Központ
2019. január 18. péntek, Piroska

Hol vagytok, székelyek?

Központ szeptember 12, 2013 Vélemény

FerenczZsomborHol vagytok, székelyek?

A romániai magyar közösség – néhány politikustól és civil aktivistától eltekintve – nem hallatja a szavát a környezetünket és a természeti kincseinket egyaránt érintő kérdésekben. A verespataki aranykitermelés elleni tüntetésekről szóló hírekben szinte egyáltalán nem szerepelnek székelyföldi személyek. A parlamentbe delegált képviselőink a román politikai életben elterjedt kétszínű magatartással viszonyulnak ehhez a kérdéshez is. A nyilatkozataik során mindent megígérnek az értékeink megőrzéséért, a gyakorlatban viszont csak tehetetlenségükről és alantas háttéralkuikról tesznek tanúbizonyságot. A kudarcért mindannyiszor a pluralizmust teszik felelőssé, vagyis a saját alakulatuk sokszínűségével magyarázzák a bizonyítványukat. Eközben pedig a magyar választók kitartó hűséggel nyugtázzák képviselőik munkáját.

Az RMDSZ áldozatos hatalomgyakorlása nem járt eredménnyel a környezet- és örökségvédelem területén, sőt, a verespataki aranybánya ügyének az elfajulását nagymértékben elősegítette a magyar politikusok ingadozó (haszonfüggő?) hozzáállása. Mára az ország egész altalajkincs-készletét szétprivatizálták. A rétyi fafeldolgozó üzem felépítéséről hasonlóképpen „megoszlanak a vélemények”, ennek ellenére javában folynak a beruházások. A vásárhelyi vegyipari kombinát esetében szintén csak látszattevékenységről beszélhetünk, hiszen ma is szennyez a gyár, és egyik politikusunk sem teszi ezt szóvá. A székelyföldi törpe-vízierőműveknél pedig olyan gyorsan folynak a munkálatok, hogy a tinta ezalatt meg sem tudott száradni az egyes érdekcsoportok számára búsás jövedelmet hozó szerződéseken. A patakok medrei viszont annál gyorsabban víz és élővilág nélkül maradtak, a hatástanulmányok megnyugtató eredményeitől függetlenül.

A politikai képviselet hiányában miért nem lépett fel az érintett erdélyi magyar civíl szféra? A romániai magyar sajtó, az „aranyos” hirdetéseknek köszönhetően nevetséges áron eladta magát. A beruházók ezalatt olyan átgondolt rokoni és baráti kapcsolatokat építettek ki, amelyek – a választói akarat ellenében – a parlamenti képviselők, a helyi tanácsosok és a vállalkozók támogatását eredményezték. Gyakran találkozhatunk túlhevült befektetőbarát politikusokkal, akik mindenkinél jobban tudják, hogy „a cián nem mérgez”, a fafeldolgozó üzem egy csodálatos beruházás, a vízierőművek pedig környezetkímélők. Ezenkívül pedig juttatnak egy kis aprópénzt a közvetlenül érdekelt személyek részére, a helyi lakosok felkarolására, a bányásznapokra, a helyi alapítványok megsegítésére, a műtrágyás sportklubok finanszírozására és egyéb kozmetikázásra. Ilyen olcsón eladta magát a közösségünk. Elnémultak a civil szervezeteink, miközben magukra maradtak a felháborodott szószólóink, pedig fontosabb lett volna a környezet védelme és a táj érintetlenségének a megőrzése, mint néhány megawatt, pár tonna arany, műtrágya és faáru kitermelése.

Share Button
Ennyien olvasták: 279

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.