Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Igazság Napja, avagy „sztárügyvédek” tüntetése

Központ szeptember 5, 2012 Vélemény

Ferenc ZsomborIgazság Napja, avagy „sztárügyvédek” tüntetése

A múlt héten tartott sepsiszentgyörgyi tüntetésen huszonvalahány ezer erdélyi magyar lépett fel egységesen a Mikó-ügyként elhíresült visszaélésekkel szemben. Mint köztudott: egy egyházi vagyon visszaállamosítása, egy milliós nagyságrendű kártérítési összeg kifizetése és a restitúciós bizottság tagjainak a börtönbüntetése a tét. Ha a nagy felháborodást keltő ügy hátterét vizsgáljuk, akkor ott két szentgyörgyi illetőségű, az említett ingatlan bizonyos épületeiben érdekelt magyar személyt, illetve az egyikük örököseit találjuk.

Ahhoz, hogy az események ilyen méreteket öltsenek, szükség volt még számos szerencsétlen körülményre, elfogult döntésre, illetve szakmaiatlan beavatkozásra, de a szikra kirobbantói a fent említett személyek. Végső soron azzal érveltek, hogy ez az ingatlan közadakozásból épült, és így nem az egyházat, hanem az államot illeti meg a tulajdonjog, és vissza kell azt adni „jogos” gazdájának. Ennél nagyobb ferdítést nem is követhettek volna el a vádlók ügyvédjei, hiszen az adakozás minden bizonnyal az egyház javára történt és az épület nem lehet az államé, dehát került egy bíró, aki azt az ítéletet hozta, amit a bizonyos politikai és egyéb érdekkörök elvártak tőle.

Ez az eset előzményként szolgálhat egy visszaállamosítási-hullám elindításához, és emiatt is indokolt az erdélyi magyar közösség határozott fellépése. Mégis, mielőtt a tömeges megmozdulásokat „bevetnék a harcba”, érdemes lenne elemezni, hogy közösségünk választott képviselői, illetve egyházaink elöljárói kimerítették-e a rendelkezésükre álló jogi eszköztárat? Van-e olyan ügyvédcsapatuk vagy jogi képviseleti irodájuk, amely az ilyen és az ehhez hasonló, számunkra oly megalázó igazságtalan helyzeteket meg tudná előzni? Miért van az, hogy a minket megillető jogokat mindig a megalkuvásos politikai vakvágányon és nem a közvetlen törvényszéki-peres eljárásban harcolják ki? Számtalan „nagynevű” ügyvéd tevékenykedik az RMDSZ (és más alakulatok) háza táján, de ezek inkább a politikai tárgyalásokat részesítik előnyben a bíróságiakkal szemben. A mi (vásárhelyi) „sztárügyvédeink” is ott tüntettek Szentgyörgyön, de nem a felháborodott tömeg soraiban, hanem a törvényszéken kellett volna fellépniük, és akkor nem jutott volna idáig ez a folyamat. Az egyház(ak) jogászai és ügyvédei az ingatlanok bérbeadási szerződéseinek a megírásában és a busás honoráriumok zsebre vágásában érdekeltek, nem pedig a valódi problémák megoldásában. Itt állnak a „visszaszerzett” vásárhelyi ingatlanok anélkül, hogy valaki érvényesíteni tudná a magyar közösséget megillető tulajdonjogot. Hol vannak ilyenkor a „sztárügyvédeink”? Ha pedig ennyire tehetségtelen ez a „szakértői” csapat, akkor cseréljék le őket olyanokra, akik elérik legalább a „válóperes” szintet, mert sok pénzről és a közösségünk jövőjéről van itt szó.

Visszatérve a bírósági fejleményekre, ha tényleg elérkezett az „Igazság Napja”, akkor fogadjanak végre Markóék egy olyan ügyvédet, aki képes példaértékű kártérítést kikövetelni (és megszerezni) a közösségünk számára az elszenvedett károkért, aki a helyére teszi az értékrendeket, és végleg elveszi a kedvét azoknak, akik hasonló elvetemült visszaállamosítási ötletekkel állnának elő.


Share Button
Ennyien olvasták: 516

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.