Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Iskolaügy: jó lesz résen lenni!

Szentgyörgyi László augusztus 16, 2018 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Felcsillant a remény: véget érhet a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum évek óta tartó kálváriája. A múlt csütörtökön kiadott minisztériumi rendelet egyelőre csak ideiglenes működési engedélyről szól, az intézmény akkreditációjára még hosszú évekig várni kell.

A jelenlegi konfliktus kiváltója az a módszeresen táplált román félelem, hogy a római katolikusok tulajdonát képező iskolaépületben működő román főgimnázium – kisebbik épületét használja a magyar oktatási intézmény – esetleg kiszorulhat onnan. Az a jelek szerint fel sem merült a hivatásos aggodalmaskodókban, hogy ott jól megférhetne a római katolikus felekezeti iskola is. Arról mintha végképp megfeledkeztek volna, hogy az iskolafenntartó önkormányzat végül is csak bérlője az épületnek.

Nem hagyhatjuk szó nélkül a római katolikus egyház felelősségét sem. Legyen világos: ha az iskolaépület tulajdonosa, a Római Katolikus Státus Alapítvány – vezető testületében ott van Borbély László, az RMDSZ egykori erős embere, aki a Fidesz és az RMDSZ közötti kapcsolatok normalizálásának egyik legádázabb ellenzője volt – annak idején nem hosszabbítja meg a román főgimnázium bérleti szerződését, akkor ma talán nincs a konfliktus. Amely, minden minisztériumi rendelet ellenére, még távol a végleges megoldástól.

Mindenesetre az ellentétek odáig eszkalálódtak, hogy tavaly már Orbán Viktor miniszterelnök közbelépésére is szükség volt: egy Liviu Dragneaval folytatott telefonbeszélgetés alkalmával a legfőbb kormányerő vezetője, a képviselőház elnöke megígérte, hogy a kormány szintjén rendezik az ügyet. Történt ez azt követően, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: ha nem oldódik meg addig az iskolaügy, Magyarország megvétózza Románia felvételét az OECD-be.

Tekintettel, hogy Románia demokrácia ugyan, de nem jogállam, azt kell mondanunk, hogy korainak tűnik az ujjongás. Ioan Macarie megyei főtanfelügyelő szemforgató aggodalmaskodása, hogy sikerül-e a megfelelő tanulólétszámot összetoborozni a szeptember 15-ei tanévkezdésig, valamint a vásárhelyi „úgynevezett” azonnali kirohanása, hogy a közigazgatási bíróságon tesznek panaszt a rendelet ellen, mind-mind arra figyelmeztetnek, hogy jó lesz résen lenni, s csak nyugtával dicsérni a napot.

Share Button
Ennyien olvasták: 930

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.