Központ
2020. június 05. péntek, Fatime, Fatima

Indulatok nélkül

Szentgyörgyi László január 19, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Még mindig a vásárhelyi római katolikus iskoláról.

A kérdés adott: lehet-e indulatok nélkül szólni a témáról? Szerintem nem. Sem erdélyi magyarként, sem vásárhelyiként. Mert égbekiáltó az, ami az iskola körül, az iskolával, tágabb értelemben a helyi magyar közösséggel mostanság történik.

Akit érdekelt, eddig is részletesen nyomon követhette az iskolaalapítás, meg az azt követő cirkusz eseményeit. Nincs szándékomban azok összefoglalása. Maradjunk annyiban: elég zavaros az egész. Főleg, hogy egyesek – mögöttes célokat követve – tovább bonyolítják, magyarán: kavarják. Maguk a történtek sem egyértelműek, hát még azok interpretálása. Ki-ki a saját szemszögéből szemléli, a saját érdekei szerint viszonyul hozzá. Szerintem itt van a kutya elásva, itt kell keresgélnünk a miértek után is.

Vegyük sorra. A felületes szemlélő számára világos: a román oldal több-kevesebb vehemenciával ellenzi, próbálja megakadályozni az iskola működését, ezért megkérdőjelezi létrehozásának jogszerűségét. A városi vezetés hozzáállása is egyértelműen kétértelmű: miközben a polgármester – igaz, csak szóban – támogatja, vagy legalábbis nem ellenzi, vannak a hivatalban olyan befolyásos személyek, akik megpróbálnak keresztbe tenni. Szerintem ezen nincs mit csodálkoznunk, hisz élnek itt bőven olyanok, akiknek szülei vagy ők maguk annak idején amolyan „gyarmatosítóként” érkeztek a számukra máig idegen környezetbe, s akként is viselkednek a mai napig.

Nos, éppen a helyzetre való tekintettel kellett volna a lehető legkörültekintőbben, minden utólagos jogi és egyéb támadási felületet kizáróan eljárniuk az „iskolaalapítóknak”. Sajnos nem ez történt.  Érdektelenségből, hozzá nem értésből az érdekvédelmi és közképviseleti szervezet szerepében tetszelgők – a félreértés elkerülése végett: az RMDSZ városi képviselőire, valamint pártbeli feletteseikre gondolok –olyan bizonytalan helyzetet teremtettek, aminek következményeivel az oktatási intézmény pedagógusainak és tanulóinak, azok szüleinek kell most szembenézniük. Sőt, attól sem riadtak vissza, hogy a választások előtt kampánycélra használják az iskola ügyét, hogy aztán – legalábbis a Vár sétányon tartott ominózus tüntetésen megjelentek – mélységes hallgatásba burkolózzanak.

Számomra egyértelmű: az ügy – ha nem vigyáznak az illetékesek, akkor elkerülhetetlenül etnikai konfliktusba torkollik, amit jóérzésű emberek nem kívánhatnak – akkor pattant ki, amikor az egykori iskolaépületben működő román főgimnázium tanárai, tanulóinak szülei, valamint a mögöttük felsejlő politikai erők úgy értékelték, hogy a római katolikus iskola indulásával elveszíthetik az iskolaépületet. Ez volt a konfliktus kiindulópontja.

Ha így van, akkor marad a kérdés: ha annak idején a római katolikus egyház – az iskolaépület tulajdonosa – komolyan gondolta az iskola indítását, miért adta bérbe a városnak a benne működő román főgimnázium részére? Ha nem kötnek bérleti szerződést, az elkerülhetetlen vádaskodások után, máig lenyugodtak volna a kedélyek, elkerülhető lett volna a mostani helyzet…

Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 699

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.