Központ
2020. június 05. péntek, Fatime, Fatima

Idegháború- Még mindig a római katolikus iskoláról

Szentgyörgyi László április 13, 2017 Vélemény

A jelek szerint áthághatatlan akadályok tornyosulnak az egykori II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Főgimnázium feltámasztására irányuló próbálkozás útjában.

Olyan régen húzódik-nyúzódik, olyan szövevényes, átláthatatlan már a történet, hogy nem árt, ha összefoglaljuk a legfontosabbakat: A mostani konfliktus kiindulópontja az volt, hogy a római katolikusok tulajdonát képező iskolaépületben működő román főgimnázium tanárai, tanulóinak szülei, valamint az őket manipuláló helyi szélsőséges román politikai erők úgy értékelték, hogy a római katolikus tanoda indulásával elveszíthetik az iskolaépületet.

Az tagadhatatlan, az iskola újraindításakor nem jogilag megtámadhatatlan önkormányzati képviselőtestületi határozat alapján jártak el. A vonatkozó dokumentumok egyikét, azt amely az új intézményt a marosvásárhelyi iskolahálózatba vette, a prefektus a közigazgatási bíróságon megtámadta, s a pert megnyerte. Ebből következően a kifogásolt határozatot megsemmisítették, tehát az iskola 2016 februárjától kezdődően törvénytelenül működik.

Ami azóta történt, nem más, mint „idegháború”, amit a hivatalok azzal a nem titkolt szándékkal provokáltak és táplálnak folyamatosan, hogy elriasszák a szülőket attól, hogy a szóban forgó iskolába írassák csemetéiket. Ebbe a sorba illeszkedik a teljesen illetéktelenül az ügybe beavatkozó korrupcióellenes ügynökség, a DNA eljárása is – kihallgatásra rendelték be, nyilatkozattételre kényszerítették a tanulók szüleit -, ami nem minősíthető másnak, mint tőről metszett szekus megfélemlítési akciónak.

Hogyan fordulhatott ez elő, ki és miben felelős a kialakult helyzetért, arra a mai napig nem kaptunk kimerítő választ. Szerintem a felelősség egyértelműen a politikumot terheli, igen, azt a szervezetet, amely évtizedek óta az erdélyi magyarság egyetlen legitim érdekvédelmi és közképviseleti szervezeteként hirdeti magát. Aztán láthatjuk, mire jutottunk velük… Merthogy az RMDSZ teljesen magára hagyta a szülőket, az iskolát, az egyértelmű.

Ezzel szemben az MPP elnöke a helyi hatóságok felelősségére figyelmeztetett a múltheti tanácsülésen. Jegyezzük meg: nem elszigetelt esetről van szó, az utóbbi időben az MPP politikusai a Gyulafehárvári Nyilatkozatban megfogalmazott ígéretek be nem tartása, az 1990-es márciusi magyarellenes pogrom körülményeinek újravizsgálása, valamint az Európa Tanács kisebbségvédelmi keretegyezményének be nem tartása ügyében is megszólaltak már.

Kiemelendő a szülők állhatatos magatartása, akiket csak elismerés illet, amiért példás elszántsággal próbálnak érvényt szerezni igazuknak. Kár, hogy csak a Civil Elkötelezettség Mozgalom állt ki mellettük.

Nem kerülhető meg a római katolikus egyház felelősségének a tisztázása sem. Ha az iskolaépület tulajdonosa, a Római Katolikus Státus Alapítvány annak idején nem hosszabbítja meg a román főgimnázium bérleti szerződését, akkor máig lenyugodhattak volna a kedélyek, elkerülhető lett volna a mostani helyzet… Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 813

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.