Központ
2020. július 09. csütörtök, Lukrécia

Húzd meg, ereszd meg  

Szentgyörgyi László szeptember 21, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Amint arról a román média bőségesen és nemzetféltő aggodalommal beszámolt, a képviselőház munkaügyi bizottsága kedvezően minősítette az RMDSZ még májusban benyújtott törvénymódosítási kezdeményezését, amely a jelenlegi 20 százalékról 10 százalékra csökkentené a közigazgatási törvény által előírt anyanyelvhasználati küszöböt azokon a településeken, ahol a románon kívül más nemzeti közösségek is élnek.

Az eset – a magyarellenes hangulat fenntartásában érdekelt média hathatós közreműködésének köszönhetően is – heves ellenérzést, zsigeri indulatokat váltott ki a román, főleg ellenzéki politikusokból. Maga a vegyes házasságból született liberális pártelnök, Ludovic Orban járt élen a magyarveszély hangoztatásában. A PNL egyik alelnöke szerint Liviu Dragnea és Kelemen Hunor tönkre akarják tenni Romániát, ezért éhségsztrájkba is kezdett, egyebek mellett az RMDSZ nyomására elfogadott „kiváltságok” elleni tiltakozásul. Merthogy ugyancsak szerinte az egységes román állam föderalizálására megy ki a PSD és az RMDSZ játszmája.

Közben pedig híre kelt, hogy az RMDSZ az USA segítségét kéri a kisebbségi jogérvényesítésben. „Az RMDSZ értékeli és mindig is értékelte, hogy az Egyesült Államok kormánya és romániai külképviselete figyelemmel követte a romániai nemzeti kisebbségek specifikus problémáit, illetve azt, hogy az Egyesült Államok a kisebbségi jogokat alapvető emberi jogoknak tekinti (…) Mindazonáltal, úgy véljük, hasznos lenne, ha Románia stratégiai partnereként még aktívabb szerepet vállalna a nemzeti kisebbségek jogait érintő vitákban. (…) Meggyőződésünk, hogy az Egyesült Államok ösztönző segítségével Románia hatékonyabban érvényesítené az ország által ratifikált nemzetközi egyezmények előírásait.” Mindezt a vásárhelyi szenátor plénumbeli felszólalásából idéztük, amely annak kapcsán hangzott el, hogy a szenátus közös nyilatkozatot fogadott el az Amerikai Egyesült Államok és Románia közti stratégiai partnerség megkötésének 20. évfordulója alkalmából.

Az Egyesült Államok és a kisebbségi jogok viszonya kapcsán talán érdemes utalnunk arra a viszonylag friss Twitter-üzenetre, amit a kijevi amerikai nagykövetség posztolt az új ukrán oktatási törvény apropóján a minap. Aszongya: „Gratulálunk Ukrajnának az oktatási reform előmozdításáért – az ifjúságba való befektetés a kulcs a jövőhöz”.

Mielőtt a pártpropaganda az RMDSZ eget verő sikereként kommunikálhatta volna az esetet, Liviu Dragnea pártelnök – nyilván az országos ellenkezést, felhördülést tapasztalva – sietett bejelenteni, hogy a PSD mégsem támogatja az anyanyelvhasználati küszöb módosítását. Ha a közvélemény esetleg elfogadja, akkor talán, addig semmiképp. Azt is hozzátette, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök részéről semmilyen nyomást nem észlelt. Ez, mondjuk, sejthető volt.

Azt viszont még mindig homály fedi, mi állhatott a PSD-s nagylelkűség hátterében, mert mégiscsak megszavazták a szakbizottságban az RMDSZ törvénymódosítási kezdeményezését… Gyaníthatóan a „szövetségnek” a kormányzásba való kooptálását célzó újabb manővernek vagyunk a tanúi. Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 1012

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.