Központ
2017. november 25. szombat, Katalin
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Borús
Holnap
Borús
Eső valószínű
Hétfő
Eső valószínű

Indulatok nélkül

Szentgyörgyi László január 19, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Még mindig a vásárhelyi római katolikus iskoláról.

A kérdés adott: lehet-e indulatok nélkül szólni a témáról? Szerintem nem. Sem erdélyi magyarként, sem vásárhelyiként. Mert égbekiáltó az, ami az iskola körül, az iskolával, tágabb értelemben a helyi magyar közösséggel mostanság történik.

Akit érdekelt, eddig is részletesen nyomon követhette az iskolaalapítás, meg az azt követő cirkusz eseményeit. Nincs szándékomban azok összefoglalása. Maradjunk annyiban: elég zavaros az egész. Főleg, hogy egyesek – mögöttes célokat követve – tovább bonyolítják, magyarán: kavarják. Maguk a történtek sem egyértelműek, hát még azok interpretálása. Ki-ki a saját szemszögéből szemléli, a saját érdekei szerint viszonyul hozzá. Szerintem itt van a kutya elásva, itt kell keresgélnünk a miértek után is.

Vegyük sorra. A felületes szemlélő számára világos: a román oldal több-kevesebb vehemenciával ellenzi, próbálja megakadályozni az iskola működését, ezért megkérdőjelezi létrehozásának jogszerűségét. A városi vezetés hozzáállása is egyértelműen kétértelmű: miközben a polgármester – igaz, csak szóban – támogatja, vagy legalábbis nem ellenzi, vannak a hivatalban olyan befolyásos személyek, akik megpróbálnak keresztbe tenni. Szerintem ezen nincs mit csodálkoznunk, hisz élnek itt bőven olyanok, akiknek szülei vagy ők maguk annak idején amolyan „gyarmatosítóként” érkeztek a számukra máig idegen környezetbe, s akként is viselkednek a mai napig.

Nos, éppen a helyzetre való tekintettel kellett volna a lehető legkörültekintőbben, minden utólagos jogi és egyéb támadási felületet kizáróan eljárniuk az „iskolaalapítóknak”. Sajnos nem ez történt.  Érdektelenségből, hozzá nem értésből az érdekvédelmi és közképviseleti szervezet szerepében tetszelgők – a félreértés elkerülése végett: az RMDSZ városi képviselőire, valamint pártbeli feletteseikre gondolok –olyan bizonytalan helyzetet teremtettek, aminek következményeivel az oktatási intézmény pedagógusainak és tanulóinak, azok szüleinek kell most szembenézniük. Sőt, attól sem riadtak vissza, hogy a választások előtt kampánycélra használják az iskola ügyét, hogy aztán – legalábbis a Vár sétányon tartott ominózus tüntetésen megjelentek – mélységes hallgatásba burkolózzanak.

Számomra egyértelmű: az ügy – ha nem vigyáznak az illetékesek, akkor elkerülhetetlenül etnikai konfliktusba torkollik, amit jóérzésű emberek nem kívánhatnak – akkor pattant ki, amikor az egykori iskolaépületben működő román főgimnázium tanárai, tanulóinak szülei, valamint a mögöttük felsejlő politikai erők úgy értékelték, hogy a római katolikus iskola indulásával elveszíthetik az iskolaépületet. Ez volt a konfliktus kiindulópontja.

Ha így van, akkor marad a kérdés: ha annak idején a római katolikus egyház – az iskolaépület tulajdonosa – komolyan gondolta az iskola indítását, miért adta bérbe a városnak a benne működő román főgimnázium részére? Ha nem kötnek bérleti szerződést, az elkerülhetetlen vádaskodások után, máig lenyugodtak volna a kedélyek, elkerülhető lett volna a mostani helyzet…

Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 380

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.