Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Hiánypótló

Központ szeptember 5, 2012 Vélemény

Rólunk írták

Hiánypótló

Mármint a Központ című hetilap, mely új színt hozott a romániai magyar sajtó meglehetősen egyhangú világába. Szükség volt egy jobboldali, konzervatív, nemzeti szemléletet sugárzó kiadványra, hisz a hazai sajtópiacon ez a fajta kínálat meglehetősen szegényes. (Van viszont bőven kínálat olyan sajtótermékekből, melyek a Népszabadság kistestvérei akarnak lenni.)

 

A romániai magyar társadalom meglehetősen sokszínű, s bár az erdélyi magyar nem sokat filozofál azon, hogy ő jobb- vagy baloldali, ennek a közösségnek legalább a fele jobboldali beállítottságú és nemzetileg elkötelezett, több mint fele Fidesz-szimpatizáns. Ennek a hatalmas tömegnek kevés lehetősége van az írott sajtóban való képviseletre, hogy a magyar nyelvű rádió- és tévéadókról ne is beszéljünk. Azok tokkal, vonóval az RMDSZ elkötelezettjei.

Jómagam nemcsak azért olvasom a Központot, mert bírálja a „nagy” magyar pártot, hanem azért is, mert a két kisebb párttal szemben is kritikus valahányszor szükség van erre. Tudniillik mára világossá vált, hogy önmagukban ezek sem képesek megváltani minket.

Jó ötletnek tartom a magyarországi lapokból való átvételeket.

Maga a lap aktuális kérdéseket taglal, vezércikkei a lényeges dolgokról szólnak, új szín a humor, de a legfontosabb erénye a szókimondás.

Olvasóként, ha szabad lenne témákat ajánlani, akkor: kíváncsi volnék, mi történik most az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetében, a központi vezetésnek milyen a viszonya a Sapientia EMTE-hez, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségéhez, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületéhez? Érdekes kérdések, melyek megmutatják, hogy valóban az egész erdélyi magyarságot képviselik-e azok, akik melldöngetve állítják, ők az egyetlen, törvényes, választott képviselet.

Share Button
Ennyien olvasták: 391

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.