Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Hunor, segíts!

Szentgyörgyi László június 21, 2018 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Tetszik, nem tetszik, de tény, hogy anyanyelvhasználati jogaink érvényesítésének egyik, ha nem a legfőbb és legelkötelezettebb szószólója, jogi védelmezője a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO). És ez már – az utóbbi évek történései bizonyítják a leginkább – jó ideje így van. Bevallom: a Bernády György általános iskola névadása körüli politikai-jogi hercehurca idején figyeltem fel a civil szervezetre, s azóta próbálom követni tevékenységüket. Ezen a téren számomra azóta a legfőbb mérvadó, amit Szigeti Enikő mond, ír.

Mint például az RMDSZ elnökének címzett múlt heti nyílt levele, amelyben Kali Istvánnak, a szervezet marosvásárhelyi ügyvezető elnökének pancser kommunikációjára hívja fel Kelemen Hunor figyelmét. Miután elismerését fejezi ki az RMDSZ parlamenti képviselőinek a közigazgatási törvénykönyv magyar szempontból kedvező kitételeket tartalmazó módosítása kapcsán kifejtett erőfeszítéseiért, azt írja „miközben a Szövetség parlamenti képviselői és szenátorai a közigazgatási törvénykönyv módosításával vannak elfoglalva, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete, a nyelvi jogok érvényesítését érintően, rendkívül kártékonyan kommunikál, ami elfogadhatatlan a jelenlegi politikai lobbi és a közösség anyanyelvhasználati jogainak szempontjából”.

A konkrét példa az a mód, ahogyan Kali arról panaszkodik a sajtóban és a közösségi médiában, hogy a marosvásárhelyi RMDSZ képtelen szinkrontolmácsot találni a helyi önkormányzati képviselőtestületi ülések kétnyelvűségének biztosítására. „A „nem találtunk szinkrontolmácsot” azt is üzeni a közösségnek és a politikai elitnek, hogy a jelenlegi törvénymódosító kezdeményezéseknek nincs értelme, hiszen Marosvásárhelyen az RMDSZ már hosszú évtizedek óta nem képes gyakorlatba ültetni a törvény által garantált jogokat, miközben ugyanezt, más, magyarok által lakott megyeszékhelyen és városban már régen megoldották” – áll a nyílt levélben. Én még emlékszem, amikor annak idején, amikor a törvény először tette volna lehetővé az anyanyelvhasználatot a helyi tanácsüléseken, Csegzi Sándor, a frissen kinevezett RMDSZ-es alpolgármester szemrebbenés nélkül kijelentette: számára nem az a legfontosabb, hogy anyanyelvén szóljon…

Az a tény, hogy a marosvásárhelyi RMDSZ – a Szigeti Enikő által nehezményezett fapados módszerekről most nem szólva – mára oda jutott, hogy képtelen egy szinkrontolmácsot találni, bizony azt jelzi, hogy népszerűség és vonzerő tekintetében igencsak hadilábon állnak. Magyarán: inkább taszítják, mint vonzzák az alkalmas fiatalokat.

Hogy továbbképzésre küldik-e Kali Istvánt, vagy esetleg lecserélik, a lényeget tekintve nem sokat számít. Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 1051

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.