Központ
2018. január 16. kedd, Gusztáv
Jégsörét
Kedd
Jégsörét
Jégsörét
Szerda
Jégsörét
Jórészt felhős
Csütörtök
Jórészt felhős

Helyzetkép csata előtt

Központ április 13, 2012 Vélemény

LaciHelyzetkép csata előtt  

Az utóbbi héten rendkívül felgyorsultak az események a vásárhelyi magyar polgármester-jelölt személyének kiválasztását illetően. Közel fél esztendeig úgy tudtuk – legalábbis ez jött át a médián –, hogy Vass Levente a legalkalmasabb, a legrátermettebb, ő az a személy, aki körül megteremthető a vásárhelyi magyar összefogás, azaz ő a legek legje. A hétvégére viszont kiderült, hogy mégsem…

 

Amiként az is, hogy most Frunda György a legek legje… Nem tudni, mi volt a fordulat közvetlen kiváltója, de tagadhatatlan, sokakat váratlanul ért. Mindenesetre az RMDSZ-nél már hagyomány, hogy az utolsó előtti pillanatban, a hivatalos kampánykezdet előtt vonja vissza már megnevezett polgármester-jelöltjét. Ez történt korábban Csegzi Sándorral, s ez Vass Leventével is.

Amikor felmerült a Vass Levente neve lehetséges polgármester-jelöltként, de különösen, amikor az RMDSZ illetékes fórumán is ő lett a kiválasztott, nos, akkortól – s azóta még sokáig, pontosabban a szerdai fordulatig – úgy tűnt, viszonylag a Néppárt profitálhat a legtöbbet a helyzetből. Igaz, akkoriban még az volt a látszat, legalábbis ezt sulykolta a néppárti suttogó propaganda, hogy övéké az érdem, hogy ők nyelették le a békát az RMDSZ-szel. Sőt, néppárti berkekben már választási koalícióról, közös jelöltlistáról is vizionáltak egyesek… S nem mellékesen arról, hogy sikerült padlóra juttatniuk a vetélytársat, az MPP-t, amely akkoriban teljesen elszigetelődni látszott: sem esélyesnek tűnő polgármester-jelöltje, sem szövetségese nem volt. Igaz, ez utóbbi most sincs. Amint az RMDSZ kezdett bekeményíteni, amint kezdett körvonalazódni az álláspont, miszerint Vass Leventét kizárólag a saját jelöltjüknek tekintik, ebből következően pedig csak a tulipán jele alatt képzelhető el indulása, akkortól kezdett bonyolódni a helyzet. Az álmodott összefogás az RMDSZ értelmezése szerint azt jelenti, hogy bárki előtt szabadon támogathatja, felsorakozhat az ő – az RMDSZ – jelöltje mögé. Punktum. A helyzet máig sem változott.

Frunda György jelöltségének bejelentésével nagyot változott a helyzet, legalábbis a magyar oldalon. A korábbi jelölt visszavonásával az EMNP padlóra került, sem polgármester-jelöltje, sem jelöltlistája nincs. Ez utóbbi lehet utolsó reménysége, hogy esetleg bekerüljön az önkormányzati képviselőtestületbe. Az MPP-nek sem könnyű a helyzete, különösen, miután Frunda kijelentette, szerinte csak párton belül van értelme az előválasztásnak. Ha jelöltje, Benedek Imre kitart a jelöltség mellett, akkor egy esetleges kudarc után – különösen, ha ő kapja a kevesebb voksot – nem szabadulhat a vádtól, hogy miatta nem sikerült visszaszerezni a polgármesteri széket. Kérdés: a professzor vállalja-e ennek ódiumát?

És végül néhány szót az RMDSZ-ről. Közhelynek számít, hogy a politika a kompromisszumok művészete. Úgy tűnik, esetünkben most jött el a kompromisszumok ideje. Az RMDSZ-nek – ha a győzelem a cél –, akkor engedékenynek kell mutatkoznia. Három-, hat-, kilencezer voksért, amennyire a vetélytársai számíthatnak, igencsak megérné, ennyi szavazat sorsdöntő lehet a végelszámolásnál. Gondolom, Frunda is tudja, hogy az engedékenység nem a gyengeség, hanem az erő, a bölcsesség jele…

Share Button
Ennyien olvasták: 204

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.