél érdekében mozdulni, hadd említsem a legfontosabbat, az október 27-ei menetelésen való tömeges részvételt, amelyre – ne feledjük – minden politikai és civil szervezet lehetősége szerint egyaránt mozgósított.

A felsoroltakból egyértelműen az tűnik ki, hogy helyzet van! Ezt pedig egyre többen ismerik fel. Csak remélni lehet, hogy tesznek is azért, hogy a helyzet állandósuljon. Csak ne feledjék: a civilek nem vehetik át a politikum szerepét, legfennebb kivételes, rendkívüli esetekben. A pillanatnyi állás szerint pedig a civil szféra egy lépéssel a politika előtt jár, jelenleg ő diktálja az iramot, tematizálja a közbeszédet, szabja meg a politikai cselekvés irányát. A politikumnak minél hamarabb alkalmassá kell tennie önmagát, szervezeteit arra, hogy érvényesítse a közösségi akaratot. Legyen szó autonómiáról, magyar tannyelvű állami egyetemről, anyanyelvhasználati jogokról stb. Hogy senki se mondhassa majd – sem Vásárhelyen, sem másutt –, hogy ezt a helyzetet is kihagytuk.

Share Button
Ennyien olvasták: 403

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.