Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Hogyan (ne) újságírjunk?

Központ április 20, 2012 Vélemény

Molnar TiborHogyan (ne) újságírjunk?

Olvastam valahol, hogy a magyar emberben él egyfajta beépített lelki kényszer a szép, választékos kifejezésmódra; lehet benne valami. Bizonyára nem arra gondolt, aki írta, amikor valaki idegen szavakkal és fölösleges kifejezésekkel túlspilázza, túlfogalmazza a tartalmilag egyébként gyatra mondandóját, fitogtatja ál- vagy félműveltségét, hanem a tetszetős, fülbarát, szókincsgazdag és mindenekelőtt közhelymentes beszédre.

Merthogy oly szép és gazdag e nyelv, hogy szinte bűn nem élni az általa kínált lehetőségekkel, ráadásul még a – nagyjából – kötetlen szórend is a mi malmunkra hajtja a vizet. Más nyelvekben ez nem így van, pl. angolul nem lehet választékoskodni, intelligenskedni, még csak a szinonimák között se válogathatunk kényünk-kedvünk szerint: elég, ha felcseréljük két szó sorrendjét egy mondaton belül, már teljesen mást jelent az egész.

Kétségtelen: a kommunikáció elsődleges célja a gondolatok átadása, továbbítása. Senki nem fogja kijavítani a suk-süköző piaci kofát, nem is volna ildomos. Viszont az, amit egyes újságírók leművelnek, nemcsak az igénytelenség fogalmát meríti ki, hanem bennünket is, cikkeik olvasása közben; sokszor az az érzésünk, mintha meg se próbálnának színvonalasan, igényes(ebb)en fogalmazni, beérik mentális közhelyszótáruk lapozgatásával. Az alábbiakban felsorolunk néhányat preferáltjaik közül. Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást!

Megkeresésünkre elmondta, elöljáró, pontosította, reflektorfényben, stafétabot, új köntösben, 100%-os kedvezmény (ingyenes helyett), jogos tulajdonos, méltán híres, magyar… a nagyvilágban, érvényesült a papírforma, kiértesít, élő példa, nagyérdemű, megtalálja a közös hangot (főleg gyerekekkel), magasságában, bábáskodik, a maga nemében, alulmúl, érdemben, tekintetében, mentén, gombamód szaporodnak, titkos fűszer/recept (gulyásfőző versenyen), a falu apraja-nagyja, kezdetét veszi, világot jelentő deszkák, Fortuna kegyeltje, hőmérő higanyszála, kézjegyével lát el, enged következtetni, sokadik alkalommal, még az időjárás is/se kedvezett, otthont ad, való tekintettel, behatárol, tudat (mint ige), vérkeringés, mozgatórugó, már sokszor megírtuk, de, színpompás, minden eddiginél, lehív (uniós pénzt), áramütésként, felüti a fejét, ítéletidő, vezérfonal, sajtóértesülések szerint, folyékony kenyér, alkalomnak megfelelően, ami azt illeti, na már most, beharangozták, teret kap/hódít, siker koronázza, a bőr nem felejt (bármilyen strandos cikkben), apró figyelmesség, lemarad a dobogóról, ilyen és ehhez hasonló, zajlanak a munkálatok, x lelket számláló, személyes ambíció, mód és lehetőség, kisugárzás, kalauzol, skála, gyerekcipőben jár, alfája és omegája, egyéni látásmód, mérföldkő, emberemlékezet óta, önfeledt szórakozás, jövő zenéje, (a zene, természet stb.) szerelmesei, helyileg, zökkenőmentesen, kedves gesztus, érem másik oldala, etnobotanikai szerek (nonszensz), meghatározó egyéniség, öreg kontinens, annak rendje és módja szerint, bebizonyítja tudását (vizsgán), kellemes kikapcsolódást ígér, ki hitte volna, karcolásokkal megúszta, korántsem, megrendezésre kerül, kritikus pont, szigetország, keretében, ízelítőt ad, létesítmény, maga a…, leszögezte, hirtelen beköszöntő, dekoncentrált (nem szétszórt figyelmű, hanem „kihelyezett” értelemben használja a marha), a sors iróniája, kiürült a pénzalap (elfogyott a pénz helyett), örök érvényű sorok, immár, külön köszönet, fogyasztói társadalom, egyike a…, hangulatos tábortűz, meghozza a gyümölcsét, und so weiter…


Share Button
Ennyien olvasták: 733

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.