Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Hogyan tovább?

Központ augusztus 29, 2012 Vélemény


LaciHogyan tovább?

Egy politikai párt, alakulat életében a rendszerint négyévente sorra kerülő választások jelentik a legfontosabb állomásokat. Eme megméretkezések, sőt megmérettetések alapján dől el, ki mennyit ér. Legalábbis a politikai porondon. Általában egyetlen párt sem folytathatja ott, ahol a választások napján abba hagyta. Minden magára valamit is adó alakulat, szervezet életében új fejezet kezdődik a választások másnapján. Merthogy más, a korábbiaktól eltérő helyzetben találja magát, ami rendszerint bizonyos mértékű pályakorrekcióra kényszeríti. Egy politikai párt célja nem lehet más, mint a hatalom. Annak megszerzése, illetve megtartása. Minél erősebbnek gondolja magát egy alakulat, annál nagyobb részt kíván a hatalomból. Így vannak ezzel a kisebb pártok is, de ők különböző kompromisszumok, alkuk – a közember szemében árulások – árán jutnak rendszerint a hatalom asztalához.

A következő választásokra való felkészülést az éppen lezárult másnapján ajánlatos elkezdeni. Semmi okunk ebben kételkedni, okos politikusok, rátermett vezetők többnyire ezt teszik. A képlet világos: előbb a mérlegkészítés, aztán jöhet a munka!

A győztes számára viszonylag egyszerűnek tűnhet a dolog: az „eredmények” értékelése után egyértelmű a cél: úgy kell a megszerzett, vagy megőrzött hatalmat gyakorolnia a mandátuma ideje alatt, hogy a következő választáson azt megőrizhesse. Nem könnyű, talán a legnehezebb feladat, de nem megoldhatatlan. Bár azzal mindenkinek számolnia kell, hogy a hatalom általában erodálja a politikus imázsát, csorbítja tekintélyét, ront népszerűségén. Mondom: általában, mert az igazi államférfiak esetében a megállapítás nem érvényes.    

Egy versenyben természetesen nem mindenki nyer, valakinek, valakiknek veszíteniük kell. Politikáról lévén szó: valakinek, valakiknek ellenzékbe kell szorulniuk. Nos, egy vesztes politikai párt szempontjából tekintve a legegyszerűbb a feladat, bár roppant kényelmetlen. Egyértelműnek tűnik, hogy a vesztesek esetében a mérlegkészítésnek a kudarc okainak feltárásával, a felelősség megállapításával, a felelősök megnevezésével, a személyi konzekvenciákig menő felelősségre vonással kell együtt járnia. S ha mindezen már túl vannak, jöhet az új célok megfogalmazása, az azok elérésére legalkalmasabbnak vélt csapat összeállítása, s a tulajdonképpeni munka.

Szűkebb pátriánkban, kis erdélyi magyar társadalmunkban ez idő szerint az RMDSZ tekinthető a helyhatósági választások egyértelmű győztesének. Még akkor is, ha például polgármester-jelöltjeik vesztettek Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen, megyei tanácselnök-jelöltjeik pedig Szatmár és Maros megyében. A leghosszabb időt kormányon töltött romániai politikai alakulat vezetőinek önbizalmát, sőt elbizakodottságát nem zavarja az sem, hogy hiába biztatott az államfő menesztését célzó referendumon való részvételre, Borbély és Frunda által az igen válaszra, a magyar szavazók masszívan távol maradtak, ezúttal is Băsescut támogatták. Úgy tűnik, a szombati sepsiszentgyörgyi tömegtüntetést is saját fényezésükre, kampánycéljaikra igyekeznek fel-, kihasználni.

Miközben a vesztesek, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt mély csendbe burkolóztak, mondhatni: apátiába süllyedtek. Se mérlegkészítésről, se felelősségre vonásról, esetleg új célok megjelöléséről nem hallani. Teljesen feladták volna?

Share Button
Ennyien olvasták: 521

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.