Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Helyzetkép csata előtt

Központ április 13, 2012 Vélemény

LaciHelyzetkép csata előtt  

Az utóbbi héten rendkívül felgyorsultak az események a vásárhelyi magyar polgármester-jelölt személyének kiválasztását illetően. Közel fél esztendeig úgy tudtuk – legalábbis ez jött át a médián –, hogy Vass Levente a legalkalmasabb, a legrátermettebb, ő az a személy, aki körül megteremthető a vásárhelyi magyar összefogás, azaz ő a legek legje. A hétvégére viszont kiderült, hogy mégsem…

 

Amiként az is, hogy most Frunda György a legek legje… Nem tudni, mi volt a fordulat közvetlen kiváltója, de tagadhatatlan, sokakat váratlanul ért. Mindenesetre az RMDSZ-nél már hagyomány, hogy az utolsó előtti pillanatban, a hivatalos kampánykezdet előtt vonja vissza már megnevezett polgármester-jelöltjét. Ez történt korábban Csegzi Sándorral, s ez Vass Leventével is.

Amikor felmerült a Vass Levente neve lehetséges polgármester-jelöltként, de különösen, amikor az RMDSZ illetékes fórumán is ő lett a kiválasztott, nos, akkortól – s azóta még sokáig, pontosabban a szerdai fordulatig – úgy tűnt, viszonylag a Néppárt profitálhat a legtöbbet a helyzetből. Igaz, akkoriban még az volt a látszat, legalábbis ezt sulykolta a néppárti suttogó propaganda, hogy övéké az érdem, hogy ők nyelették le a békát az RMDSZ-szel. Sőt, néppárti berkekben már választási koalícióról, közös jelöltlistáról is vizionáltak egyesek… S nem mellékesen arról, hogy sikerült padlóra juttatniuk a vetélytársat, az MPP-t, amely akkoriban teljesen elszigetelődni látszott: sem esélyesnek tűnő polgármester-jelöltje, sem szövetségese nem volt. Igaz, ez utóbbi most sincs. Amint az RMDSZ kezdett bekeményíteni, amint kezdett körvonalazódni az álláspont, miszerint Vass Leventét kizárólag a saját jelöltjüknek tekintik, ebből következően pedig csak a tulipán jele alatt képzelhető el indulása, akkortól kezdett bonyolódni a helyzet. Az álmodott összefogás az RMDSZ értelmezése szerint azt jelenti, hogy bárki előtt szabadon támogathatja, felsorakozhat az ő – az RMDSZ – jelöltje mögé. Punktum. A helyzet máig sem változott.

Frunda György jelöltségének bejelentésével nagyot változott a helyzet, legalábbis a magyar oldalon. A korábbi jelölt visszavonásával az EMNP padlóra került, sem polgármester-jelöltje, sem jelöltlistája nincs. Ez utóbbi lehet utolsó reménysége, hogy esetleg bekerüljön az önkormányzati képviselőtestületbe. Az MPP-nek sem könnyű a helyzete, különösen, miután Frunda kijelentette, szerinte csak párton belül van értelme az előválasztásnak. Ha jelöltje, Benedek Imre kitart a jelöltség mellett, akkor egy esetleges kudarc után – különösen, ha ő kapja a kevesebb voksot – nem szabadulhat a vádtól, hogy miatta nem sikerült visszaszerezni a polgármesteri széket. Kérdés: a professzor vállalja-e ennek ódiumát?

És végül néhány szót az RMDSZ-ről. Közhelynek számít, hogy a politika a kompromisszumok művészete. Úgy tűnik, esetünkben most jött el a kompromisszumok ideje. Az RMDSZ-nek – ha a győzelem a cél –, akkor engedékenynek kell mutatkoznia. Három-, hat-, kilencezer voksért, amennyire a vetélytársai számíthatnak, igencsak megérné, ennyi szavazat sorsdöntő lehet a végelszámolásnál. Gondolom, Frunda is tudja, hogy az engedékenység nem a gyengeség, hanem az erő, a bölcsesség jele…

Share Button
Ennyien olvasták: 483

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.