Központ
2019. május 27. hétfő, Hella

Íme a feladat!

Központ szeptember 19, 2013 Vélemény

LaciokMORGÓ

Íme a feladat!

Nem mondok újat, amikor kijelentem, hogy az EU közönnyel viseltetik a kisebbségvédelem iránt. Állításom alátámasztásául elég, ha csak az Európai Bizottság azon három idei döntésére utalok, amelyekben negatívan véleményezték – magyarán elutasították – a három kisebbségi jogérvényesítésre vonatkozó erdélyi magyar európai polgári kezdeményezést. Legutóbb az RMDSZ által benyújtott dokumentumra mondtak nemet, miután korábban már lese­perték az asztalról mind az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács-Erdélyi Magyar Néppárt közös indítványát, mind a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését. A magas európai grémium negatív döntésének indoklása mindhárom esetben azonos volt: a kezdeményezés nem tartozik a testület jogalkotási hatáskörébe, hanem kimondottam tagállami kompetencia.

A helyzet jelenlegi állása szerint az EU – miközben minden jelentéktelen területet kínosan igyekszik szabályozni – a kisebbségvédelem terén ódzkodik attól, hogy általánosan érvényes, mindenkire kötelező jogszabályokat alkosson. Még a hasonló témakörben hozott határozatok – az Európa Tanács Kisebbségi Keretegyezménye, valamint a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája – betartatását sem tartja fontosnak. Lásd a régi és újonnan kooptált tagországok helyzetét, az utóbbiaktól 2006-óta megköveteli az említett egyezmények tiszteletben tartását, míg a régi tagországoktól nem. Mi ez, ha nem a kettős mérce alkalmazása?

A jelek szerint az EU – amiként korábban az ENSZ, illetve dicstelen elődje, a Népszövetség esetében is történt – a mindenkori status quo fenntartásában érdekelt, csak akkor vállalja a határozottabb közbelépést, amikor a kialakult helyzet már túllépi ingerküszöbét, sérti a „működtetők” különböző természetű, de főleg gazdasági érdekeit. Erre a legutóbbi példa a volt Jugoszlávia területén kirobbant, a népirtás fogalmát kimerítő fegyveres konfliktusok kezelésében az EU részéről tapasztalt bűnös körülményeskedés.

Ezek után nagyfokú naivitás lenne abban bízni, hogy nemzetiségi jogköveteléseinkben az EU támogatására számíthatunk. Hacsak olyan helyzetet nem teremtünk, ami lépéskényszerbe hozza az elkényelmesedett európai bürokratákat. Az eddigi vérszegény, pótcselekvésnél nem több lépések helyett erre kellene törekednie az erdélyi magyar politikumnak. Íme a feladat, s nem is kevés!


Share Button
Ennyien olvasták: 355

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.