Központ
2020. augusztus 05. szerda, Krisztina

Ismeretlen tettesek

Központ március 7, 2013 Vélemény

Nemes_GyulaIsmeretlen tettesek

Azok a fránya „ismeretlen tettesek” már megint elloptak egy szobrot. Szinte hetente értesülünk újabb olyan esetről, amikor szobrot, plakettet gyaláztak meg, loptak el, legtöbb esetben „ismeretlen tettesek”. Előfordul ez nemcsak Erdélyben, hanem a Felvidéken, a Vajdaságban is, az egész Kárpát-medencében. Hallom például, hogy eltűnt II. Rákóczi Ferenc fejedelmünk mellszobra a ma Szlovákiához tartozó Borsiból. Vagy lába kelt a ma Szerbiához tartozó Kishegyesen Mátyás királyunk szobrának. Nálunk, Erdélyben annyi hasonló eset történt, hogy méltán gondolhatnánk, ez csak mifelénk divat. De lám, máshol is van kelete ennek a „foglalkozásnak”.

 

Ha csak a közelmúltig tekintünk vissza, nem rég lopták el gróf Bethlen István miniszterelnökünk szobrát Gernyeszegen. Borsos Tamás városbíránk szobrát Marosvásárhelyen meggyalázták, és már kétszer ellopták. A minap meg gróf Wass Albert írónk plakettjét tüntették el Marosvécsen. És sorolhatnánk… Érdekes, hogy legtöbb esetben magyar személyiségek szobra, plakettje válik kámforrá. Miért? Ezeket könnyebb elcsenni? Ezeknek nagyobb az értéke? Többet nyomnak a mérlegen? Vagy egyszerűen csak kisebb a kockázat ilyent lopni? Kíváncsi lennék, ha valamelyik nem magyar vitéznek a szobrát lopnák el vagy gyaláznák meg, meddig maradnának ismeretlenek a tettesek?

Tizenkilencben, húszban tudjuk, miért döntötték le, gyalázták meg szobrainkat, emlékműveinket. De hol vannak ma már az akkori indokok, ugye? Ma már remélhetőleg a színesfémek igen vonzó ára sarkalja arra a tolvajokat, hogy ilyent tegyenek. Hát nagy kópék ezek az „ismeretlen tettesek”, hogy ilyesmire vetemednek, de azok sem kutyák, akik pénzt adnak olyan darabokért, amelyek nyilvánvalóan szoborból vagy plakettből származnak. Nem is beszélve azokról, akiknek kötelessége lenne kézre keríteni az elkövető „ismeretlen tetteseket”.


Share Button
Ennyien olvasták: 386

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.