Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Indul a banzáj

Központ november 8, 2012 Vélemény

LaciokIndul a banzáj

Holnap kezdődik a hivatalos választási kampány, holnaptól már „szabályszerűen”, azaz nyíltan folyhat a vetélytársak közötti sárdobálás, egymás pocskondiázása. Így volt korábban is, s minden valószínűség szerint így lesz most is. Legalábbis eddigi tapasztalataink alapján mást nem állíthatunk. Annak ellenére sem, hogy egyesek választási etikai kódexet, mások elegáns kampányt ígértek a következő egy hónapra. Majd meglátjuk.  

Az erdélyi magyar politikai erők a parlamenti jelenlétért folytatnak „vérre menő” küzdelmet. Mintha a román törvényhozás lenne az egyetlen hely, ahol az erdélyi magyar jogköveteléseknek hangot lehet adni. Megszokott, hogy kampány idején – most is – sokan a magyar parlamenti képviselet elvesztésének veszélyével, azok borzalmas következményeivel riogatnak. Hivatásos érdekvédőink úgy állítják be, mintha minden eddigi „eredményt” – tulajdonképpen a mindenkori román hatalom asztaláról elénk vetett csontot – kizárólagosan nekik köszönhetnénk. S egy választási kudarc esetén, a parlamenti bársonyszékekkel együtt, a jogoknak is oda. Elfeledkeznek arról – vagy csak úgy tesznek –, hogy az, amit saját érdemükként próbálnak eladni a választóknak, az többnyire az EU-s csatlakozáskor Románia által is aláírt kötelezettség-vállalások kénytelen-kelletlen teljesítése. Ha pedig ama jogok a parlamenti képviselet elvesztésével visszavonhatók, akkor ki kell mondani: Romániában nincs jogbiztonság. Akkor teljesen fölöslegesen koptatták az utóbbi huszonhárom évben a román törvényhozás bársonyszékeit.

Sajnos, a vásárhelyi magyar lakosságnak nem sok haszna származott a politikusok parlamenti jelenlétéből. Az autonómia kérdését, ami kizárólag választási kampány idején jut eszükbe hivatásos érdekvédőinknek, most elő sem hozzuk. Szögezzünk le csak annyit, hogy ez, mármint az autonómia jelentené a megoldást legégetőbb problémáinkra. A helyi magyarságot ért folyamatos kudarcélmények megtörték a közösséget, elfásult, reményvesztett, másodrendű helyzetébe belenyugodni látszó tömeggé degradálták. Pillanatnyilag sem gazdasági, sem politikai téren nincs akkora befolyása a vásárhelyi magyarságnak, mint amekkorának számarányából ítélve lennie kellene. Abban, hogy így alakult a helyzet, bizony megvan a politikumnak is a maga felelőssége.  

A jelöltlistákon szereplő nevek láttán úgy tűnik, megállt az idő. Abban az öt választókörzetben, ahol magyar jelölt reális eséllyel indulhat, egytől egyig azok az őskövületeknek számító politikusok indulnak, akik már mintha összenőttek volna a parlamenti bársonyszékeikkel. Az ellenük magyar részről indulók zöméről pedig a legtöbb, amit mondhatunk, hogy fiatal, lelkes, de tapasztalatlan zöldfülűek – a politikában mindenképp azoknak számítanak. Mentségükre mondom: valahol el kell kezdeni.

Mindenesetre a jelek szerint, a „romániai magyarság egyetlen legitim érdekvédelmi szervezetének” jelen pillanatban legnagyobb ellenfele: önmaga. Választási eredményét a saját maga által megfogalmazott, a nyári helyhatósági választások eredményei alapján igencsak magas elvárások függvényében kell majd értékelni.  


Share Button
Ennyien olvasták: 627

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.